Blog Profesia.sk
okt
9

Prečo je Profesia najspoľahlivejší pracovný portál

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky: , ,
Aj vám pri prezeraní pracovných ponúk na Profesia.sk prebehlo hlavou, či nejde o fiktívnu firmu a podvodný inzerát? Prezradíme vám, prečo sa na Profesiu môžete spoľahnúť.

Väčšina nových, ale aj častých návštevníkov Profesia.sk sa už niekedy zamyslela nad tým, ako sa tam dostali všetky tie ponuky. Kde sa berú tie firmy, ktoré voľné pracovné miesta zverejňujú. A ako sa zbaviť podozrenia, či nereagujú na ponuku podvodníkov. Je to celkom jednoduché a zároveň zložité. Pre všetky firmy, ktoré chcú inzerovať svoju ponuku na našej stránke, máme stanovené jasné pravidlá, aby nedochádzalo k nedorozumeniam.

Nie všetky firmy môžu všetko

Všetky tieto pravidlá sú zakotvené a zverejnené vo všeobecných obchodných podmienkach priamo na stránke. Máme však aj špeciálne procedúry na preverovanie firiem, ktoré ponúkajú pracovné pozície ako zástupca finančnej spoločnosti, predajca rôznych prírodných produktov atď. Tiež sem patria spoločnosti pôsobiace v odvetví priameho predaja, formou door to door, MLM a podobne.

Tieto firmy musia uvádzať, čím presne sa zaoberajú a aká spoločnosť ich v tom zastrešuje, prípadne aké výrobky ponúkajú a akým spôsobom produkty predávajú. Uchádzači o dané pracovné miesta sú tým pádom hneď v ponuke o všetkom informovaní, no ak si nie sú istí, ideálne je trochu pogúgliť a nájsť si čo-to o danej firme aj mimo inzerátu.

Takýmto spoločnostiam nepovoľujeme prístup do databázy životopisov záujemcov o prácu, a to na základe viacerých negatívnych ohlasov a priebežných dlhodobých prieskumov.

Sú aj také firmy, ktorým nepovoľujeme žiadne využitie služieb portálu Profesia.sk. Sú to hlavne také, ktoré pôsobia v erotickom priemysle, zaoberajú sa vypracovávaním študentských prác, ponúkajú prácu na doma za nápadne výhodných podmienok bez vykonania takmer žiadnej činnosti, prípadne tie, o ktorých máme informáciu, že porušujú zákon.

Ako Profesia overuje inzerujúce firmy

Spoločnosť sa zo všetkého najprv musí u nás zaregistrovať cez „Vstup pre firmy“. Pri registrácii vypĺňa informácie o spoločnosti, kde je povinné mimo iného aj IČO, DIČ a ak majú, tak aj IČ DPH.

Overovanie firiem prebieha každý deň, teda aj cez víkendy a sviatky, a to od 8:00 do 16:30. Ak je firma registrovaná po tomto čase, bude overovaná na ďalší deň.

Spoločnosť, ktorá sa zaregistruje a vytvorí pracovnú ponuku, čaká v systéme na overenie. V prvom rade kontrolujeme, či sú údaje zadané riadne a korektne v súvislosti s obchodným či živnostenským registrom, prípadne údajmi so štatistického registra. Veľakrát sa stane, že si firma uvedie v stručnej charakteristike inú oblasť svojej pôsobnosti, než má zapísanú v registroch. Dôvodov môže byť viacero, no tie najčastejšie sú:

  • Firma chce inzerovať ponuku pre inú spoločnosť, a teda uviedla jej oblasť pôsobenia. Vtedy ich kontaktujeme a vysvetlíme, že stručná charakteristika sa musí týkať priamo ich firmy, a charakteristika spoločnosti, pre ktorú je ponuka obsadzovaná, ako aj celý jej názov, musí byť uvedená v ponuke.
  • Spoločnosť ešte nemá zapísanú oblasť pôsobenia v registroch, pretože len nedávno podala žiadosť na zápis, ale tá ešte zo strany úradov neprebehla. V takom prípade si vyžiadame doklad, ktorý jednoznačne deklaruje, že spoločnosť o zápis požiadala.

Ak je v rámci registrov všetko v poriadku, no spoločnosť uviedla ako kontaktný údaj freemailovú adresu (gmail, hotmail, azet a pod.), skúšame nájsť oficiálne kontakty z iných zdrojov a následne ich kontaktujeme, aby potvrdili, že o registrácii vedia. Pri overovaní ako zdroj využívame hlavne internet a naše predchádzajúce skúsenosti, ktoré neustále inovujeme a dopĺňame o nové poznatky.

Na záver skontrolujeme, či spoločnosť zadala správne DIČ s IČ DPH. Ak je všetko v poriadku, overíme spoločnosť, čím sa jej pridelí obchodný zástupca. Na rad prichádza skontrolovanie samotnej pracovnej ponuky, ktorá sa na stránke objaví až po overení. Ako prebieha overovanie ponúk, o tom nabudúce v samostatnom blogu.

Pomôcť môžete aj vy

Overovací proces je pevne stanovený systém a má svoje pravidlá. Neustále sa ho snažíme vylepšovať tak, aby boli spokojní všetci klienti – ako firmy, tak aj uchádzači o zamestnanie.

Pomôcť nám môžete aj vy. Stačí, ak v prípade, že natrafíte na podľa vás neserióznu spoločnosť, nám o tom napíšete. My prípad posúdime a pokiaľ je to v našich silách, prešetríme.

tabackova@profesia.sk
Zuzana Tabačková
Špecialistka zákazníckej podpory
Profesia spol. s r.o.
Má za sebou školu informačných štúdií, zaujíma ju psychológia osobnosti a medziľudská komunikácia. Na Supporte prácu s ľuďmi aj informáciami spojila a v blogoch vychádza zo skúseností so zákazníkmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook