Blog Profesia.sk
feb
1

Aký bol svet práce v roku 2023?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
Aký bol svet práce v roku 2023?
Zamestnanci sú na koni, absolventi IT odborov sú najžiadanejší a platové rozdiely medzi regiónmi i pohlaviami sú stále priepastné. Trh práce v roku 2023 prinútil zamestnávateľov na Slovensku starať sa viac o svoju značku, zamestnancom zas dodal odvahu pri vyjednávaní o plate. Ponuka práce bola v 2023 vyššia ako dopyt a chýbali kvalifikovaní zamestnanci. Nahradili ich cudzinci?

Chýbajú ľudia, práce je dostatok 

Práce je dostatok. Chýbajú však kvalifikovaní zamestnanci. Zamestnávatelia sťahujú šikovných ľudí od konkurencie, pracujú na svojom employer brandingu a spúšťajú referral program. Zopakovala sa situácia z minulého roka, kedy na portáli Profesia bolo zverejnených viac ako 300-tisíc pracovných ponúk. Ide o druhý najvyšší počet zverejnených pracovných ponúk v histórii Profesie.

Najčastejšie firmy hľadajú zamestnancov na pozície predavač, operátor výroby, pokladník či skladník. Niektoré z týchto povolaní sú zaradené do nedostatkových profesií. Ide o profesie s kritickým nedostatkom ľudí na trhu práce. Radíme sem aj zdravotné sestry, všeobecných i špecializovaných lekárov, ale aj vodičov autobusov.

Ak sa zamestnávateľ pokúša obsadiť nedostatkovú profesiu a rozhodne sa pre cudzinca, má možnosť využiť zľahčený proces prijímania do zamestnania. Ľudia zo zahraničia na Slovensku obsadzujú kvalifikované aj nekvalifikované pracovné pozície. Na tie kvalifikované už dnes na Slovensku nemáme dostatok ľudí. Tie menej kvalifikované otvárajú priestor pre zamestnávanie ľudí z marginalizovaných rómskych komunít. A koľko pracovníkov zo zahraničia príjme trh práce na Slovensku v roku 2024? Odhady odborníkov naznačujú, že môže ísť až o 50 000 ľudí.

Zvýšili vám v roku 2023 plat? 

Ak ste odpovedali áno, patríte k 60 % slovenským zamestnancom, ktorým sa na výplatnej páske zobrazila v tomto roku vyššia suma. Zhruba v polovici týchto prípadov išlo o navýšenie o 100 € v hrubom. Zvyšným 40 % zamestnancom na Slovensku mzdu ich šéf nezdvihol. Zvyčajne sú títo pracovníci nespokojní a hľadajú novú prácu alebo budú opakovane žiadať o navýšenie mzdy. Pracovný trh im v tomto nahráva. Ponuka je veľká a dopyt nízky.

Zamestnanci IT sektora stále zarábajú najviac

Už pár rokov nenastala žiadna zmena v rebríčku najlepšie ohodnotených pracovných pozícií. Stále najviac zarábajú zamestnanci v IT sektore. Mzdy sa tam bežne pohybujú v hodnotách okolo 2500 €. Na opačnej strane stoja sociálne služby, gastro, textilný priemysel, ale i zamestnanci pôšt. V tejto oblasti sú bežné mzdy blížiace sa k minimálnym mzdám. Strihači textilu, krajčíri i opatrovatelia zarábajú niečo málo nad 800 €, platy asistentov vychovávateliek v materských školách sú ešte nižšie.

Náročná práca vrcholových manažérov je oceňovaná vysokými mzdami. Generálnemu riaditeľovi mesačne pribudne na účte 6300 €, oblastní manažéri a riaditelia v IT sektore zarábajú okolo 5000 € mesačne. Plat je to rozprávkový, nesú však na pleciach veľkú zodpovednosť a znášajú aj vysoké riziko vyhorenia. Ak nechcete viesť svoj vlastný tím a v žilách vám nekoluje manažérska krv, finančne si prilepšíte aj na pozíciách ako sú farmaceutický konzultant či IT architekt.

Nerovnosť v regiónoch, nerovnosť medzi pohlaviami 

Aj napriek neveľkej rozlohe našej krajiny sú regionálne rozdiely stále priepastné. Bez ohľadu na to, akú pozíciu zastávate, v Prešovskom a Košickom kraji bude zarábať menej ako v hlavnom meste. Generálny riaditeľ v Bratislavskom kraji dostáva mesačne okolo 7000 €. Rovnaká pozícia je v Prešove a jeho okolí ohodnotená približne na 5000 €. Kým predavačka v Bratislave zarobí mesačne takmer 1300 €, na východe Slovenska dostane menej ako 1000 €.

Výrazný rozdiel je aj v oceňovaní žien a mužov. Podľa dlhodobo zbieraných údajov z portálu Profesia zarábajú ženy o štvrtinu menej ako muži. Je to alarmujúci rozdiel a príčin je viacero:

  1. Výchova a spoločenské návyky. K odvetviam s prevahou ženského pohlavia sú dlhodobo viazané nižšie platy
  2. Materská dovolenka. Počas nej mužskí kolegovia naberajú v pracovnom živote skúsenosti a tým dosahujú aj priebežné zvyšovanie mzdy.
  3. Nízke sebavedomie žien. Na pracovných pohovoroch sú ženy v otázke mzdy zdržanlivejšie. Pýtajú si menej peňazí ako ich mužskí protikandidáti.

S dobrým vzdelaním a žiadanými soft skills uspejete

Medzi zamestnancami sú žiadaní najmä absolventi Ekonomickej a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Suverénne najväčší záujem je o absolventov informatiky. Až 5 firiem si pozrie životopis vyštudovaného informatika. Ak navyše plynule ovládate anglický jazyk, máte vodičský preukaz a ovládate prácu v Exceli a Worde, máte vysokú šancu dobre sa zamestnať. Požiadavku na soft skills uviedli inzerujúce firmy až v 240-tisíc ponukách. Nezabudnite ich uviesť vo svojom životopise.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook