Blog Profesia.sk
jan
16

Ako sa to dá alebo Keď Dávid spolupracuje s Goliášom

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky: ,
Aj tak možno nazvať príbeh projektu Edujobs. Po roku a pol dosiahol uznanie štátu a začal robiť to, na čo vznikol. A tu by tento blog mohol skončiť. Keby celá jeho krátka história nebola taká zaujímavá.

Za všetkým hľadaj asistenta učiteľa

Príbeh Edujobs.sk, najmladšieho projektu spoločnosti Profesia, sa začal písať začiatkom roku 2013, keď sme potrebovali nájsť asistenta učiteľa pre syna nášho kolegu. Poviete si, nič ľahšie pre ľudí z Profesie. Omyl. Rozhodli sme sa využiť štátom zavedené spôsoby inzerovania voľných pracovných miest. Najskôr nás prekvapilo zistenie, že na zverejnenie pracovnej ponuky je potrebné poslať e-mailom vyplnený formulár alebo klasickou poštou papierový oznam o voľnom pracovnom mieste na kompetentný úrad. Ďalším argumentom, prečo sa do „školského projektu“ pustiť, bol výskyt článkov poukazujúcich na netransparentnosť pri obsadzovaní už aj tak značne poskrývaných pracovných ponúk. O nefunkčných vyhľadávaniach a ôsmich rôznych spôsoboch zverejňovania pracovných ponúk hovoriť nebudem. Za zmienku v procese prípravy stojí aj novela zákona, ktorú presadil poslanec M. Beblavý a ktorá dala školám povinnosť zverejňovať pracovné miesta, ale nedala im nástroj, ako to efektívne realizovať.

Edujobs, riaditelka, dosadzovanie, rodinkarstvo

Jeden z mnohých prípadov netransparentnosti pri obsadzovaní miest v školstve

17 rokov skúseností a veľká miera nadšenia

Vďaka skúsenostiam portálu Profesia.sk s ponukou práce sme sa pokúsili maximálne zjednodušiť celý proces pridania inzerátu a zároveň poskytnúť uchádzačovi dokonalý prehľad o voľných pracovných miestach v školstve s možnosťou vyhľadávania. Tak sme zobrali verejne dostupnú databázu všetkých materských, základných a stredných škôl a školských zariadení zaradených do siete a pripravili sme jednoduchý formulár. Aby sme do škôl pritiahli tých najlepších uchádzačov, rozhodli sme sa vytvoriť sieť portálov, ktoré sa venujú školstvu alebo vyhľadávaniu práce, a exportovať všetky ponuky aj tam. Veď medzi 1,2 milióna používateľmi Profesia.sk mesačne musia byť aj kvalitní učitelia. A preto dnes exportujeme ponuky aj na www.skolskyportal.sk, www.minedu.sk, praca.sme.sk a do všetkých regionálnych portálov, ktoré s nami spolupracujú.

Via Bona bol len začiatok

Príbeh Edujobs.sk pokračoval na jar 2014 ziskom prestížneho ocenenia Via Bona Slovakia v kategórii Férový hráč na trhu. Nadácia Pontis ňou oceňuje výnimočné projekty a aktivity, zlepšujúce život v našej krajine. Vtedy sme už mali za sebou niekoľko stoviek úspešne obsadených voľných miest a pozitívne reakcie od riaditeľov škôl i uchádzačov. Keď sme sa pozreli na štatistiky, všimli sme si fenomén zamestnávania učiteľov na dobu určitú, vždy do konca júna. Tak sme sa začali pýtať, prečo. A pýtali sme sa na ministerstve aj učiteľov samotných. Výsledok nášho pýtania sa je dnes pretavený v zmenenej legislatíve. Po roku a pol fungovania už Edujobs využilo viac ako 800 škôl. Niektoré opakovane. Dostali sme viacero ďakovných a povzbudivých správ. Naše „Inšπrujem“ zošitky sa stali vyhľadávaným artiklom na učiteľských konferenciách. Dostali sme aj veľa žiadostí o stiahnutie ponuky, kvôli „veľkému počtu uchádzačov“. A to sú správy ktoré nás tešia.

Návrat k spolupráci s Goliášom

13. januára 2015 sa nám podaril veľký úspech. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler a CEO Profesie Ivana Molnárová podpísali Memorandum o spolupráci. Toto memorandum nás zaviazalo poskytovať službu Edujobs.sk pre školy aj naďalej bezplatne. Je dôkazom toho, že ak máte dobrý produkt alebo službu, cestu k svojim klientom si nájde. Nás to stálo stretnutie s tromi ministrami školstva a nespočítateľné množstvo stretnutí s úradníkmi na ministerskej aj regionálnej úrovni, ale výsledok stojí za to. Edujobs sa môže pýšiť prvenstvom, ktoré mu už nik nevezme. Súkromná spoločnosť, líder vo svojej oblasti, vytvorila top službu, ktorú bezplatne poskytla viac ako 7000 subjektom, sektoru, ktorý zamestnáva desiatky tisíc zamestnancov. Pri tomto projekte nenájdete logo eurofondov, pretože tento projekt NIE JE realizovaný z prostriedkov Európskej únie a ani zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Tento projekt je realizovaný výlučne s podporou Profesia.sk.

Ivana Molnárová a Juraj Draxler podpisujú Memorandum o spolupráci

A prečo to celé robíme?

Lebo máme pocit, že slovenské školstvo si takúto pozornosť zaslúži. Nechceme meniť legislatívu, lebo na to nie sme kompetentní, nechceme meniť osnovy, lebo na to máme učiteľov. Čo chceme zmeniť, je prístup k učiteľskému povolaniu. Chceme uľahčiť cestu každému so záujmom o kariéru v školstve. Chceme školy prepojiť s tými najkvalitnejšími uchádzačmi, pretože je to cesta, ktorou sa nám môže podariť zvýšiť kvalitu slovenského školstva. Odpoveď na to, prečo toto úsilie vynakladáme, najlepšie vystihol Macko Pu. Takže namiesto záveru jeden obrázok.

Edujobs, citat, macko pu

Ďakujeme, že používate Edujobs.sk. A ak máte pocit, že to, čo robíme, má zmysel, môžete nám dať palec hore na Facebooku Edujobs alebo zájsť na www.edujobs.sk  a vyskúšať si svoju kariéru v slovenských školách. Ak nám aj vy chcete pomôcť, najlepšie, čo môžete urobiť, je poslať informáciu o Edujobs.sk riaditeľovi najbližšej školy.

mensik@profesia.sk
Martin Menšík
Projektový manažér Edujobs.sk, HRclub.sk a HRdays.sk
Profesia spol. s r.o.
Technológ vzdelávania, PR-kár a lektor na hranici sveta vzdelávania a trhu práce. Nezriedka ju prekročí, aby nazrel na druhú stranu. Vyskytuje sa na HR konferenciách a mudruje na školách po celom Slovensku.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook