Blog Profesia.sk
mar
4

Skutočný benefit? Možnosť rozhodovať o firemných peniazoch

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky: ,
Skutočný benefit? Možnosť rozhodovať o firemných peniazoch
Viete, čo je podľa mňa ten najlepší benefit? Keď vám dá zamestnávateľ možnosť spolurozhodovať o finančných prostriedkoch. Napríklad o 2% z firemných daní.

Minule sme s portálom Platy.sk analyzovali, aké sú najpopulárnejšie moderné zamestnanecké benefity. Okrem toho Profesia každý rok robí aj veľký prieskum o tom, koho Slováci považujú za najatraktívnejšieho zamestnávateľa. Vzniká vďaka tomu skvelý rebríček zaujímavých firemných kultúr a zamestnaneckých výhod. Viete ale, čo je podľa mňa ten najlepší benefit? Keď vám dá váš zamestnávateľ možnosť spolurozhodovať o finančných prostriedkoch. Napríklad, o takých dvoch percentách z firemných daní.

Pomôžte štátu naložiť s daňami

Dve percentá nie sú síce tak úplne peniaze spoločnosti, sú niekde na polceste. Už nepatria firme, ale ešte nepatria ani štátu. A práve vtedy je skvelé nielen to, že sa váš zamestnávateľ rozhodne venovať ich na dobrú vec. Ešte lepšie je, ak vám vyjadrí dôveru tým, že vás s kolegami nechá rozhodovať o tom, komu tými peniazmi pomôcť.

Profesia tento benefit každoročne svojim zamestnancom venuje. Volí sofistikovanú stratégiu rozdeľovania firemných peniažkov, v ktorej má každý zamestnanec skutočne spravodlivú možnosť rozhodnúť o tom, kam by mali dve percentá z firemných daní poputovať.

Takto 2% rozdeľujeme v Profesii

  • 1. V prvom kole majú všetci zamestnanci možnosť nominovať na longlist organizácie, ktorým by chceli poukázať časť z firemných peniažkov.
  • 2. Následne môže každý zamestnanec odovzdať svoje hlasy (tých má toľko, koľko má odpracovaných rokov v spoločnosti) jednej z organizácií na longliste.
  • 3. Zo všetkých príjemcov je nakoniec vybraných pätnásť s najvyšším počtom hlasov.
  • 4. Tým sú následne rozdelené celé dve percentá z firemných daní, a to pomerne podľa počtu nazbieraných bodov.

V takejto kultúre má skutočne každý zamestnanec pocit zúčastnenosti na spolurozhodovaní. O firemných aktivitách, financiách aj spoločenskej zodpovednosti, ktorá nemá byť len prostriedkom na budovanie firemnej značky. Má byť aj prostriedkom k tomu, aby mali zamestnanci pocit a uchopiteľný dôkaz o tom, že svojou prácou môžu prispieť aj na vyššie ciele.

Buďte kvapkou v mori dobra

Okrem percent z firemných daní však môžete poukázať dve percentá aj ako fyzická osoba. A ak ste v uplynulom roku sami dobrovoľníčili, môžete dokonca venovať tri percentá (len si na to vybavte potvrdenie od inštitúcie, s ktorou ste spolupracovali). Na túto zaslúžilú vec máte čas ešte do konca apríla a akokoľvek drobná sa vám táto čiastka bude zdať, za všetky neziskovky prosím, neodignorujte to.

Moje tri percentá putovali neziskovke TEDxBratislava. Ako členka organizačného tímu som až na druhej strane pochopila, aké je pre neziskovky náročné naháňať každé euro. Aj napriek tomu, že napríklad na konferencii TEDxBratislava robia organizátori aj účinkujúci všetky aktivity bez nároku na odmenu. A som nesmierne rada, že vďaka zamestnaneckému benefitu v Profesii som tento návrh na poukázanie firemných dvoch percent mala možnosť predostrieť aj kolegom.

Komu tento rok svoje dve percentá venujete vy? A ako o firemných peniazoch rozhodujete vo vašej spoločnosti? Dôveruje vám váš zamestnávateľ rovnako, ako mne a kolegom dôveruje Profesia? Ešte do konca apríla máte možnosť svoju dôveru vyjadriť – všetkým neziskovkám, ktoré si to zaslúžia. Do toho :)

babulicova@profesia.sk
Dominika Babulicová
Produktová marketingová špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Idealistka, ktorá sa snaží robiť svet lepším cez dobré texty a dobro(voľníctvo). Z médií presedlala na online marketing. Najčastejšie bloguje o motivácii, úspechu, produktivite a hľadaní práce.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook