Blog Profesia.sk
sep
18

Ako som dostala svoju fotku na blog Profesie

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: , ,
Ako som dostala svoju fotku na blog Profesie
Hovorí sa, že stáž je pre študenta skvelou príležitosťou nadobudnúť skúsenosti a praktické poznatky v priemysle. Môj príbeh fotky, cestovateľky, ktorá sa zo študentskej lavice dostala na blog Profesie vám prezradí, že stáž dáva každému jednému z vás priestor na testovanie veľkých vôd skutočného pracovného sveta, a nikdy neviete či niekoľko týždňov práce pre spoločnosť vám neprinesie pracovnú ponuku na plný úväzok.

Na začiatku každého dobrého príbehu je historka, ktorá je predzvesťou parádneho dobrodružstva. V mojom prípade to také malé dobrodružstvo aj bolo. Keď som bola v poslednom ročníku na univerzite, chalani z Truniversity hľadali v mori plnom študentov ambasádorov online marketingu pre svoj projekt. Keďže online prostredie ma vždy bavilo, moje študentské časy sa pomaly končili a skúseností z reálneho biznisu som veľa nemala, rozhodla som sa skúsiť to. Prvým krokom však bolo splniť kreatívne zadanie. A tým sa moje dobrodružstvo len začína. Veď predsa, uchádzať sa o pozíciu ambasádora online marketingu ideou pobehujúceho piešťanského krocana po slovenských uliciach, ktorý robí marketing lepšie ako ktorýkoľvek iný krocan na svete (pochopia len zainteresovaní z Truniversity🙂) môže byť risk, ale risk, ktorý sa v mojom prípade vyplatil. A tak som sa stala jedným zo študentských ambasádorov.

Tu však príbeh mojej fotky putujúcej na blog Profesie nekončí. Práve naopak, ešte len začína. Chalani z Truniversity spolupracovali s viacerými spoločnosťami a jednou z nich bola aj Profesia. V októbri hľadali medzi nami, študentskými ambasádormi, mladú krv na marketingové oddelenie. S nádejou a chuťou získať túto pozíciu som sa pustila do vypĺňania ďalšieho kreatívneho zadania. A opäť prišiel úspech. Veľké dvere do sveta skutočného marketingu sa mi otvorili v jeden slnečný októbrový deň, keď ma potešil e-mail, teraz už od kolegyne Dominiky, s predmetom: „Máme pre teba stáž v Profesii“. Pocit nadšenia a radosti z úspechu sa však vo mne vtedy miešal s menším pocitom strachu a neistoty či som dostatočne kvalifikovaná pre túto pozíciu. Keď som však v svoj prvý pracovný deň spoznala mojich nových kolegov na oddelení marketingu v Profesii a začala pracovať v odbore, ktorý ma skutočne baví, všetky negatívne pocity strachu opadli. Potešila ma skvelá atmosféra na placi, kolegovci s chuťou učiť iných, usmievavá a pohodová šéfka, a samozrejme dobrá káva. To je vždy záruka dobrej klímy 🙂.

V Profesii som ako stážistka strávila 8 skvelých mesiacov a za tento pomerne krátky čas som sa naučila naozaj veľmi veľa. Tak teda prečo podľa mňa vyskúšať stáž?

Nájdenie odpovedí na mnohé otázky

Pamätáte si, keď sme boli malí a dospeláci sa nás pýtali čím chceme byť, až raz vyrastieme? S radosťou a rozžiarenými malými očkami sme im tvrdili smetiar, pilot, hasič či princezná. Možností a snov bolo nekonečno. Niektorým sa detské sny premenili na skutočnosť, iní ani po skončení školy nevedia čím chcú byť. Stáž, prax, brigáda či akákoľvek iná mimoškolská aktivita sú kľúčom nielen k budovaniu a získavaniu skúseností z konkrétneho odvetvia, ktoré vás zaujíma, ale aj malou ľudskou encyklopédiou, ktorá nájde odpoveď na otázku, ktorá mnohokrát nás mladých trápi: „Čím chcem byť, až raz vyrastiem?“

Cenné vedomosti, ktoré sa dajú využiť

Aj keď to znie ako zaužívaná fráza, za týchto pár mesiacov som sa naučila obrovské množstvo informácií. A to nielen z odboru, ktorý som vtedy študovala, ale aj z prostredia firmy, ako to naozaj v pracovnom prostredí funguje. Nadobudnuté skúsenosti a množstvo informácií som využila aj počas môjho posledného ročníka na univerzite, pri písaní mojej diplomovej práce.

Ľudia a priateľstvá

Nenahraditeľnou cennosťou nadobudnutou počas tohto obdobia sú pre mňa osobne ľudia, s ktorými sa môžete stretnúť a množstvo inšpiratívnych príbehov, ktoré spolu s nimi máte možnosť zažiť. Verte mi, že vytváranie priateľstiev a kontaktov s vašimi spolupracovníkmi môže len pozitívne ovplyvniť váš budúci pracovný život.

Stáž, jeden krôčik od práce

A ak som vás ešte stále nepresvedčila, že stáž je investíciou do budúcnosti, tak vám prezradím jedno tajomstvo. Mne absolvovanie stáže v Profesii prinieslo po úspešnom ukončení univerzity prácu v Profesii na plný úväzok. Čo znamená, že tá spomínaná moja fotka, cestovateľka, úspešne dorazila do svojho vytúženého cieľa. Nachádza sa v dolnej časti článku a patrí jej plnohodnotné miesto nielen na blogu, ale aj v tíme Profesie.

Ak však ešte stále premýšľate a zdráhate sa zareagovať na nejakú ponuku stáže, pretože si myslíte, že nie ste dostatočne kvalifikovaní, choďte určite do toho. Napríklad aj na portáli Profesie každý deň pribudne množstvo skvelých ponúk na stáž a verím, že si medzi nimi nájdete tú vašu top. A ak vás to nebude baviť, jednoducho skončite. Nájdite si iný odbor či predmet záujmu a vyskúšajte ho. Veď práve toto skvelé študentské obdobie je časom plnenia snov a hľadania práce, ktorá vás skutočne baví a napĺňa. Držím vám všetkým palce 🙂.

piterkova@profesia.sk
Barbora Piterková
Social media specialist
Profesia spol. s r.o.
Čerstvá absolventka marketingovej komunikácie. Miluje dobré jedlo, vôňu jesene a všetko čo je made in Slovakia. V Profesii sa stará o fanúšikov na sociálnych sieťach.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook