Blog Profesia.sk
aug
26

Ako si vybrať správnu prácu? Spýtajte sa týchto 5 otázok

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , ,
Ako si vybrať správnu prácu? Spýtajte sa týchto 5 otázok
Čo všetko brať do úvahy, keď sa rozhodujete o ponuke pracovať pre nového zamestnávateľa? Tieto otázky vám uľahčia výber tej správnej práce.

Máte na ruke niekoľko zaujímavých pracovných ponúk a neviete sa medzi nimi rozhodnúť? Hoci by sa mal človek tešiť, že si z ponúk práce môže vyberať, rozhodnutie pre jediného zamestnávateľa mnohým spôsobuje skôr vrásky na čele. V takejto situácii je najdôležitejšie myslieť na to, že nemusíte nastúpiť na prvé pracovné miesto, ktoré vám skríži cestu. Čo sa dnes môže javiť ako jediná možnosť, môže v nemalom meradle ovplyvniť celú vašu budúcu kariéru. Stačí však mať na pamäti zopár podmienok a otázok, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa pre tú správnu prácu.

1. Bude ma táto pracovná náplň skutočne baviť?

Ako dospelí trávime väčšinu svojho bdelého života práve v práci. Robiť preto ústupky a nastúpiť do zamestnania, o ktorom vieme, že nás nebude baviť, je preto prinajmenšom zvláštne. No vedeli by ste si predstaviť, ako sa celý život nútite vstávať do práce, ktorá vás v skutočnosti nebaví?

S dilemou menom “pracovné pozície” bojujú najmä čerství absolventi, ktorí si po škole svoje povolanie ešte len vyberajú. A to aj napriek tomu, že roky štúdia zamerali na určitú špecializáciu. Reálna náplň v pracovnom kolobehu totiž vyzerá inak, než sa môže zdať z učebníc. Navyše, na trhu práce existuje v jednom odbore toľko rôznych pozícií, že ani skúsení zamestnanci často netušia, o akú sa môžu so svojimi schopnosťami uchádzať.

Pozrite si katalóg pracovných pozícii, aby ste si boli stopercentne istí, že viete, čo vás na pracovnom mieste čaká a čo sa od vás bude vyžadovať. A hlavne sa dostatočne pripravte na pohovor, kam príďte so zoznamom zvedavých otázok – personalista vám na ne nielen ochotne odpovie, ale ocení aj váš nadštandardný záujem.

2. Stotožňujem sa s identitou tejto spoločnosti?

Už viete, čomu sa chcete počas svojej kariéry venovať, prípadne si ju už nejaký čas budujete. Mali by ste preto mať aj prehľad o spoločnostiach, ktoré v danej oblasti podnikania pôsobia. Poznáte však len ich produkty alebo viete aj niečo o tom, ako sa v daných firmách pracuje?

Na to, či ste v práci spokojní, nemá vplyv len náplň, ale aj identita samotnej spoločnosti. Tú tvoria veci ako vízia, kam firma svojím pôsobením smeruje, hodnoty, ktoré na tejto ceste vyznáva, normy a procesy, ktoré určujú jej pracovné prostredie, či symboly a zvyky, ktoré definujú jej firemnú kultúru. Urobte si o budúcom zamestnávateľovi ucelený obraz a pohľadajte všetky tieto informácie na internete.

Prejdite si sociálne siete, firmy tam rady zverejňujú zákulisné informácie z pracovného prostredia, v profiloch firiem v ankete Najzamestnávateľ sa napríklad dozviete zaujímavosti o firemnej kultúre. Viac o reputácii a o tom, ako sa v tej-ktorej spoločnosti pracovalo, zase prezradia diskutéri na fórach. Hodnoty vás a firmy by mali byť rovnaké, myslite na to.

3. Oslovilo ma pracovné prostredie a kolegovia?

Jedným zo základných kritérií výberu zamestnávateľa sú aj pracovné priestory alebo vzdialenosť od domova, rovnošata či nutnosť rešpektovať dress kód. Avšak oveľa väčšiu rolu než priestory zohrávajú ľudia, s ktorými ich budete denno-denne zdieľať.

Pri pracovnom pohovore sa nezabudnite povypytovať na kolektív – vekové rozpätie kolegov, povahové črty jednotlivcov aj samotného tímu, formálnosť vzťahov na pracovisku… Ideálne je, ak už samotný pohovor prebieha s niekým z budúceho kolektívu. Zvyčajne to býva nadriadený, no napríklad ja si živo spomínam na druhé kolo svojho pohovoru, na ktorom sa zúčastnili všetci moji budúci kolegovia z tímu. Bol to výborný test vzájomnej súhry aj napriek tomu, že som ako kandidát bola mierne nervózna. :)

Ak je to možné, skúste si vypýtať možnosť stretnúť sa s kolektívom či aspoň jeho zástupcom. Vyskúšajte vzájomnú chémiu, ktorá vám veľa prezradí o budúcich vzťahoch a spolupráci. Nič totiž nie je horšie, ako nastúpiť do kolektívu, v ktorom sa necítite dobre.

4. Sú naplnené moje očakávania o odmenách?

Peniaze a odmeny budú v rozhodovaní o kariére vždy zohrávať obrovskú úlohu. Preto sa pred prijatím pracovnej ponuky zamyslite aj nad tým, či sa na danej platovej úrovni nebudete cítiť podhodnotení alebo naopak – či vás privysoká mzda nebude len podvedome nútiť k plneniu nereálnych požiadaviek zamestnávateľa, čo vás skôr či neskôr privedie k vyhoreniu.

Každá pracovná pozícia má svoje platové optimum, ktoré sa líši aj od skúseností, veľkosti firmy či regiónu, kde danú prácu vykonávate. Aby ste vedeli pri rozhodovaní o ponukách objektívne zhodnotiť aj finančný aspekt, využite napríklad štatistiky o platoch zamestnancov z celého Slovenska a nájdite zlatý stred, s ktorým budete na pracovnej pozícii spokojní.

Do úvahy berte aj zamestnanecké výhody, ktoré sú mimo finančnej zložky mzdy. Ponúkajú vám voľné vstupy do fitka, ktoré však určite nevyužijete a viac by ste ocenili príspevok na dôchodkové sporenie? Berte do úvahy obe strany mince – na jednej je ponuka, ktorá môže vyzerať atraktívne, no na druhej vaše vlastné potreby, ktoré určujú skutočné priority. A práve tými by ste sa pri výbere práce mali riadiť.

5. Budem mať v tomto zamestnaní možnosť rásť?

Keď už zúžite výber medzi zamestnávateľmi podľa ponúkaného platu, pracovnej náplne i prostredia, obráťte pozornosť na budúcnosť. Zamyslite sa nad víziou, čo vám môže spoločnosť ponúknuť, keď u nej budete pracovať dlhodobo.

Máte v hierarchii firmy možnosť kariérne rásť? Dáva si zamestnávateľ záležať na tom, aby ste sa pravidelne vo svojej profesii vzdelávali a rozširovali svoje znalosti? Je firma odhodlaná poskytnúť vám také podmienky, aby si vás dlhodobo udržala a vychovávala z vás špecialistu?

Ak si na všetky otázky odpoviete áno, potom ste našli ideálneho zamestnávateľa. Tou správnou prácou a kariérou je totiž tá, ktorú budete chcieť vykonávať celý život. A ak to všetko nájdete u jedného a toho istého zamestnávateľa, potom ste skutočne našli dokonalý džob. Držím vám palce!

babulicova@profesia.sk
Dominika Babulicová
Produktová marketingová špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Idealistka, ktorá sa snaží robiť svet lepším cez dobré texty a dobro(voľníctvo). Z médií presedlala na online marketing. Najčastejšie bloguje o motivácii, úspechu, produktivite a hľadaní práce.
Všetky články autora

2 komentáre

  1. Pridal: Hanyusová Renáta | 11. októbra 2017 16:43
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcem sa opýtať čo robiť v prípade ak čakám na odpoveď z 2 pracovných pozícií a skôr sa mi ozvú z tej firmy, ktorú preferujem ako druhú možnosť, ďakujem

  2. Pridal: Barbora Piterková | 12. októbra 2017 09:52
    Odpovedať

    Dobrý deň, pani Renáta. V tomto prípade nám nie je ľahké odpovedať, pretože sa jedná o Vaše rozhodnutie, či ponuku prijímete alebo to risknete a počkáte, pokedy sa Vám ozve Vami preferovaná firma. Budeme Vám držať palce a veríme, že si vyberiete správne ;)

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook