Blog Profesia.sk
jan
28

6 neštandardných techník, s ktorými sa stretnete pri hľadaní práce

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
6 neštandardných techník, s ktorými sa stretnete pri hľadaní práce
Časy, keď sa hľadanie práce skladalo z poslania životopisu a absolvovania osobného pohovoru sú preč. V dobe, keď personalisti dostávajú desiatky až stovky žiadostí na niektoré pozície, sa snažia čo najefektívnejšie identifikovať tých správnych uchádzačov. A práve preto sa pri hľadaní práce môžete stretnúť s praktikami, ktoré by ste možno nečakali. My vám pár z nich predstavíme a poradíme ako na ne.

1. Personalizovaný dotazník prvého kontaktu

Našli ste pracovnú ponuku, ktorá vás zaujala, máte upravený životopis a motivačný list a ste pripravený reagovať na inzerát. Zrazu sa však prekliknete na stránku, kde okrem základných údajov a miesta na priloženie dokumentov nájdete ďalšie doplňujúce otázky alebo dotazník, ktoré treba vyplniť. Takéto ponuky môžete nájsť aj na portáli Profesia.sk. Firmy si týmto spôsobom vyfiltrujú vhodných kandidátov už pri prvom kontakte.

TIP: Nepozerajte sa na to, ako na prácu navyše, ale ako na príležitosť ukázať budúcemu zamestnávateľovi, že o prácu máte naozaj záujem. Predstavte si, koľko ľudí otázky navyše odradia, a o koľko sa zvýši vaša šanca na úspech. Ponuku si označte, nechajte si čas na premyslenie odpovedí  a vráťte sa k nej nasledujúci deň.

2. Videopohovor

Videopohovory dnes spoločnosti využívajú pomerne často, a to napríklad v prípadoch, kedy je kandidát alebo zamestnávateľ geograficky vzdialený, alebo ide o pohovor do zahraničia. Výhodou je, že pohovor môže prebiehať z akéhokoľvek miesta, je však potrebné mať počítať či smartfón s kamerou a internetové pripojenie. Najčastejším nástrojom, cez ktorý sa videopohovory realizujú, je Skype.

TIP: Ak máte absolvovať takýto typ pohovoru prvýkrát, je vždy dobré si to vopred vyskúšať. Poproste niekoho z blízkych alebo z priateľov, aby si s vami urobil cvičný videotelefonát. Overíte si rýchlosť internetového pripojenia, ideálnu polohu počítača, veľkosť záberu či svetlo. Príprava na ostro vám potom nezaberie toľko času a budete sebavedomejší.

3. Videonahrávka

Rozdiel medzi videopohovorom a videonahrávkou je, že nahrávka nie je “naživo“. To znamená, že potenciálny zamestnávateľ vám pošle odkaz na aplikáciu, cez ktorú videonahrávku zrealizujete a termín, do kedy ju máte poslať. Zvyčajne vopred viete koľko otázok vás čaká, približný čas trvania, koľko pokusov máte na nahranie odpovedí.

TIP: Ak nie ste zvyknutí nahrávať sa na kameru, môže byť tento spôsob pohovoru pre vás trochu zvláštny. Výhodou sú cvičné otázky a odporúčame ich poriadne využiť. Cvičné otázky sa neodosielajú zamestnávateľovi a môžete ich opakovať dovtedy, kým si nebude 110 percentne istí a spokojní. Pozor ale na to, že ostré otázky sa budú líšiť od tých cvičných. Dajte si ešte pozor na pozadie, svetlo, vhodné oblečenie, a aby vás nikto nevyrušoval. A pozerajte sa vždy do kamery.

4. Skupinový pohovor

Väčšinou sme zvyknutí, že sa na pohovore stretneme s personalistom, prípadne s personalistom a šéfom oddelenia. Novým trendom však je zapojenie viacerých zamestnancov do výberového procesu. Môže to byť osoba, ktorá ide na materskú a vy ju nahrádzate, člen tímu alebo dokonca celý tím. Môže sa tak stať, že prídete na pohovor a oproti vám sedia piati ľudia.

TIP: Očný kontakt udržujte vždy s tým, kto vám zadal aktuálnu otázku. Ak prezentujete vypracované zadanie, váš pohľad patrí potenciálnemu nadriadenému, nezabúdajte však občas pozrieť aj na ostatných účastníkov pohovoru.

5. Neštandardné otázky

Na internete nájdeme názory, že personalisti používajú tie isté otázky už 20 rokov. Zo skúseností vieme, že to tak v mnohých prípadoch nie je. Skúsení personalisti majú naštudované techniky zaskočenia kandidáta neštandardnou otázkou. V tomto prípade nie je až tak dôležité, čo odpoviete, ale ako zareagujete a rozmýšľate v neštandardných situáciách. Pri technickejších povolaniach vás môžu prekvapiť logické úlohy alebo hlavolamy.

TIP: Môže to znieť ako klišé, ale tu platí – buďte sami sebou. Ak neviete odpovedať, priznajte to, prípadne si vypýtajte viac času na odpoveď. Bude to znamenať, že nad vecami rozmýšľate. Medzi takéto otázky patria napríklad: Aké tri veci by ste si zobrali na opustený ostrov? Aký darček by ste nám vybrali? Keby ste vyhrali v lotérii, prišli by ste na druhý deň do práce? Na ktoré zviera sa najviac podobáte?

6. Deň na skúšku

Viete si predstaviť, že by ste strávili jeden deň u potenciálneho zamestnávateľa?  Áno, aj takto pristupujú niektorí zamestnávatelia k uchádzačom. Obom stranám to poskytne lepší priestor vzájomne sa spoznať. Kandidát zažije pracovné tempo či kultúru firmy. Na druhej strane možno vidieť, ako uchádzač reaguje, aký je, a či zapadne do kolektívu.

TIP: Pýtajte sa otázky a skúste sa zapojiť do nejakej diskusie. Nikto však od vás neočakáva, že budete expert hneď vo všetkom. Dávajte si pozor na nevhodné poznámky či vtipkovanie, mohlo by vás to stáť nové miesto.

Zúčastnili ste sa pracovného pohovoru, ktorý prebiehal jedným z opísaných spôsobov, alebo ste zažili ešte niečo neštandardnejšie? Napíšte nám vaše zážitky v komentároch.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

2 komentáre

  1. Pridal: František Buxanto | 7. mája 2018 07:18
    Odpovedať

    Sranda, že pracovný portál popisuje prácu na skúšku, ktorá je nezákonná…
    https://www.kosiceonline.sk/praca-na-skusku

    • Pridal: Lucia Belanová | 29. júna 2018 16:15
      Odpovedať

      Dobrý deň František, ďakujeme za upozornenie. V našom článku sme chceli predstaviť nezvyčajnejšie formy pohovorov, s ktorými sa môžete stretnúť už aj u nás. Čo sa práce na skúšku týka, tak ako ju uvádzate Vy, je samozrejme nelegálny druh zamestnávania. My sme opísali spôsob, kedy vás zamestnávateľ v rámci pohovoru pozve stráviť do firmy viac ako len jednu hodinu na klasický pohovor. Samozrejme počas tejto tohto času priamo nevykonávate pracovnú činnosť, skôr máte šancu zistiť, ako ľudia v danej firme pracujú, aká je atmosféra či systém práce a potenciálny zamestnávateľ má možnosť dozvedieť sa niečo o vás bližšie. Pekný deň.

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook