Blog Profesia.sk
nov
30

Aké otázky by ste sa na pohovore mali opýtať

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Aké otázky by ste sa na pohovore mali opýtať
Na pracovnom pohovore ste zvyknutí na otázky potenciálneho zamestnávateľa odpovedať. Chybou však je, ak sa zabudnete, hanbíte či bojíte otázky pýtať aj vy personalistu.

Pohovor je dialógom, rozhovorom minimálne dvoch ľudí. To znamená, že nielen personalista či manažér sa pýtajú otázky vás, ale aj vy sa pýtajte ich. Veľmi časté sú dva scenáre:

  • Personalista vám predstaví danú pozíciu, náplň práce a požiadavky na vhodného kandidáta. Následne vám vysvetlí ďalší proces pohovoru, kedy a ako sa vám ozvú. A potom sa vás opýta, či máte nejaké otázky.
  • Personalista vám predstavuje danú pozíciu a vy sa pýtate doplňujúce otázky počas rozhovoru.

Prvý scenár je pre kandidáta náročnejší. Dôsledný personalisti na vás vychrlia toľko informácií, že pri otázke „Máte vy nejaké otázky?“ vám v hlave ostane prázdno. Ten druhý spôsob je prirodzenejší, pretože sa môžete pýtať ešte skôr, ako by vám personalista odpovedal v rámci jeho monológu.

Otázky na pohovore pre zamestnávateľa ukážu váš záujem 

Ak je vaša odpoveď „nemám žiadne otázky“, väčšinou nasleduje „ďakujeme, ozveme sa Vám.“ Pre personalistu je to totiž akési znamenie, že sa vlastne o ich firmu či pozíciu až tak nezaujímate a keďže vám povedal všetko čo chcel, nemá dôvod pohovor predlžovať. Preto sa pýtajte. Ukážete tak svoj záujem, ako aj to, že o danej pracovnej pozícii už rozmýšľate.

Aké otázky sa vám oplatí pýtať na pracovnom pohovore?

Otázky na pohovore pre zamestnávateľa si môžete pripraviť aj vopred. Spojte to so samotnou prípravou na pohovor. Otázky si môžete poznačiť do telefónu alebo klasicky do zápisníka, aby ste ich nezabudli. Pripravte si minimálne šesť otázok a aspoň tri z nich by na pohovore mali zaznieť.  

  • Pýtajte sa na pozíciu. Aj keď o pracovnej pozícii môžete mať dostatok informácií z pracovnej ponuky a aj priamo od personalistu, mali by ste nájsť niečo, čo vás zaujme natoľko, aby ste sa na to opýtali. Príklady otázok:
    Ako vyzerá bežný pracovný deň na tejto pozícii?
    Ako sa hodnotí úspech?
    Ide o už existujúcu pozíciu alebo novovzniknutú?
    Používate na plnenie pracovnej náplne systém XXX?
    Viete mi zo skúseností povedať, aké sú najčastejšie výzvy na tejto pozícii?
    Aké sú ciele pre danú pozíciu na najbližšie 3 / 6 mesiacov?
  • Pýtajte sa na tím.
    Pracuje sa v tíme alebo samostatne?
    Aká je nálada v tíme?
    Aké iné oddelenia úzko spolupracujú s oddelením, ktorého mám byť súčasťou?
    Ako funguje hierarchia v tíme?
  • Pýtajte sa na spoločnosť.
    Aké sú ciele spoločnosti na najbližší rok?
    Koho považujete za svoju najväčšiu konkurenciu?
    Kde sa nachádza tím, ktorého mám byť súčasťou, v rámci organizačnej štruktúry?
    Aká je firemná kultúra?
    Čo zamestnanci najviac oceňujú na firemnej kultúre?
    Máte nejaké možnosti vzdelávania v rámci pracovnej náplne?
    Aké iné benefity poskytujete?
  • Plat a bonusy – základná zložka mzdy by mala byť uverejnená v pracovnej ponuke. V mnohých prípadoch to však nemusí byť finálny plat. Preto sa vás personalista určite bude pýtať na očakávaný plat, a tiež by vám mal vysvetliť ako funguje vo firme systém odmeňovania a či k platu patria aj bonusy alebo 13. plat. Ak vám to nepovie sám od seba, môžete sa na to na pohovore opýtať
  • Pýtajte sa na ďalší postup.
    Máte ešte nejaké otázky?
    Potrebujete ešte niečo k náborovému procesu?
    Aký je ďalší postup?

TIP: Je dobré priniesť si so sebou na pohovor zápisník a pero. Môžete si robiť poznámky o pozícii. Ak vám napadne nejaká otázka, viete si ju zapísať a opýtať sa ju, keď na to budete mať priestor.

Ešte viac rád, ako na úspešný pohovor, priamo od dvoch skúsených personalistiek si môžete vypočuť aj v našom podcaste. 👇

Tieto otázky si radšej nechajte pre seba

Otázky vám vedia pomôcť no zároveň aj poškodiť. Sú isté oblasti, ktorým by ste sa na pohovore mali vyhnúť.

  • Plat a bonusy. Opýtať sa na plat je prirodzené a dôležité, preto o tom píšeme vyššie pri otázkach, ktoré by ste sa mali opýtať. Vyhnúť by ste sa však mali rozoberaniu presných detailov, napríklad v akej hodnote sú bonusy a príplatky, alebo si rovno počítať čistú mzdu. Platové detaily a možnosť zvýšenia platu si nechajte na neskôr, ak v pohovore uspejete a dostanete už konkrétnu pracovnú ponuku.
  • Bývalí zamestnanci. Na pohovor nepatria otázky typu prečo odišiel bývalý zamestnanec, alebo aká je fluktuácia vo firme.
  • Nesprávne pracovné návyky. Nepýtajte sa na to, či môžete chodiť do práce neskoro, či musíte robiť nadčasy alebo či môžete pracovať z domu.
  • Otázky, ktoré sa začínajú Prečo?  Takýto typ otázok môže vyznieť vyrývačne, vyčítavo či nepriateľsky. Vyhnite sa otázkam ako prečo je pracovná pozícia voľná? Prečo hľadáte tak veľa nových ľudí? Prečo používate takého systémy? Prečo sídlite na tejto adrese?

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: Janka Bartošová | 28. septembra 2023 09:16
    Odpovedať

    Dobrý deň mám záujem o vašu pozíciu ďakujem Bartošová hľadám prácu brigády som Brezna

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook