Blog Profesia.sk
aug
23

15 právd, ktoré vám pred prvou prácou nikto nepovie

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
15 právd, ktoré vám pred prvou prácou nikto nepovie
Ak ste sa nenarodili do slávnej rodiny, nevyhrali v lotérii alebo nemáte od dvanástich rokov vlastný Youtube kanál, je pravdepodobné, že sa budete živiť prácou. Určite ste sa už stretli s množstvom motivačných a pozitívnych článkov, ktoré by vás mali na pracovný život pripraviť. My vám však v tom našom ukážeme realitu.

V prvej práci sa môžete cítiť ako z inej planéty. Vtedy si stačí uvedomiť, že každý váš kolega si prešiel tým, čo práve cítite vy. Prinášame vám zistenia, založené na reálnych skúsenostiach, s ktorými sa stretne každý čerstvý pracujúci. Ak si svoju prvú prácu ešte len hľadáte, pozrite si pracovné ponuky pre absolventov.

Toto je váš život najbližších 40 rokov. Zmierte sa s tým.

Minimálne 8 hodín budete tráviť v práci  a ďalšiu hodinu dochádzaním. V lete sa vám nebude chcieť, lebo vonku je krásne počasie, v zime budete odchádzať a prichádzať domov za tmy. Tajomstvom je nájsť si v rámci pracovných aktivít to, čo vás baví a v čom vidíte zmysel.

Na začiatok môže byť trochu zvláštne opiť sa so šéfom a kolegami

Je pravdepodobné, že váš pracovný kolektív bude iný ako ten školský. Nečudujte sa ale, keď zistíte, že 45-ročná kolegyňa a váš šéf sa na diskotéke bavia viac ako vy. Ak si nechcete na začiatok urobiť hanbu, je lepšie zostať jeden drink pozadu.

Máte prácu. Super! Životopis si ale pravidelne aktualizujte aj naďalej

Radosť z prvej roboty je veľká. Myslite však na budúcnosť a aktualizujte svoj životopis hneď ako získate nové zručnosti, ukončíte projekt, dostanete nové kompetencie. Alebo si dajte pravidlo aktualizácie raz za určitú dobu. Keď si budete hľadať novú prácu, poďakujete si.

Je možné, že váš najlepší kamarát v práci odíde z firmy preč

Taký je pracovný život, každý ho žijeme podľa vlastných očakávaní. Ak vaša pracovná dvojička odchádza za lepšou príležitosťou, nezúfajte. Takéto veci sa raz za čas stanú. Kontakt môžete udržiavať aj mimo práce a možno sa raz znovu stretnete v tej istej kancelárii.

Je veľa zlých šéfov, ktorí sú skvelí ľudia

Šéfovia. Niekedy sú vaši kamaráti, niekedy si vás týždeň nevšímajú, potom majú pocit, že nič nerobíte, potom robíte veci za nich. Mnohí sú vynikajúci odborníci vo svojej oblasti, no môžu byť menej zruční v práci s ľuďmi. Je lepšie nebrať si to osobne a robiť prácu najlepšie ako viete.

Môžete milovať svoju prácu, ale neznášať svojich kolegov

Môže sa stať, že si s kolegami nemáte, čo povedať. Možno nájdete aspoň jedného, s ktorým budete na rovnakej vlne. Našťastie si môžete dať slúchadlá a venovať sa práci, ktorá vás napĺňa.

Môžete milovať svojich kolegov, ale neznášať svoju prácu

Nenávidieť svoju prácu alebo šéfa funguje je vynikajúci spôsob na stmelenie kolektívu a dokáže vás dostať cez pracovný deň. Len dokedy? Raz budete musieť zvážiť, nakoľko je dobrá nálada a pracovní kamaráti pre vás dostatočným dôvodom vstávať ráno do práce, v ktorej nevidíte zmysel.

Ak dáte výpoveď kvôli kolegom, neznamená to, že sa vám to nestane znova

Výpoveď z práce si poriadne rozmyslite. Rozhodnutie by malo byť výsledkom viacerých faktorov. Ak odídete iba kvôli šéfovi alebo kolegom, nikto vám negarantuje, že sa to nebude opakovať.

Pri práci na plný úväzok je náročné zachovať si koníčky a vedľajšie aktivity ako predtým. Stojí to ale za to

Po pár týždňoch zamestnania na plný úväzok zistíte, že váš spoločenský život už nie je to, čo kedysi. Žúrovanie cez týždeň sa stane príliš náročným a požiadavky na nadčasy častejšie. Zároveň si budete chcieť obhájiť svoje miesto v tíme. Skúste si nastaviť work-life balance už na začiatku a vyčleniť si čas v týždni na priateľov, športové aktivity, ale aj sám pre seba.

Mohli by ste každý deň nosiť to isté oblečenie a nikto si to nevšimne

Rada, ktorá vám ráno ušetrí desiatky minút. Kolegom v práci nezáleží na tom, čo máte oblečené. Samozrejme, ak máte stanovený dress code, je dobré ho dodržiavať.

Networking a konferencie sú viac ako happy hour v podniku

Žijeme v časoch, kedy sú dostupné meetupy, networking skupiny, prednášky či konferencie. Naučte sa tieto akcie využiť a získať reálne užitočné informácie a kontakty z praxe.

Je v poriadku, ak sa vaša prvá práca nezhoduje s pozíciou alebo oblasťou, ktorú ste si vysnívali

Ani vaša druhá práca nemusí byť tá pravá. Získajte skúsenosti a zručnosti a posúvajte sa za svojím cieľom. Nemusí to byť jednoduché, nemusí to trvať pol roka, ale ak budete vytrvalí, mali by ste nájsť to, čo hľadáte.

Ísť „na veľkú“ v práci je normálne a nevyhnete sa tomu

Niektorí ľudia trpia fóbiou z toho, že by mali ísť v práci na veľkú potrebu. Na druhej strane pracovný život so sebou prináša všetky situácie. Hlavne nezabudnite použiť osviežovač, prípadne kefu :)

Úspech v práci sa nerovná úspechu v osobnom živote

Ak vás v práci niekto pochváli, je to samozrejme príjemné. Horšie je, ak sa na vašu adresu dostane kritika. Ak je konštruktívna, skúste ju prijať a poučiť sa. Ak máte pocit, že je neoprávnená, môžete sa ozvať, alebo to nechať tak. Hlavne si to neberte osobne.

Každý aspoň raz za čas netuší, čo robí

Vojdete do kancelárie a zdá sa vám, že každý kolega pracuje na 110%, zatiaľ čo vy sa pozeráte dookola a chodíte vystrašene po špičkách. Boli by ste prekvapení, koľko ľudí svoju suverenitu predstiera. Vždy budete robiť niečo nové, s čím ešte nemáte skúsenosť a iba tak získate nové zručnosti. Takže sa snažte, skúšajte a dúfajte, že to dobre dopadne. :)

Ak nepatríte medzi tých uvedomelých, ktorí si už počas štúdia našli stáž alebo brigádu v obore a následne sa zamestnali na plný úväzok, tak prvé zamestnania bývajú často pokus – omyl. Súhlasíte s nami? Budeme radi, keď sa s nami v komentároch podelíte o vaše príbehy z prvého zamestnania.

*Pri písaní blogu sme vychádzali z článku 15 vecí o prvej práci, ktoré by som bola rada, ak by mi niekto povedal. 
belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook