Blog Profesia.sk
aug
6

3 dobré dôvody, prečo by ste mali hodnotiť výberové konania

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
3 dobré dôvody, prečo by ste mali hodnotiť výberové konania
Možno vám už niekoľkokrát prišiel e-mail s výzvou na hodnotenie výberového konania. A možno ste ho rovno poslali do koša. Ani neviete, akú chybu ste urobili.

Obdobie hľadania práce je samo o sebe pomerne frustrujúce. Niekedy sa však k sklamaniu z neúspešného pohovoru pridá aj sklamanie z celkovej komunikácie spoločnosti či správania konkrétneho personalistu. Aj preto sme už pred rokmi vymysleli nástroj na hodnotenie výberových konaní, v ktorom môžu uchádzači anonymne alebo (tí odvážnejší) pod vlastným menom zanechať firme hodnotenie a názor na ukončené výberové konanie.

Urobili sme to preto, aby sme pomohli zlepšovať vzájomné vzťahy medzi uchádzačmi o prácu a ľuďmi, ktorí ju ponúkajú. Z našej snahy sa zrodil RecruitRank, ktorý nám pomohol pochopiť, aké dôležité je búrať tú povestnú bariéru medzi kandidátmi a zamestnávateľmi a ako k tomu práve tento nástroj môže dopomôcť. Keby ho používal skutočne každý. Mnoho ľudí však – zrejme z obavy, že si svojím hodnotením v budúcnosti zabuchnú dvere do spoločnosti – naše e-maily s výzvou na hodnotenie ignoruje. A preto vám prezradíme, prečo by ste to už nikdy nemali urobiť.

1. Spätná väzba pre kandidáta

Vraví sa, že každá skúsenosť nás posúva ďalej, aj tá negatívna. Rovnako by tomu malo byť aj po neúspešnom pohovore, ktorý vám pomôže uvedomiť si, v čom pri sebaprezentácii robíte chybu. Aj najväčší idealista však musí priznať, že takýto posun nenastane, keď nemáte tú správnu spätnú väzbu. To, že si nacvičíte pohovor pri káve s kamoškou, je určite lepšia príprava ako žiadna. No iba človek, ktorý sa profesionálne venuje výberovým procesom, vám dokáže objektívne poradiť, v čom ste spravili chybu a čo môžete nabudúce urobiť inak a lepšie. A takáto konštruktívna kritika vás už dokáže posunúť bližšie k novému zamestnaniu.

Čo však v prípade, že na takéto konzultácie nie je príležitosť? Každý uchádzač by veľmi rád dostal aj po zamietnutí cenné rady pre budúcnosť, no personalisti nie vždy majú čas venovať sa vám individuálne. A najmä nie ihneď po pohovore pri veľkých výberových konaniach, keď sa venujú desiatkam uchádzačov v jeden týždeň. Už samotné rozhodovanie o vašom (ne)úspechu si vyžaduje určitý čas. Dajte ho personalistovi a tiež mu zanechajte svoju spätnú väzbu. Ak to urobíte pod svojím vlastným menom, môže sa k vášmu pohovoru vrátiť, na reakciu vám odpovedať a vysvetliť prípadné nejasnosti. Aj napriek tomu, že vaša spolupráca nevyšla, si navzájom dokážete pomôcť.

2. Spätná väzba pre personalistu

Neverili by ste, koľko kandidátov nás denne kontaktuje s tým, že od spoločnosti nedostali vyjadrenie k výberovému procesu. Paradoxne, počet uchádzačov, ktorí ohodnotia nábory cez službu RecruitRank a sami tak firmám poskytujú spätnú väzbu, je stále nízky. Nepáči sa vám, že sa k vášmu pohovoru personalista vôbec nevyjadril? Dajte to jemu a jeho spoločnosti vedieť. Netreba používať silné výrazy a osočovať, jednoducho vyberte hodnotenie z ponúkanej škály alebo zanechajte spoločnosti objektívny odkaz vysvetľujúci, čo vašu nespokojnosť spôsobilo. Niekedy totiž nemusí ísť o chybu personalistu. Možno ste v pracovnej ponuke prehliadli, že firma bude odpovedať iba vyhovujúcim uchádzačom, alebo sa mohlo stať, že jej e-mail skončil vo vašej spamovej schránke. A naopak, keď sa vám napriek zamietavej odpovedi prístup recruitera páčil a vážite si aspoň jeho promptnosť v komunikácii, tiež to stojí za zmienku. Každý feedback posúva vpred a ak do firmy v budúcnosti zavítate na pohovor, môžete pocítiť príjemnú zmenu.

Vďaka výsledkom vašich hodnotení vedia personálne oddelenia vo firmách zlepšovať svoju prácu. Môžu zanalyzovať a prehodnotiť súčasné procesy a často je práve výsledok takejto spätnej väzby aj nástrojom pre hodnotenie samotných personalistov. RecruitRank spoločnostiam poskytuje cenný pohľad uchádzača, ktorý zo svojej perspektívy nemajú šancu vidieť. Hodnotenia uvidia iba vo svojom konte a nie sú nikde zverejnené, preto slúžia výlučne pre interné potreby spoločnosti.

3. Odhalenie netransparentnosti

Negatívnych dojmov je v nás po neúspešnom pohovore mnoho a pocit krivdy je v istom zmysle namieste. Niekedy však okrem sklamania môžete mať aj pocit, že firma či človek zodpovedný za výberové konanie konali neoprávnene. Ak sa vám zdá, že toto podozrenie je objektívne, nie je lepší spôsob, ako naň upozorniť. Problém totiž treba riešiť najskôr tam, kde vznikol. Je zbytočné o ňom diskutovať na internetových fórach a v médiách, kde môžete zamestnávateľovi iba neoprávnene uškodiť, podieľate sa na ohováraní a k zlepšeniu vlastne nijako nepomôžete.

Zažili ste počas náborového procesu šikanu? Máte pocit, že vás personalista z nejakého dôvodu diskriminoval? Zdá sa vám, že zamestnávateľ pri výberovom konaní koná nelegálne? Niekedy sú podozrenia z netransparentného výberového konania oprávnené a firma o tom nemusí vôbec vedieť. Možno ste mali šťastie na personalistov zlý deň, ale možno svojím hodnotením pomôžete spoločnosti odhaliť čiernu ovcu, ktorá jej na trhu práce kazí meno. Dajte zamestnávateľovi feedback a pomôžte nám z pracovného prostredia odstrániť netransparentnosť.

Výsledky uvidíte okamžite

Na základe hodnotení firiem, ktoré využívajú službu RecruitRank, zostavujeme rebríčky tých najlepších vo výberových procesoch. Priebežný rebríček zobrazuje poradie spoločností za posledných 90 dní, polročný prezrádza poradie za prvý polrok kalendárneho roka. Ročný rebríček vrcholí v januári osobným ocenením troch najlepších spoločností z každej kategórie. Najaktuálnejšie výsledky vždy nájdete na stránke RecruitRank.sk a majú výpovednú hodnotu nielen pre zamestnávateľov, ale aj pre uchádzačov o prácu, ktorí sa pripravujú na výberové konanie.

Preto ak chcete dostávať spätnú väzbu od spoločností, začnite od seba – ohodnoťte firmy, ktorým ste poslali svoj životopis a reagovali ste na ich pracovné ponuky. Stačí sa prihlásiť do svojho konta na Profesia.sk a v časti Zoznam reakcií si vyhľadať, ktoré spoločnosti ste ešte nestihli ohodnotiť.

Vyberiete svoje hodnotenie a je na vás, či ho firme pošlete pod vlastným menom alebo anonymne. Vďaka nášmu systému vám firma bude môcť odpovedať aj napriek tomu, že sa rozhodnete neodhaliť svoju identitu. Mnohokrát však samotná spoločnosť požiada kandidáta o odhalenie totožnosti, aby mohla prešetriť jeho sťažnosť alebo mu poskytnúť objektívnu a čo najpresnejšiu spätnú väzbu. Takže keď vám nabudúce príde e-mailová výzva na hodnotenie spoločnosti, budete ju ignorovať alebo využijete možnosť vyjadriť svoj názor?

babulicova@profesia.sk
Dominika Babulicová
Produktová marketingová špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Idealistka, ktorá sa snaží robiť svet lepším cez dobré texty a dobro(voľníctvo). Z médií presedlala na online marketing. Najčastejšie bloguje o motivácii, úspechu, produktivite a hľadaní práce.
Všetky články autora

7 komentárov

  1. Pridal: el hadji | 6. augusta 2015 12:40
    Odpovedať

    Ahoj,

    so všetkým uvedeným v zásade v teoretickej rovine súhlasím, ale v praxi, čo asi sama vieš, to funguje trochu inak. Aspoň na základe mojich subjektívnych skúsenosti z xyz pohovorov:

    1. Ilúzia,ale pekná – takto to funguje v ideálnom svete, keď sa už uchádzač dostane na pohovor, je rád,za dvojvetné vyrozumenie v zmysle poďakovania a vysvetlenia,že sa rozhodli pre vhodnejšieho uchádzača.
    2. Nie raz sa aj mne stalo,že napriek ubezpečeniu,že do určitého termínu ma budú s istotou kontaktovať s výsledkom pohovoru, sa tak nestalo. Zvyčajne počkám ešte týždeň a kontaktujem priamo personalistu,kde ho poprosím o výsledok. Nemusím byť mentalista, aby som vedel,že mi nechystajú pracovnú zmluvu,ale ide o princíp. Vtedy už s odstupom času odpoveď príde.
    3. Niekedy mi to príde smiešne, keď sa na pohovore všímajú, či má uchádzač rovnako otvorené oči,ale sľúbený feedback o výsledku sa nedostaví. Pričom rešpektujem a rozumiem náročnosti ich práce.

    Myslím,že skôr začneme od seba tým, keď sa snažíme pripraviť a absolvovať pohovor ako najlepšie vieme. A tam zvyčajne padne dohoda o spôsobe vyrozumenia. Ak spoločnosti neplánujú dať odpoveď neúspešným kandidátom,nech to povedia priamo do očí. Osobne s tým nemám problém, lebo v opačnom prípade majú uchádzači zbytočné očakávania.
    Áno istým spôsobom kazia svoje meno,ale v súčasnej situácii pri previse dopytu nad ponukou práce, je to asi pre nich zanedbateľná strata.

    Rozumiem,že v Profesii máte pravdepodobne nízku návratnosť dotazníkov,ale skús pochopiť aj druhú stranu. Sme na Slovensku, hodnotenie je síce anonymné, ale tesne po absolvovaní pracovného pohovoru nie je ťažké identifikovať hodnotiacu osobu. Tobôž ak sú dojmy negatívne, stále väčšiu silu majú zamestnávatelia, čo sa dá pochopiť, keďže oni si môžu vyberať. Osobne radšej uprednostňujem priamy kontakt s personalistom, nie cez sprostredkovateľa(v tomto prípade Profesiu). A rád zanechám aj pozitívnu spätnú väzbu ako naposledy, aj keď som nebol vybraný, ale pohovor bol v príjemnej priateľskej atmosfére, že by som tam nastúpil aj hneď na druhý deň.

    Viem,že chcete napredovať a zlepšovať Profesiu pre všetkých uchádzačov aj zamestnávateľov aj pomocou hodnotenia firiem pohovorov atď. Skôr by som možno videl možnosť zostavenia rebríčka firiem, kde by sa každý prihlásený užívateľ mohol anonymne vyjadriť ku všetkým firmám,ktoré máte na Profesii. K rôznym kategóriám ako pohovor, pracovné prostredie, skúsenosti už tam pracujúcich, možnosti postupu, sebarealizácie, školenia, vzdelávanie, prac.cesty, teambuilding :-) a pod.(nie doterajšie fórum, skôr niečo organizovanejšie)

    Verím,že v.u.riadky neberieš ako kritiku, nebolo to tak myslené – iba môj názor. Polemika, či skúsenosti posúvajú vpred. Nielen na pracovnom pohovore.
    Pekný deň
    p.

    • Pridal: Dominika Babulicová | 6. augusta 2015 13:51
      Odpovedať

      Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, P. :) Určite to neberiem ako kritiku, práve naopak. Veľmi sa teším každému konštruktívnemu názoru a nápadu. A v tvojej správe bolo veľa takých, ktoré stoja za ďalšie rozvíjanie. Páči sa mi tvoj optimistický prístup a férovosť aj napriek tomu, že napríklad výberové konanie neskončí podpísaním spolupráce. Verím, že aj ďalší čitatelia si z nej kúsoček optimizmu odnesú. Nech ti takáto filozofia vydrží a verím, že aj naďalej ti bude Profesia sprievodcom v kariérnom živote. Veľa šťastia!

      • Pridal: el hadji | 7. augusta 2015 07:47
        Odpovedať

        Ďakujem D. :-) Optimizmus je niekedy to jediné,čo ostáva…Veľa úspešných pohovorov všetkým spoluhľadajúcim a mnoho inšpiratívnejších článkov, ktoré pomôžu!.-)

  2. Pridal: bellatrix | 6. augusta 2015 18:41
    Odpovedať

    ano, urcity efekt to ma, aj ked musim priznat, ze su tie maily otravne a je mi luto, ze sa to neda nijak vypnut. v zmysle – ked chcem, aby mi chodili maily z profesie, ale nie je tie hodnotenia vyberovych procesov. (povazujem to za urcitu formu spamu). efekt to ma ten, ze ked sa mi firma neozve (napriek tomu, ze slubila, ze najneskor do XY datumu tak spravi) a napisem hodnotenie (dokonca aj v pripade, ze ho napisem anonymne), tak zrazu do 24 hodin od hodnotenia mam odpoved. ale co z toho, ked mi pride akurat obligatne "zobrali sme ineho uchadzaca". z toho ja nemam absolutne nic, okrem toho, ze viem, ze nemusim dalej cakat. neviem, co som spravila zle, resp. v com bol niekto iny lepsi ako ja. a tie hodnotenia su otravne hlavne z jedneho dovodu. ja si chcem NAJST PRACU! preto chodim na profesiu a preto reagujem na inzeraty. vypisovanie hodnoteni (znova a znova) ma k podpisaniu pracovnej zmluvy absolutne nijak nepriblizuje.

    • Pridal: Dominika Babulicová | 8. augusta 2015 11:14
      Odpovedať

      Dobry den, bellatrix, mrzi nas, ak sa Vam vyzvy zdaju obtazujuce. V paticke e-mailu je moznost ich vypnut, pozrite nahlad: http://prntscr.com/86qg0p. V kazdom pripade si stojime za nazorom, ze ak spolocnosti zanechate referenciu, mate vacsiu sancu dostat adekvatny feedback na svoj vykon pocas vyberoveho konania, a to Vas urcite k najdeniu prace v buducnosti vie posunut. Drzime Vam palce :)

  3. Pridal: Amélia | 27. novembra 2017 17:46
    Odpovedať

    Výberové konania sú často neobjektívne. Napr dnes som sa dozvedela, že moje CVčko na pozíciu v istej spoločnosti sa ocitlo v koši. :)
    A keď človek chodí častejšie po pohovoroch, niekedy je zjavné, že miesto už je "predpripravené" pre niekoho iného, takže uchádzač sa môže snažiť, ako len chce, úsilie je zbytočné.
    Stalo sa mi dokonca, že som ohodnotila firmu cez portál Profesia anonymne a o nejaký čas mi prišla od firmy nahnevaná správa, ako je možné, že si dovoľujem tvrdiť, že ma nekontaktovali – petože kandidátov posudzujú pomaly. Nuž, tak po mesiaci čakania si dovolím toto svoje tvrdenie aj obhájiť. (Firma ma nekontaktovala ani neskôr.)
    Takže aj takéto správanie následne odrádza uchádzačov o zamestnanie od hodnotenia…

  4. Pridal: An | 24. januára 2018 17:47
    Odpovedať

    Dobrý deň. Súhlasím so všetkým čo ste napísala v článku. No moje skúsenosti sú podobné ako belllatrix a Amélie. Ak mi príde hodnotenie, tak ho vypíšem a zašlem. Dosiaľ som však spätnú reakciu nikdy nedostala. Veľakrát napriek tomu, že do bodky spĺňam kritéria, nie som pozvaná na pohovor ani do 1 kola. V hodnotení to samozrejme uvediem, no reakcia žiadna. Uvítala by som , ak by bol systém nastavený na ukazovanie/evidenciu počtu zaslaných žiadosti zamestnávateľovi cez profesiu. Je to podľa mňa veľmi dobrý ukazovateľ záujmu o prácu v danej spoločnosti. Anonymné vyjadrenie sa k firme – pohovoru v diskusii je tiež vynikajúci nápad. Malo by byť prístupné iba pre ľudí, kt. na danú pracovnú ponuku reagovali cez Váš portál. Tak by to podľa mňa bolo najobjektívnejšie. A ešte jedna poznámka, kontrola pracovných ponúk-inzerátov (obsahu), kde by sa kontrolovala diskriminácia by sa tiež zišla.Moja posledná skúsenosť cca 2,5 týždňe dozadu "Odporúčaný vek 23-37 rokov"

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook