Blog Profesia.sk
jún
17

Naše Mesto: Dobrovoľnícka vlna, ktorá stiahla aj nás

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky: , ,
Naše Mesto: Dobrovoľnícka vlna, ktorá stiahla aj nás
Vymenili sme klávesnice za náradie a voľnú sobotu za potenie sa na horúcom júnovom slnku. A to len za dobrý pocit, že aj vďaka nám bude naše mesto krajšie.

Ostatnú sobotu časť kolegov z Profesie spolu s našimi najbližšími strávila spoločne a inak ako zvyčajne. Aj my sme „naskočili na vlnu“ najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva v strednej Európe Naše Mesto. Vymenili sme klávesnice za náradie a náš 23-členný tím sa pridal k ďalším 8509 dobrovoľníkom naprieč celým Slovenskom. Tento rok sme sa rozhodli pomôcť manuálne a upraviť detské ihrisko materskej školy na Haanovej ulici v Bratislave.

Nase_Mesto_2015_3

Nase_Mesto_2015_2

Aké bolo „naše“ Naše Mesto?

Začalo to neobvyklým piatkom, keď sme sa vo firme lúčili s tričkami Naše Mesto v rukách a namiesto klasického „Pekný víkend!“ sme si vraveli „Vidíme sa zajtra!“ Keďže som po prvýkrát nezažívala Naše Mesto len ako dobrovoľníčka, ale aj ako firemná koordinátorka, tak mi okrem veľkej radosti, že je predo mnou jeden z mojich najobľúbenejších dní v roku, vírili hlavou aj obavy typu: Trafia ráno všetci kolegovia? Aká bude v škôlke atmosféra? Budeme mať dosť práce a materiálu? A to najdôležitejšie, bude sa kolegom páčiť a budú sa tak ako ja hneď po skončení akcie tešiť na ďalší ročník?

Vďaka výbornej príprave organizátora OZ INEX Slovakia a mojim kolegom sa však nepotvrdil ani jeden z mojich scenárov a  prvotnú obavu vystriedala spoločná nedočkavosť pustiť sa čím skôr do práce. Mali sme totiž pred sebou presne 69 hodín na to, aby si deti v pondelok našli namaľovanú bránku, farebné lavičky, čisté pieskovisko či prelakované preliezky. Po krátkom úvode a predstavení škôlky pani riaditeľkou sme sa teda porozdeľovali do menších pracovných skupiniek, zobrali rukavice, šmirgle, laky, farby a išli na to.

Nase_Mesto_2015_5

Nase_Mesto_7

Do práce sme sa pustili krátko po deviatej. Čas plynul, farby sa míňali a nás čakala krátka prestávka, počas ktorej sme si začali vymieňať prvé zážitky a obzerať, čo sa iným skupinkám zatiaľ podarilo. Nie všetci sa však vedeli odtrhnúť od svojej práce a vytrvalo pokračovali až do jej dokončenia. Naozaj netrvalo dlho a mohli sme sa tešiť z pohľadu na finálny výsledok našej práce a s radosťou si fotiť stav detského ihriska „PO“. Netešili sme sa len my, ale aj zástupcovia škôlky a po ukončení zdobili naše tričká originálne odznaky s kresbami škôlkarov, ktoré nám pani riaditeľka s vďakou rozdala ako prekvapenie na záver.

Prečo sme sa na to dali?

Pretože aj nám záleží na tom, v akom prostredí žijeme. A preto nevadí, že nie ste ani profesionálni maliari a vyberiete sa maľovať dvor škôlky, ani študovaní ekológovia a napriek tomu idete vyčistiť les, ani renomovaní psychológovia a rozhodnete sa robiť spoločnosť ľuďom so špecifickými potrebami.  Naše Mesto je jednoducho projekt pre ľudí, ktorí v pomoci a podpore tam, kde je potrebná, vidia zmysel.

Nase_Mesto_8

Nase_Mesto_2015_6

Hoci som ešte v sobotu posielala kolegom e-mail s prosbou o spätnú väzbu, myslím, že tú najúprimnejšiu spätnú väzbu som dostala priamo na mieste pri pohľade na ich tváre. A tak tie najdôležitejšie otázky, či sa bude kolegom páčiť, či sa naplnia ich očakávania a budú sa chcieť zúčastniť aj o rok, som mala zodpovedané už po prvých minútach pozorovania ich v akcii. Som rada, že po premiérovej účasti na Našom Meste sa už teraz v Profesii tešíme na budúci rok – na novú aktivitu, originálne tričká, spoločne strávený čas a najmä na výsledok a dobrý pocit, s ktorým sme všetci z MŠ Haanova odchádzali. Pocit, že aj vďaka nám je naše mesto krajšie.

Nase_Mesto_2015_1

Foto: Miroslav Molnár

novakova@profesia.sk
Petra Nováková
HR špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Vyštudovala v českom Brne, dobrovoľníčila v nemeckom Berlíne, „spíkovala“ v írskom Corku a vrátila sa do rodnej Bratislavy. Baví ju dobrovoľníctvo, filantropia a projekty občianskych aktivistov.
Všetky články autora

2 komentáre

  1. Pridal: Mária Borkovská | 17. júna 2015 23:52
    Odpovedať

    Som za a chcem sa pridať k Vám , ale nie som z Bratislavy.

  2. Pridal: Petra Nováková | 22. júna 2015 12:52
    Odpovedať

    Pekný deň Majka, Naše Mesto neprebieha len v Bratislave, ale aj v ďalších mestách: Galanta, Sereď, Šaľa, Nové Zámky, Pezinok, Trnava, Žilina, Spišská Nová Ves, Košice, Poprad, Liptovský Hrádok, Partizánske, Nitra.
    Verím, že je pre Vás niektoré z miest aktuálne a budúci rok sa budete môcť pridať aj Vy :-)

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook