Blog Profesia.sk
nov
6

Prečo rušíme mobilnú aplikáciu Profesia?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Zákulisie Profesie | Značky: ,
Prečo rušíme mobilnú aplikáciu Profesia?
Mobilné aplikácie sú hit. Ich počet stúpa, rovnako ako ich sťahovanie do mobilných telefónov. Prečo sa teda Profesia rozhodla zrušiť tú svoju? Myslíte si, že sme sa úplne zbláznili? Vysvetlíme vám, ako sa na túto tému pozeráme my a prečo si myslíme, že mobilná aplikácia nie je nevyhnutnosť.

Od 1.12.2018 nebude dostupná mobilná aplikácia Profesia a nebude možné cez ňu vyhľadávať pracovné ponuky, ani na ne reagovať. Preto vám odporúčame si ju odinštalovať.

Naša webstránka je plne prispôsobená pre mobily

Profesia spustila svoju aplikáciu v roku 2012. Bola to prvá aplikácia pracovného portálu na Slovensku. Jej zámerom bolo, aby ľudia mali skrátenú a pohodlnejšiu cestu k svojej novej práci priamo zo svojho telefónu. Podľa našich dlhodobých štatistík viac ako polovica návštevníkov stránky Profesia.sk si ju prezerá práve z mobilného telefónu. Aj preto v roku 2015 stránka prešla kompletným redizajnom a veľa času a úsilia sme investovali do toho, aby naša webstránka bola plne prispôsobená rozhraniu mobilných telefónov. Tak sa stalo, že vo svojej funkcionalite prekonala aj aplikáciu. Aké sú jej výhody:

  • Môžete vyhľadávať podrobnejšie, podľa viacerých kritérií ako len lokalita, vzdelanie, druh pracovného pomeru.
  • Ihneď máte k dispozícii všetky novinky a vychytávky, ktoré má verzia pre počítače, pričom niektoré funkcie sú prispôsobené pre jednoduchšie ovládanie cez telefón.
  • Môžete sa prihlásiť do svojho konta a reagovať na pracovné ponuky rovnako ako v aplikácii.
  • Ak máte životopis uložený v telefóne, môžete na pracovné ponuky reagovať aj bez vytvoreného konta.
  • Nezaberá vám miesto v internej pamäti telefónu.
  • Viete si nastaviť posielanie pracovných ponúk aj na email.

Nechceme byť jednou z mnohých rýb v mori aplikácii

Viete z koľkých aplikácií si aktuálne môžete vyberať tú svoju? Podľa portálu Bussiness of apps sa aktuálne nachádza v App store pre iOs 2,2 milióna aplikácií na stiahnutie. Tí, ktorí používajú Androidy si môžu vyberať dokonca z 3 miliónov aplikácií. Ľudia na celom svete si v roku 2017 stiahli o 32% (čo predstavuje nárast približne o 50 miliárd) aplikácií viac ako v predchádzajúcom roku.

Zamyslite sa, koľko aplikácií ste si za posledný rok stiahli vy? A koľko z nich využívate pravidelne a nie sú to sociálne siete?

Životný cyklus mnohých aplikácií je pomerne krátky. Ľudia si ju stiahnu, pár krát použijú a buď nechajú tak, alebo odinštalujú. My nechceme byť zabudnutá mobilná aplikácia. Radšej vám uvoľníme miesto v pamäti telefónu a budeme stále pre vás k dispozícii na webstránke.

Ideme vlastnou cestou – tou najlepšou pre používateľa

Používateľskému zážitku našej stránky venujeme veľkú pozornosť. Naším cieľom je, aby Profesia.sk bola zrozumiteľná, jednoducho sa používala, a aby sme vám uľahčili náročný proces hľadania si tej pravej práce pre vás.

Ako to robíme? Pravidelne sa návštevníkov pýtame na ich názor a skúsenosti s používaním stránky. Ak ste reagovali na pracovnú ponuku, mali by ste dostať email, v ktorom sa vás jednoduchými otázkami pýtame na to, ako ste boli so stránkou spokojní a čo by ste zlepšili. Neustále sa snažíme prinášať novinky a vylepšenia, ktoré možno na prvý pohľad bežný používateľ ani nepostrehne. Tie vždy pred nasadením testujeme a z výsledkov vieme povedať, či náš nápad bude prospešný alebo nie. Vieme vyhodnotiť vaše predchádzajúce správanie na stránke, aké ponuky ste vyhľadávali a odporučiť vám také, ktoré sú pre vás vhodné. Ako vidíte, ide o nekonečný proces.

Profesia.sk nemusí zmiznúť z vášho telefónu

Možno vám napadne myšlienka: „Aplikáciu som mal na ploche a keď som potreboval, jednoducho som si ju otvoril. Nemusel som vyhľadávať stránku.“ Riešenie je jednoduché – odkaz na stránku Profesia si môžete pridať na domovskú obrazovku vášho telefónu. Takto ju budete mať hneď po ruke, rovnako ako aplikáciu. Funguje to pre operačné systémy Android aj iOS.

Ako na to, ak mám Android? V hornom riadku (kde píšete názov webstránky) pôjdete do menu a vyberiete možnosť Pridať na domovskú obrazovku. Vytvorí sa vám odkaz, ktorý si môžete premiestniť tam, kde vám vyhovuje.

Ako na to, ak mám iOS? V internetovom prehliadači si nájdete stránku www.profesia.sk. V spodnej časti obrazovky kliknete na tlačidlo Zdieľania, vyberiete možnosť Pridať na plochu. A je to.

S našou mobilnou aplikáciou sme strávili šesť rokov a sme radi, že sme ju mali. Chceli by sme sa poďakovať všetkým, ktorí si ju stiahli, používali ju a našli si cez ňu novú prácu. Veríme, že si na život bez aplikácie Profesia zvyknete a nové pracovné príležitosti sa vám budú hľadať rovnako dobre, ak nie ešte lepšie, cez našu mobilnú verziu stránky.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

10 komentárov

  1. Pridal: Jan Krempasky | 8. novembra 2018 10:25
    Odpovedať

    Troska chabe argumenty na zrusenie aplikacie. Ved si teda priznajme, ze vyvoj dobrej aplikacie je velmi drahy, nemame na to peniaze, nemame na to ludi a preto neponukneme zakaznikom nieco, co si naozaj oblubia.

    • Pridal: Anton Khúla | 9. novembra 2018 14:51
      Odpovedať

      Dobrý deň pán Krempaský,

      ďakujeme za Váš názor. Pri úvahách, či mobilné aplikácie používať aj naďalej sme sa v prvom rade odrážali od toho, koľko ľudí ju reálne používa. Počty používateľov aplikácií na Androide a iOS boli oproti mobilnej verzii webstránky zanedbateľné. Okrem toho sme názoru, že mobilná aplikácia by nemala byť obyčajnou kópiou webovej stránky, ale poskytovať určité funkcionality naviac.

      Nespochybňujeme, že vývoj mobilných aplikácií (alebo hocijakých iných webových aplikácií) nie je lacná záležitosť, avšak v našom prípade sme sa rozhodovali skôr podľa aktuálnych priorít. Radšej budeme ďalej pracovať na zlepšovaní mobilnej verzie webstránky s potenciálne väčším zásahom na používateľov, ako udržiavať mobilnú aplikáciu s minimálnou pridanou hodnotou pre malú skupinu používateľov.

      V tomto článku sme sa hlavne snažili ukázať alternatívu súčasným používateľom mobilnej aplikácie, ako neprísť o možnosť rýchleho prístupu k vyhľadávaniu pracovných ponúk na Profesii.

      Anton Khúla,
      Profesia.sk

  2. Pridal: Lenka | 4. decembra 2018 00:15
    Odpovedať

    myslienka – zrusit vasu mob.aplikaciu sa mi paci. nikdy som si aplikaciu nestiahla, tak mi ani nebude chybat. na vasej www ci uz v smartphone alebo na PC som vzdy nasla vsetko presme tak, ako opisujete vo svojom vysvetleni. dakujem, ze ste/existujete. pokracujte v zdokonalovani www, drzim palce.

  3. Pridal: Ladislav | 4. decembra 2018 18:59
    Odpovedať

    Presne tak. Držím palce v ďalšom, myslím úspešnom pokračovaní.

  4. Pridal: Nika | 9. decembra 2018 04:02
    Odpovedať

    Veľmi správne rozhodnutie.

  5. Pridal: Tony Argo | 13. decembra 2018 11:59
    Odpovedať

    Nedá sa zavďačiť všetkým.
    Je sa treba zmieriť s tým, že niekto si možno vytlačí webovú stránku profesia.sk na a-trojku a bude na nej praktikovať zničujúce rituály woodoo. A v office profesie budú padať kávové šálky zo stolov. Ak ti to pomôže Janči, tak veľa šťastných chvíľ :-)

  6. Pridal: Jaro O. | 31. januára 2019 12:04
    Odpovedať

    Zdravíčko,

    Rád by som sa tu vyjadril s pohľadom niekoho, kto bude absolútne proti tomuto rozhodnutiu a nebude vám pritakávať ako Lenka, Ladislav a Nika.
    Ako poznám ako to dnes chodí na nete, poslední traja komentujúci sú pravdepodobne vymyslení ľudia, aby zvrátili celkový dojem komentárov pre ľudí, ktorí tento post náhodne vygooglujú, ako ja. Je známe, ako si spoločnosti kupujú tretie strany aby zvrátili, alebo aspoň ovplyvnili mienku na citlivé otázky, alebo majú vlastný tím, ktorý sa tým zaoberá. Tí potom postujú pod vymyslenými menami, alebo reagujú agresívne za, aby u ľudí vyvolali správnu reakciu. Je to na dlho a o tom som nechcel, tak to nejdem veľmi rozpisovať. Je samozrejme možné, že preceňujem vašu snahu, krivdím vám a oni naozaj existujú, čo povedzme si na rovinu by ma na Slovensku tiež neprekvapilo. :D
    Teraz k vašim bodom obhajujúcim zrušenie aplikácie.
    Vaša webstránka je prispôsobená na mobily a poskytuje viacej kritérií na vyhľadávanie. Toto nie je argument. Kritéria na vyhľadávanie na stránke boli pridané vami a tak isto stačí poveriť app developerov, aby ich pridali aj do aplikácie. Tak isto je to so všetkými ostatnými výhovorkami s funkčnosťou. Na to, aby to fungovalo a vyzeralo dobre treba dobrých developerov, a tí sú drahí. Asi tam je problém.
    Na to aby človek využil stránku, musí obmedziť svoju návštevu na nej len na čas, keď má prístup k internetu. Ak sú ľudia nezamestnaný a záleží im na každom cente, tak nebudú mať neobmedzený internet ako je to bežné na západe, a Wifi tu tiež ešte nie je všade len tak.
    Aplikácia by mala mať automatický update keď sa človek pripojí na wifi, refreshne sa a potom zobrazí výsledky aj bez netu, čiže si človek môže prelistovať výsledky aj keď čaká niekde v rade.
    Nezaberá miesto v telefóne je taký istý argument, ako nekupuj si auto a budeš mať super veľa miesta v prázdnej garáži. Jedna aplikácia, ktorá je dôležitá znamená len o jeden candy crush menej na mobile. Nebudete smiešny.
    A to, že sa dá nastaviť posielanie emailov je tiež na smiech. Všetkým už dávno chodia desiatky emailov zo všetkých mailing listov, na ktoré sa nechtiac prihlásili a kopec z nich si to ani nevie odhlásiť, čiže namiesto rýchleho nakuknutia, sa najprv naserú na to, že majú plný inbox, niektorý začnú dokonca čítať nejaký mail. Potom prejdime k tomu, že to znamená zase ísť na internet, ak chce človek prečítať viac detailov o pozícii, alebo nebodaj odpovedať. Namiesto toho aby appka stiahla čo treba a potom po zavretí zmazala čo bolo prečítané a nepotrebné, telefón použije dáta raz, keď stiahne email, raz keď presmeruje do browsera na listinu ponúk a vždy znova a znova keď bude človek otvárať pozície.
    Nechceme byť jednou z mnohých rýb v mori aplikácii je úplný vtip. Byť dobrou aplikáciou znamená viac ľudí na stránke, viac popularity, atď.. Facebook chce ľudí namotať tak veľmi, že vydali ďalšiu appku (lite) s menej funkciami, aby nestratila užívateľov, pre ktorých je plná app príliš náročná pre telefón, alebo nechcú minúť toľko dát. Vy robíte krok späť. Vo svete je už asi 2 alebo 3 roky trend, že ľudia viac používajú apps ako stránky. Aj Slovensko sa tam (ako vždy s niekoľko ročným oneskorením) čoskoro dostane a vy namiesto aplikácie, ktorú budete mať vytroubleshootovanú a najlepšiu na trhu, začnete odznova. Spýtajte sa Nokie, ako sa vyplatilo, že sa smiala Apple z telefónu, čo je len celý screen. Ako sa jej super dobiehalo s N97čkou. Keď podceniť čo príde v budúcnosti môže potopiť spoločnosť, ktorá tak dominovala trhu ako Nokia, prečo ísť tou istou cestou?
    A Vaše ďalšie dva body? To, ako si vytvoriť shortcut na mobile je síce super, ale nič nerieši. A Market Research cez email po reagovaní na ponuku vám síce dá feedback, ale málokedy tam nájdete nejaké veľké nápady, ako ďalej.
    Aby sme to zhrnuli, robíte veľký krok späť. Ja som na vašej stránke teraz preto, lebo som sa po 15tich rokov v UK vrátil na SK a hľadám si prácu. Keď si ju nájdem, tak o mne zase nebudete počuť a môžete ďalej žiť v ilúzii bezpečia, ale musel som si vyliať srdce
    Napísal som aj na twitteri ináč, aké otravné je, že aj na samotnej stránke nemáte filter na čas pridania inzerátu. Ak niekto pozerá inzeráty každý deň ako ja, vidí niektoré zbytočné aj 100 krát, lebo si nemôže zobraziť trebárs iba inzeráty z posledných 24 hodín. Link som priložil pre takých, ktorých by odpoveď zaujímala.

    https://twitter.com/jariiik/status/1090915745192656896

    Pekný deň vám prajem. A veľa šťastia do budúcna. Budete ho potrebovať. ;)

    Jaro

    • Pridal: Anton Khúla | 31. januára 2019 14:04
      Odpovedať

      Dobrý deň Jaro,

      na začiatok by som Vás rád uistil, že v Profesii nemáme žiaden tím diskutérov ani si neplatíme externých diskutujúcich, aby nám pod príspevkami pridávali pozitívne komentáre. Jednak by to bolo zbytočné vyhadzovanie peňazí von oknom a jednak je to neetické. Naopak, zaujíma nás spätná väzba na naše články a sme radi, že nám niekto raz za čas článok okomentuje ;)

      Prosím, skúste si prečítať v krátkosti moju reakciu na komentár p. Krempaského. Čo sa týka celého článku, nechceli sme, aby to vyznelo ako "obhajoba" zrušenia aplikácií. Chceli sme dať našim používateľom vysvetlenie, prečo sme aplikáciu Profesia.sk zrušili a ponúknuť alternatívu pre použitie z mobilu.

      Hlavným prínosom pre používateľov, ktorí prešli z mobilnej aplikácie na mobilnú verziu webu Profesia.sk nie je ani tak tých pár MB voľného miesta v telefóne, ako lepší používateľský zážitok pri vyhľadávaní pracovných ponúk.

      A na margo tých nákladov na developerov: Áno, sme súkromná firma, ktorá pozerá na svoje príjmy a náklady, ale pri rozhodovaní o zrušení aplikácií sme toto vôbec neriešili. Rozhodovali sme sa na základe používania mobilnej aplikácie voči používaniu webstránky z mobilných zariadení, hodnotení aplikácií v "storoch" a na základe priorít pri ďalšom vývoji produktu.

      Ten link na Twitter mi nefunguje, ale vyhľadávanie podľa pridania na stránke máme, aj keď to možno nie je úplne viditeľné (viď screenshot: https://prnt.sc/meqlsn).

      Ďakujeme za názor a pekný deň prajem.

      Anton Khúla,
      Profesia.sk

  7. Pridal: Jaro O. | 31. januára 2019 16:05
    Odpovedať

    Ahoj Anton,

    Tak som sa na to pozrel a prišiel som na to prečo nevidím filter na posledných 24 hodín. Link na posielanie pracovných pozícií to zakrýval a nevšimol som si to. Takže sa ospravedlňujem.

    https://ibb.co/1v34gcp

    Možno posunúť to kus alebo pridať miesto na spodku stránky.

    Stále si ale myslím, že aplikácia by mala byť niečo, čo by ste mali oživiť. Je to isto krok späť. Ja viem, že nezmeníte stratégiu kvôli jednému mierne kritickejšiemu ohlasu, ale pamätajte moje slová.

    Samozrejme, že stránku budem ďalej používať kým si nenájdem job, ale je to škoda.

    Jaro

    • Pridal: Anton Khúla | 14. februára 2019 15:58
      Odpovedať

      Ahoj Jaro,

      ďakujeme za pochopenie. Možno raz príde čas, keď predstavíme novú mobilnú aplikáciu s lepšími funkcionalitami.

      Čo sa týka filtra aktuálnosti ponúk, máš pravdu, na konci by sa zišlo trochu viac miesta. Posunul som Tvoju pripomienku nášmu produktovému tímu na zapracovanie.

      Prajem pekný deň a veľa úspechov pri hľadaní novej práce.

      Tono

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook