Blog Profesia.sk
máj
13

Absolventi, nezabudnite na svoje povinnosti voči štátu

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , ,
Absolventi, nezabudnite na svoje povinnosti voči štátu
Opúšťate brány strednej alebo vysokej školy a ešte nemáte zamestnanie? Ak si nechcete povinné zdravotné poistenie hradiť z vlastného vrecka, vaše prvé kroky by mali smerovať na úrad práce.

ČÍTAJTE AJ: 8 krokov k modernému životopisu absolventa

Evidencia na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny je dobrovoľná, nemáte teda zákonom prikázanú povinnosť sa na úrade zapísať. Ak sa však rozhodnete byť dobrovoľne nezamestnaní, musíte rátať s nemalými nákladmi v podobe poplatkov za povinné zdravotné poistenie. Pre zaradenie do evidencie osobne navštívte úrad práce, v ktorého územnom obvode máte nahlásený trvalý pobyt. Tu dostanete žiadosť, ktorú musíte vyplniť a odovzdať. Pre rôznych absolventov však platia rozdielne termíny.

Absolvent strednej školy

má po ukončení štúdia nárok na riadne prázdniny. Takže, ak ste práve skončili strednú školu, zapísať sa na úrade práce sa nemusíte až do 31. augusta. Rovnako aj vaši rodičia až do tohto termínu môžu poberať prídavok na dieťa, iba v tom prípade, ak si nepodáte žiadosť o evidenciu na úrade skôr.

Vysokoškolský absolvent

končí štúdium dňom vykonania záverečnej skúšky. Hoci by ste si mysleli, že svoje študentské roky ukončujete až promóciou, tá je už len slávnostným ceremoniálom a svoj slobodný študentský status ste stratili hneď po štátniciach. Dňom nasledujúcim po vykonaní štátnej skúšky totiž strácate charakter nezaopatreného dieťaťa, čím aj vaši rodičia prichádzajú o nárok na poberanie prídavku.

Zaevidovať sa…?

Ak si nechcete ukrajovať z absolventského rozpočtu, odporúčame vám na úrade práce sa zapísať. Keď tak urobíte do 7 kalendárnych dní od ukončenia štúdia, budete do evidencie zaradení dňom nasledujúcim po ukončení štúdia (pozn.: ako uvádzame vyššie, dňom ukončenia štúdia rozumejte posledný august pre stredoškolských absolventov, deň záverečnej skúšky v prípade vysokoškolských absolventov). Obdobie, kedy za vás poistku platí štát, tak plynulo nadviaže a nebudete musieť nič doplácať.

Ak však o zaradenie požiadate až po uplynutí 7 dní, budete do evidencie zaradený až dňom podania žiadosti a budete si musieť spätne doplácať zdravotné poistenie za dni, kedy ste evidovaní neboli, a teda štát za vás poistenie nehradil.

…či nezaevidovať?

Existuje aj možnosť sa na úrade práce nezaevidovať, zostať dobrovoľne nezamestnaným a platiť poistné do zdravotnej poisťovne ako samoplatca. V tom prípade musíte do ôsmich dní od ukončenia školy doručiť ktorejkoľvek pobočke svojej zdravotnej poisťovne Oznámenie poistenca/platiteľa o zmenách spolu s dokladom o ukončení štúdia.

Či evidovaný na úrade práce ste, alebo nie ste, kým nie ste zamestnaní alebo neprevádzkujete živnosť, nevzniká vám žiadny záväzok voči Sociálnej poisťovni. Napriek tomu sa môžete dobrovoľne poistiť dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti.

ČÍTAJTE AJ: Ťahák pre absolventov: Ako si nájsť prvú prácu

Na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny

treba osobne podať písomnú žiadosť, spolu s ktorou prineste aj nasledujúce doklady:

  • platný občiansky preukaz
  • kópia dokladu o najvyššom dosiahnutom stupni vzdelania (maturitné vysvedčenie, diplom)
  • potvrdenie o dobe štúdia vydané školou po ukončení štúdia
  • vyhlásenie o (ne)podaní prihlášky na vysokoškolské štúdium akéhokoľvek stupňa

Úrad práce upozorňuje, že ak si podáte prihlášku na ďalší stupeň štúdia, resp. sa chystáte v štúdiu plynule pokračovať, úrad prevezme vašu žiadosť a až po doručení rozhodnutia o (ne)prijatí na ďalší stupeň vydá rozhodnutie o vašej evidencii. Ak budete v štúdiu pokračovať ďalej, úrad vás do evidencie nezaradí a nemusíte ani platiť zdravotné poistenie.

Keď nastane situácia, že na úrade vašu evidenciu prijali a vám sa podarilo nájsť si zamestnanie, jednoducho o tom to ôsmich dní informujte úrad práce. Ten vás vyradí z evidencie a všetky odvodové povinnosti preberá váš zamestnávateľ.

TIP: Praktické rady o evidencii na úrade práce si môžete vypočuť aj v podcastovej verzii. Na naše otázky v ňom odpovedá Katarína Dubovanová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. 👇

Nič nenechávajte na náhodu

Či sa na úrade práce zaevidujete, alebo nie, s hľadaním zamestnania neotáľajte. Skoro každý desiaty človek vo veku od 18 do 24 rokov si myslí, že si prácu nájde do mesiaca, realita však nie vždy býva taká priaznivá. Podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sú ľudia vo veku od 20 do 25 rokov evidovaní medzi nezamestnanými priemerne až 12 mesiacov. Pri takejto bilancii môže zopár odmietnutí zmeniť optimizmus na beznádej a začne sa vám dokonca zdať, že príležitostí pre mladých je málo alebo nie sú žiadne a každý zamestnávateľ hľadá iba skúsených seniorných zamestnancov.

Skúste priebežne kontrolovať Profesia.sk, kde každý deň nájdete niekoľko tisíc pracovných ponúk vhodných pre absolventov, alebo si vhodné ponuky nechajte posielať e-mailom. A popritom sa nezabudnite profesionálne či osobnostne rozvíjať, pretože nikdy neviete, kedy príde tá správna príležitosť a čo všetko pre ňu budete potrebovať.

babulicova@profesia.sk
Dominika Babulicová
Produktová marketingová špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Idealistka, ktorá sa snaží robiť svet lepším cez dobré texty a dobro(voľníctvo). Z médií presedlala na online marketing. Najčastejšie bloguje o motivácii, úspechu, produktivite a hľadaní práce.
Všetky články autora

89 komentárov

  1. Pridal: Erik Stiborek | 20. mája 2015 10:56
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcel by som sa prosím opýtať, či je nevyhnutné doložiť ako jeden z dokumentov pri evidencii aj "vyhlásenie o (ne)podaní prihlášky na vysokoškolské štúdium akéhokoľvek stupňa", pokiaľ sa plánujem po štátniciach prihlásiť na rigorózne (PhDr.) štúdium, ktoré je platené a má externý charakter. Ďakujem : )

    • Pridal: Dominika Babulicová | 21. mája 2015 11:15
      Odpovedať

      Dobrý deň, Erik, pri štúdiu externého charakteru na ktoromkoľvek stupni za Vás štát poistné neplatí. Čiže ako externý študent sa iba rozhodnete medzi možnosťami 'byť zaevidovaný na úrade a neplatiť' alebo 'nezaevidovať sa a byť samoplatca'. Tento dokument teda nemusíte pri evidencii dokladať, ak sa na úrade zapísať rozhodnete.

  2. Pridal: Ivana | 23. mája 2015 11:05
    Odpovedať

    Dobrý deň, a čo v prípade, pokiaľ si podávam prihlášku na doktorandské štúdium? od štátnic, po výsledky prijímacieho konania je cca mesiac čakania. Mám povinnosť v takomto prípade registrovať sa na úrade? ĎAKUJEM.

    • Pridal: Dominika Babulicová | 24. mája 2015 09:55
      Odpovedať

      Dobrý deň, Ivana, ako píšem v blogu, povinnosť to nie je = zákon Vám nenariaďuje sa zaevidovať. Aby ste však predišli nemalej faktúre zo zdravotnej poisťovne, ktorá Vás počas obdobia od štátnic po nástup na ďalší stupeň štúdia bude považovať za samoplatkyňu, je lepšie úrad práce navštíviť a odovzdať aj vyhlásenie o podaní prihlášky na nasledujúci stupeň štúdia. Následne rovnako informujte aj svoju zdravotnú poisťovňu. Na úrade práce z takejto žiadosti budú vedieť, že na rozhodnutie čakáte, aj oni preto Vašu evidenciu "podržia". Keď po prijatí rozhodnutia informujete úrad o tom, že na ďalšie štúdium nastupujete, Vašu žiadosť o evidenciu automaticky vylúčia a ani zdravotná poisťovňa Vás nebude považovať za samoplatcu. Naopak, ak Vás neprijmú, úrad práce Vás v podstate "spätne", teda k dátumu, kedy ste úrad navštívili, zaevidujú. Tým pádom nevznikne ani časová medzera, kedy by ste boli povinná si poistenie hradiť sama.

  3. Pridal: Ivana | 25. mája 2015 19:12
    Odpovedať

    Dobry den. Ak sa smiem opytat, co v pripade ze koncim VS druheho stupna a som na rodicovskej dovolenke? Dakujem.

    • Pridal: Dominika Babulicová | 27. mája 2015 10:53
      Odpovedať

      Ivana, predpokladám, že vy sa ako mamička už určitým spôsobom v evidencii úradu práce, soc. vecí a rodiny nachádzate a nemali by pre Vás nastať nejaké zmenené pravidlá, pre istotu sa však informujte v spomínaných lehotách priamo na svojom úrade.

  4. Pridal: Jozef | 25. mája 2015 21:10
    Odpovedať

    Dobrý deň. Ďakujem za poskytnuté info. Mňa skôr zaujíma, ak dňa 24. júna mám štátnice a dňa 1. júla máme termín na prihlasovanie na inžinierske štúdium. Je potrebné sa prihlasovať na úrad, respektívne aké povinnosti nám vyplývajú zo zákona počas prázdnin? Ďakujem za odpoveď.

    • Pridal: Dominika Babulicová | 26. mája 2015 10:03
      Odpovedať

      Zdravím, Jozef, ako stojí v blogu, evidencia na úrade práce nie je zákonom daná povinnosť, preto je úplne na Vás, či sa rozhodnete evidovať. Ak však nechcete platiť povinné zdravotné poistenie z vlastného vrecka, je vhodnejšie sa zaevidovať. Keď čakáte na prijímačky / rozhodnutie o prijatí na ďalší stupeň štúdia, jednoducho so žiadosťou o evidenciu odovzdajte aj vyhlásenie o podaní prihlášky na nasledujúci stupeň štúdia. Na úrade práce z takejto žiadosti budú vedieť, že na rozhodnutie čakáte, aj oni preto Vašu evidenciu "podržia". Keď po prijatí rozhodnutia informujete úrad o tom, že na ďalšie štúdium nastupujete, Vašu žiadosť o evidenciu automaticky vylúčia a ani zdravotná poisťovňa Vás nebude považovať za samoplatcu. Naopak, ak Vás neprijmú, úrad práce Vás v podstate "spätne", teda k dátumu, kedy ste úrad navštívili, zaevidujú. Tým pádom nevznikne ani časová medzera, kedy by ste si museli poistenie hradiť sám.

      • Pridal: Jozef | 26. mája 2015 17:22
        Odpovedať

        Ďakujem za odpoveď. Ak sa smiem ešte spýtať, tak počas prázdnin smiem pracovať na dohodu o brigadnickej práci študenta, ak preukážem sa prihláškou na nasledujúci stupeň štúdia? Ďakujem.

        • Pridal: Yazu4810 | 31. mája 2018 22:59
          Odpovedať

          A prihláška na stupeň studia je relevantný dôkaz? Podľa mna potvrdenie o návšteve školy ..

          • Pridal: Marek | 28. mája 2019 09:04

            Dobrý deň, tiež by ma zaujímala odpoveď na túto otázku. Ďakujem.

  5. Pridal: Matus | 25. mája 2015 22:11
    Odpovedať

    Dobrý deň, Dominika, viete mi poradiť ako je to v prípade že som rok navštevoval .bc ale v štúdiu nepokračujem dalej. príp. ako by to vyzeralo v prípade, keby si dám na rok prerušiť štúdium ? Ďakujem za odpoveď

    • Pridal: Dominika Babulicová | 26. mája 2015 10:07
      Odpovedať

      Pozdravujem, Matúš! Ukončenie alebo aj prerušenie štúdia majú v podstate za následok stratu štatútu študenta. Takže sa následne musíte rozhodnúť, či sa na úrade nezaevidujete a budete si poistné platiť sám, alebo sa zaevidujete a bude ho za Vás platiť štát.

  6. Pridal: zuzka | 26. mája 2015 12:04
    Odpovedať

    Prosím o info, kde sa dá dostať k vyhláseniu o (ne)podaní prihlášky na vysokoškolské štúdium akéhokoľvek stupňa. Nerada by som strávila celý deň postávaním a vyplňovaním žiadosti priamo na úrade. Za odpoveď ďakujem.

  7. Pridal: Marian | 26. mája 2015 15:53
    Odpovedať

    Dobrý deň
    Nechápem celkom jednej veci, na úrad práce sa musím zaregistrovať do siedmich dní od záverečnej skúšky, aby som nemusel doplácať za poistenie. Na úrade práce mám doložiť kópiu dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, ale ja ten doklad ešte nebudem mať kedže promóciu kde dostaneme diplom bude až 15 dní po štátnej záverečnej skúške. Ako môžem úradu práce predložiť takýto doklad a ako pre mňa môžu "hľadať" vhodnú pozíciu, alebo ako si ju môžem hľadať ja keď sa neviem preukázať žiadnym dokladom o ukončení štúdia ? Čo robiť v takomto prípade ?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    • Pridal: Dominika Babulicová | 27. mája 2015 10:08
      Odpovedať

      Dobrý deň, Marián, ako Vám povedia aj pri osobnej návšteve úradu, kópiu dokladu doložíte dodatočne po jeho obdržaní, teda po promóciách :)

  8. Pridal: katka | 26. mája 2015 18:43
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či sa treba hlásiť na úrad, keď sme ukončili Bc. a máme podanú aj prihlášku ďalej, pričom je veľká pravdepodobnosť, že nás vezmú? vopred ďakujem za odpoveď :)

    • Pridal: Dominika Babulicová | 27. mája 2015 10:55
      Odpovedať

      Zdravím, Katka, len pri návšteve úradu predložte vyhlásenie o podaní prihlášky na ďalší stupeň / rozhodnutie o prijatí.

  9. Pridal: Alžbeta | 26. mája 2015 19:26
    Odpovedať

    Dobrý deň, ja sa chcem opýtať či po absolvovaní štúdia je nutné sa hlásiť na úrade práce, kde mám trvalý pobyt alebo je možnosť tak urobiť aj v mieste môjho prechodného bydliska. Ďakujem.

    • Pridal: Dominika Babulicová | 27. mája 2015 10:40
      Odpovedať

      Pekný deň, Betka, mali by ste sa zaevidovať na úrade v mieste trvalého bydliska.

  10. Pridal: Adam | 27. mája 2015 07:51
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    mohol by som sa spýtať ako je to v prípade, keď ukončujem Bc. štúdium a pokračujem na Ing.? Musím sa na úrade práce prihlásiť a potom na začiatku prvého semestra sa znovu odhlásiť? Ďakujem

    • Pridal: Dominika Babulicová | 27. mája 2015 10:49
      Odpovedať

      Pozdravujem, Adam, je to podobné ako situácia, keď absolventi jedného stupňa čakajú na prijímačky / rozhodnutie o prijatí na ďalší stupeň a úrad ich žiadosť drží, kým dodajú potvrdenia. Ak už rozhodnutie o prijatí na ďalší stupeň máte, len pri návšteve úradu predložte rozhodnutie o prijatí.

  11. Pridal: Marek | 12. júna 2015 09:20
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, ak som na bakalárskom stupni štúdia a štúdium si o rok predlžujem, je potrebné sa hlásiť na úrade práce?

    • Pridal: Dominika Babulicová | 12. júna 2015 09:35
      Odpovedať

      Dobrý deň, Marek, naďalej zostávate študentom. Tento status nestrácate, kým neukončíte štúdium dobrovoľne alebo štátnou skúškou. Takže sa nemusíte ani nikam nahlasovať.

  12. Pridal: Zuzana | 14. júna 2015 11:07
    Odpovedať

    Dobry den, ukoncila som inzinierske studium na VS. Na inej VS studujem inzinierske studium a pojdem do 5. rocnika v jeseni t.r. Mam sa hlasit do 7 dni na urade prace?

  13. Pridal: Dana Ondriašová | 25. júna 2015 10:42
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    nepodarilo sa mi ukončiť ročník na mgr. štúdiu, ale zatiaľ nemám žiadny doklad z univerzity o vyradení zo štúdia, teda neviem ani termín, k akému ma vyraďujú. Navyše som do septembra mimo SR. Mala som sa evidovať na úrade práce?

  14. Pridal: Anna | 29. augusta 2015 10:44
    Odpovedať

    Dobry den,

    K 31.8.2015 koncim doktorandske denne studium (treti rocnik), ale obhajobu dizertacnej prace budem mat az 30.9. nakolko bol problem zohnat posudky v stanovenom case.
    Mam 36 rokov a som samoplatca co sa tyka zdravotneho poistenia. Od 1.9. sa chem evidovat na urade prace, ale skola mi odmietla vydat papier o tom, ze som bola studentkou do 31.8.2015, vraj preto, lebo som este nemala obhajobu. Vsetky nalezitosti tykajuce sa studia som odovzdala, ale nie mojou vinou mne aj inym doktorandom posunuli obhajobu. Co mam v takom pripade robit? Naposledy som bola zamestnana do juna 2012, kedze od septmebra 2012 som bola na dennom doktorandskom studiu. Mozem sa zaevidovat na urade (do 7 dni) aj ked nemam potvrdenie od skoly? je mozne ho dorucit az po obhajobe (co je o mesiac neskor)? Velmi pekne dakujem za odpoved.

  15. Pridal: Gaba | 30. augusta 2015 19:35
    Odpovedať

    Dobrý deň.
    ako je to s prihlásením na úrad práce, ak syn nezmaturoval a opravnú maturitu má až 17.9.?

  16. Pridal: Alexandra | 5. októbra 2015 11:21
    Odpovedať

    Chcela by som sa spytat ci mozem byt evidovana na urade prace ak som nastupila do 5. rocnika doktorandskeho studia. Tento rocnik je uz nadstandardny, a stat uz neplati stipendium, co znamena ze ani zdravotne. Mam narok na evidenciu na urade?
    Dakujem Vam.

    • Pridal: Diana | 15. februára 2017 11:28
      Odpovedať

      Dobry den Alexandra,
      mam podobny problem v sucasnosti. Mohla by som sa opytat, ako ste to vyriesili? Da sa pocas nadstandardnej dlzky dokt. studia, kedy uz nebudem poberat stipendium, zaevidovat na urade prace? Rozmyslam, ci nie je v tejto situaci lepsie prejst na externe.
      Dakujem pekne za odpoved.

  17. Pridal: Valentína | 14. októbra 2015 22:32
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako to je ked´ nie som spokojná s vysokou školou a chcem štúdium ukončiť. Pokiaľ ho ukončím v januári a hned v januári si pošlem prihlášku na inú vysokú školu, mala by som sa ísť na úrad aj tak prihlásiť aj s tou prihláškou na novú Vš?

    • Pridal: Dominika Babulicová | 19. októbra 2015 10:45
      Odpovedať

      Dobrý deň, Valentína, ak štúdium ukončíte a nechcete byť samoplatcom zdravotného poistenia, mali by ste sa ísť na obdobie medzi ukončením jednej školy a nástupom na druhú školu na úrad práce prihlásiť. Prihlášku nosiť nemusíte, pre úrad práce je nepodstatná, bude ho zaujímať až potvrdenie o nástupe na štúdium, keď sa na novú školu riadne zapíšete.

  18. Pridal: zuzka | 1. novembra 2015 13:26
    Odpovedať

    Dobry den, chcela by som sa opytat. ak som uprostred semestra ukoncila studium a chcem ohlasit na socialke aby moja mama uz viac nepoberala pridavok na dieta, kde a ako to mam urobit. Dakujem

    • Pridal: Dominika Babulicová | 2. novembra 2015 13:58
      Odpovedať

      Dobrý deň, Zuzka. Ak sa pôjdete zapísať na úrad práce, oznámite to tam, ak sa zaevidovať nechcete, mali by ste to nahlásiť sociálnej poisťovni.

  19. Pridal: Lucia | 9. novembra 2015 17:08
    Odpovedať

    Dobry den,
    rada by som sa Vas spytala, pretoze na strankach UPSVaR to neviem nikde najst. Som absolvesntka VS, zaevidovana ako nezamestnana na urade tj ak to chapem spravne, teraz za mna plati stat do poistovne atd (popravde, ani presne neviem co plati). Najdem si pracu, platim si sama, ale keby podam vypoved/vyhodia ma a skoncim opat na urade ako nezamestnana, tak si tiez platim iste odvody resp. penazne sumy sama?
    Dakujem

  20. Pridal: Adam | 5. mája 2016 08:32
    Odpovedať

    Pozdravujem,

    Rád by som sa opýtal, ako to je s prihlasovaním po absolvovaní ak som si už prácu našiel ? Presne povedané štátnicujem začiatkom juna, a do práce nastupujem 31.8.2016. Musím sa evidovať na UP v tomto období ?

    Adam

    • Pridal: Dominika Babulicová | 5. mája 2016 17:58
      Odpovedať

      Dobrý deň, Adam, dňom nasledujúcim po úspešnom vykonaní štátnej skúšky strácate štatút študenta. Ak by ste sa na úrade práce nezaevidovali, až do 30.8. za Vás nebude štát platiť poistenie a museli by ste byť samoplatcom. Je teda dobré na úrad práce zájsť, prípadne aj so zmluvou, ak ju už máte podpísanú, a tam Vám okolnosti vysvetlia, aby ste predišli možným podlžnostiam.

  21. Pridal: Ivana | 20. mája 2016 15:52
    Odpovedať

    Dobry den,
    v prípade ked sa po ukonceni studia na urade prace nezaevidujem ale uzavriem rovno so zamestnavatelom dohodu o vykonani prace (350h/rok) ako je to s platenim si poistenia? V dni ked budem pracovat, plati za mna zamestnavatel a ked nie tak platim sama? Platila by som si aj za dni pracovneho pokoja? Kedy sa to nasledne doplaca? Na urad prace sa nechcem zaevidovat, aby som nebola viazana zarobkom iba148 € mesacne. Je vobec takate riesenie mozne?

    Dakujem!

  22. Pridal: Andrej | 30. mája 2016 16:53
    Odpovedať

    Dobrý deň chcel by som sa opýtať podobne ako kolega Adam,

    štátnu skúšku mám 7.6.2016 mám možnosť kontinuálne nastúpiť do práce kde som bol do dátumu štátnic na dočasný pracovný pomer. Chcel by som sa opýtať ako je to z úradom, socialnou poistoovnou atd, ak by som nastúpil ihned na trvalý pracovný pomer. Prípadne je tam lehota do 7 dní od skončenia štátnej skúšky, ak to rozumiem dobre môžem si dať termín nástupu napr. 13.7 (6 dní) a vyhnem sa tak opletačkám na úrade ? :)

    Vopred ďakujem veľmi pekne za odpoveď

  23. Pridal: Andrea | 30. mája 2016 21:33
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať. Ak mi príde rozhodnutie o vylúčení, ale budem prijatá na ďalšiu vysokú školu na ktorú chcem ísť, mám právo cez prázdniny pracovať na dohodu o brigádnickej činnosti? Musím sa ísť hlásiť na úrad alebo byt samoplatcom zdravotného poistenia?
    Prosím za pomoc
    Ďakujem

  24. Pridal: Barbora Baxova | 5. júna 2016 12:47
    Odpovedať

    Dobry deň chcela by som Vás poprosit o radu. Ak som ukončila strednú školu a chystám sa pracovat do zahraničia,konkr. Anglicka na minimálne rok, tak som študentkou do 31.8.2016.
    Musím sa evidovať na úrade práce ak si prácu budem hladat priamo v Anglicku?ak áno kedy?, s tým že zo zdravotnej poisťovne sa odhlásim dňom podpísaním pracovnej zmluvy v Anglicku(+dodatočne doklady).
    Neviem ako mám postupovať s úradom práce. Bola by som vďačná za akúkoľvek radu. Ďakujem

  25. Pridal: Juraj | 28. júna 2016 22:21
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    chcel by som sa opýtať ako je to keď som neuspel pri štátniciach a teraz čakám na opravný termín. Mám ukončené štúdium, ale zároveň som zamestnaný a bol som zamestnaný už počas štúdia. Mám teda povinnosť nahlasovať sa? Ďakujem pekne

  26. Pridal: Martina | 1. júla 2016 10:07
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadom zahlásenia na úrad práce. Práve som ukončila štúdium na strednej škole a idem pokračovať v štúdiu na VŠ. Na leto pracujem v stánku, kde mi však dali pracovnú zmluvu a nie brigádnicku z dôvodu 30 odrobených hodín za týždeň. Mám ju na dobu určitú, to je júl a august ale pravdepodobne ostanem len do júla. Chcem sa spýtať či musím ísť aj tak na úrad práce alebo na zdravotku až potom nemusím dačo doplácať.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

  27. Pridal: Simona | 6. júla 2016 15:30
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, čo v prípade ak nemám potvrdenie zo školy? Je možné zaevidovať sa aj napriek tomu do 7 dní a potvrdenie doručiť dodatočne? ďakujem za odpoveď.

  28. Pridal: Bobo | 20. júla 2016 11:34
    Odpovedať

    Dobrý deň, prerušil som štúdium na vysokej škole na jeden rok. Bol som sa zaregistrovať na úrade práce a pani mi povedala, že tým pádom, že už nemám štatút študenta rodičia už za mňa nebudú poberať prídavky na dieťa. Taktiež mi povedala, že poberateľovi prídavkov, a teda mojej mame príde poštou oznámenie o zastavení prídavkov. Moja otázka je, do koľkých dní od zaevidovania sa na úrade práce ten dopis príde. Za odpoveď vopred ďakujem.

  29. Pridal: Lucia | 8. augusta 2016 20:45
    Odpovedať

    Dobrý deň, som študentkou na SŠ
    Chcem sa opýtať do kedy sa mam nahlasiť na urade prace. Študium mám prerušené od 15.6.2016 do 31.1.2017.
    Potom od februara pokračujem v študiu

    Za odpoved dakujem

  30. Pridal: Iveta | 24. augusta 2016 16:22
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcem sa spýtať ako a čo treba nahlásiť, keď som neurobila štátnice v riadnom termíne a ani v prvom opravnom, a ďalší termín je opravy je január, som naďalej študentkou? Aké povinnosti voči štátu mám?

  31. Pridal: Petra | 22. septembra 2016 16:34
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    ako je to v prípade, že som ukončila Bc. štúdium a bola prijatá na mgr. AVŠAK pred pár dňami, tesne pred zápisom, som sa rozhodla si zápis o rok odložiť, čiže niečo ako prerušiť si štúdium. škola mi vyhovela a v štúdiu chcem pokračovať o rok. O tom, že budem prerušovať som nevedela vopred, avšak teraz sa reálne bojím, že budem musieť doplácať podlžnosti odo dňa vykonania bc skúšky. ďakujem veľmi za radu

  32. Pridal: Lívia | 4. januára 2017 11:11
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    po nesprávnom výbere vysokej školy (v ČR) a jej nezvládnutí, mám pár otázok ohľadom povinností voči štátu. V štúdium chcem stále pokračovať, avšak na inej škole, teda iba od septembra tohto roka.

    Po konzultácií so študijným oddelením som sa dozvedela, že po skončení skúškového obdobia (cca 1.2) a nedosiahnutí dostatku kreditov na druhý semester, budem zo školy vylúčená. Avšak po dobu ďalších 30 dní budem stále študentom. Napr. 1.2 príde vyhlásenie o ukončení štúdia, ale do 2.3 som ešte stále evidovaná, no školu už nemôžem navštevovať. Ako mám postupovať v prípade, že som schopná si za tých 30 dní nájsť tu v ČR prácu. Napr. podpíšem zmluvu zo zamestnávateľom 15.2.

    Ako zamestnancovi mi bude sociálnu aj zdravotnú poistku hradiť môj zamestnávateľ z ČR. Mám nejakú povinnosť voči štátu, ohlásiť, že nie som viac študentom, ale pracujúcim?

    Čo v prípade, že by ma zobrali od septembra tohto roka na inú školu tu v ČR? Mám znovu ohlásiť zmenu na študenta na Úrade práce?

    Ďakujem za odpoveď.

  33. Pridal: Milada | 16. mája 2017 12:37
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    práve sa zo mňa stal čerstvý absolvent VŠ. Pracujem na dohodu o brigádnickej práci študenta a v práci mi povedali, že na túto dohodu môžem pracovať až do konca augusta. Prosím Vás, je to pravda? Mne to príde nelogické, kedže v deň štátnic strácam štatút študenta, tak by som už nemala pracovať na takúto dohodu,nie? Prípadne, dokedy môžem teda pracovať na dohodu o brigádnickej práci študenta? Môžem napr. pracovať do konca mesiaca v ktorom som mala štátnice?

    Za odpoveď vopred ďakujem.
    S pozdravom Milada

  34. Pridal: natália | 25. mája 2017 13:26
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcem sa spýtať… štátnu skúšku som mala 22.5. 2017 avšak popri škole som pracovala na dohodu o brigádnickej práci študentov, ktorá mi platí do konca mája 2017. potrebovala by som vedieť či je nutné dohodu ukončiť k dňu štátnic (22.5.2017) alebo stačí do konca mesiaca ako mi aj platí a či sa prípadne platí nejaká pokuta ak by bolo nutné spätné odhlásenie ku dňu štátnic. Ďakujem.

  35. Pridal: Katka | 29. mája 2017 11:14
    Odpovedať

    Dobrý deň prajem. Ukončila som bakalárske štúdium a bola som sa do 7 dní zaevidovať na úrad práce. Čakám však na výsledok, či ma príjmu na Mrg. , no rozhodnutie mi príde až niekedy koncom júna/začiatok júla. Je možné,aby som mohla však brigádovať, ..budem musieť predložiť úradu dohodu, alebo bude s tým nejaký problém ? Dakujem.

  36. Pridal: Livia | 4. júna 2017 10:42
    Odpovedať

    Dobrý deň chcem sa opýtať skončila som Bc A osobne som sa hneď zastavila na úrade práce. Teta úradníčka mi povedala že ak som si úplne istá že má zoberú na magistersky stupeň nemusím sa hlásiť na úrade práce aby rodičom nestrhli prídavky. To mi poradili viacerí že zbytočne sa je hlásiť ak viem že má príjmu. Tak teraz ako to je? Nemala by som nič platiť podľa mňa. Ani sa nikam hlásiť. Ďakujem.

    • Pridal: Juraj | 12. júna 2017 15:12
      Odpovedať

      Ako Vám to dopadlo lebo presne tento prípad som zažil dnes aj ja…:)

  37. Pridal: Mária | 26. júla 2017 09:57
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    potrebujem poradiť, lebo na úrade práce dostávam nejasné a rozporuplné odpovede. Maturovala som v máji 2016. Od 1. 9. 2016 som v evidencii úradu práce. Tento rok som prijatá na VŠ v ČR kde som 18. 7. 2017 absolvovala zápis a bolo mi vydané potvrdenie o tom, že dňom 18. 7. 2017 som študentom vysokej školy v ČR. Na základe tohto mi bolo povedané, že budem týmto dňom vyradená z ich evidencie úradu práce. Ako mám postupovať ďalej, kedy majú moji rodičia žiadať o prídavky? Pani na oddelení kde sa prídavky vyplácajú mi povedala, že ma ešte nemali vyradiť, ale až od 1. 9. 2017. Musia rodičia žiadať o vyplácanie rodinných prídavkov, alebo sa to udeje automaticky? Mám nárok na prídavky od 19. 7. 2017 alebo od kedy. Na úrade mi nedali jasnú odpoveď.
    Ďakujem za odpoveď. Mária

  38. Pridal: Robert Mátyus | 26. júla 2017 21:06
    Odpovedať

    Dobrý deň.Poprosím o radu.Syn prerušil štúdium na strednej škole s papierom o prerušení školy išiel na úrad práce na informáciách povedal že sa ide nahlásiť pracovník následne volal do kancelárie o čo sa jedná,synovi potom povedal že nech papier nechá tu a je to v poriadku že môže ísť.Chcem vedieť kto urobil chybu mi alebo úrad práce, mali ho hneď upozorniť že sa musí aj zaevidovať usmerniť ho ako má postupovať.Teraz sa chcel zamestnať bol v tom že je zaevidovaný podmienka zamestnávatela bola 3mes.na úrade a zistilo sa že nie je a ešte má aj dlh na zdravotke.Čo s tým?ďakujem

  39. Pridal: Web Hosting | 9. augusta 2017 19:32
    Odpovedať

    Ine povinnosti platia pre absolventa strednej skoly ako pre studenta, ktory uspesne ukoncil vysoku skolu. Podat si ziadost o zaradenie do evidencie uchadzacov o zamestnanie na urade prace nie je ziadna povinnost, ale pravo.

  40. Pridal: Veronika | 31. augusta 2017 15:40
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    chcem sa opýtať, brat končí strednú školu. V riadnom termíne nespravil praktické skúšky, opravné má 11. septembra. Bol prijatý do zamestnania, s tým, že sa čaká už len na to, aby doložil maturitné vysvedčenie. (Od 12. 09. 2017 má nastúpiť do práce). Moja uisťovacia sa otázka ohľadne odvodov. Keďže študentom je len do 31. 08. 2017, má povinnosť buď sa prihlásiť na úrad práce, alebo sa stať samoplatcov v ZP, čo by preňho bolo výhodnejšie, keďže sa má kde zamestnať, a zároveň by to znamenalo, že by si zaplatil odvody do ZP za obdobie od 1.9. do 11.9.2017? Čo sa týka sociálnej poisťovne vznikajú mu určité povinnosti?

    Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

  41. Pridal: Veronika | 3. septembra 2017 23:02
    Odpovedať

    Dobry den chcela by som sa opýtať comam roit ked som nespravila skušky a opravne mam az 12,13,14. 9. Ako sa mam hlasit na urad prace ked nemam papier u ukonceni?

  42. Pridal: Kristína | 26. októbra 2017 08:08
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, že ak som sa od pondelka 23.10 zamestnala ale práca mi nevyhovuje nakoľko mi neboli povedané všetky podmienky a chcela by som ukončiť pracovný pomer, na úrad som ešte neodovzdala ani pracovnú zmluvu. Ale samozrejme zamestnávateľ ma už nahlásil na sociálnej poisťovni. Evidovali by ma späť v tejto lehote tých 7 dní ?? Alebo musím počkať 3 mesiace dokedy by som sa mohla znova evidovať?

  43. Pridal: Boris | 26. októbra 2017 13:08
    Odpovedať

    Dosť by ma zaujímalo, aké povinnosti má voči úradom študent, ktorý sa o týždeň po maturite zamestnal a nežiada o zaregistrovanie do evidencie uchádzačov.

  44. Pridal: Andrea | 25. februára 2018 11:34
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    Mohli by ste mi poradiť ako správne postupovať ak moja dcéra, ktorá po skončení štúdia bola zaevidovaná na úrade práce 2 mesiace , vyhlásila sa z úr.práce z dôvodu hľadania zamestnania v Čechách má byť aj samoplátca?

  45. Pridal: Ingrid | 31. mája 2018 19:52
    Odpovedať

    Dobrý deň
    chcela by som sa spýtať, kedy sa žiak prihlasuje na úrad práce ak opakuje 4. ročník a teda má aj posunuté maturity na september, prípadne február?

  46. Pridal: Zaneta | 4. júna 2018 14:14
    Odpovedať

    Dobry den.Syn prave zmaturoval a je prijaty od sept.na vysoku skolu ako to presne je.Musi sa nahlasit cez prazdniny na UP alebo zdr.poi. ci nie Dakujem Zaneta

  47. Pridal: Michaela | 8. júna 2018 22:38
    Odpovedať

    dobry den, chcela by som sa opytat, ci je nejaka vynimka co sa tyka externeho stredoskolskeho studia. studovala som totiz externe na sukromnom gymnaziu a na sektetariate mi povedali, ze studentom som bola len do dna poslednej ustnej maturitnej skusky. je tomu naozaj tak? dakujem vopred za odpoved.

  48. Pridal: Peter | 7. septembra 2018 13:27
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ako mám postupovať, ak som doposiaľ študentom jednej fakulty a chcem ísť na zápis na inú fakultu, na ktorú som prijatý. Bol som informovaný, že sa musím na terajšej fakulte odhlásiť a prísť riadne na zápis na novú fakultu, kde som prijatý. Mám nejakú ohlasovaciu povinnosť za krátke obdobie od odhlásenia z pôvodnej fakulty k termínu zápisu na novej fakulte voči ÚPSVaR, resp. inej organizácii, keď to bude predstavovať asi tri dni – od piatku do pondelka? Ďakujem vopred za odpoveď.

  49. Pridal: Betka | 11. decembra 2018 16:09
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    chcem sa informovať, ak mám viac ako 26 rokov a brigádujem a som študentom VŠ, je možné brigádovať stále rovnako? Ako je to po dovŕšení 26 roka života. Bolo mi povedané, že do 26 rokov a do konca tohto roku (2018) smiem naďalej pracovať na základe zmluvy – Dohoda o brigádnickej činnosti študenta, no potom mi to už nebude umožnené a bolo mi ponúknuté iba práca 10 hodín týždenne alebo maximálne 350 hodín za rok. Je možné teda potom vykonávať viacero takýchto brigád? Ďakujem za odpoveď.

  50. Pridal: Vladimíra Mahútová | 6. mája 2019 14:09
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    mám 24 rokov a som v 1. roč. ING stupňa, ale už teraz by som chcela ísť pracovať na TPP, a 2. ročník ING. by som si chcela dokončiť naďalej dennou formou ale musela by som si podať individuálny štúdijný plán. Chcem sa informovať ako by to v tomto prípade bolo s rodinnými prídavkami, pretože mamina pracuje v Rakúsku a odtiaľ na mňa dostáva rodinné prídavky na študenta. Či by ich už nedostávala vôbec, alebo by sa znížili?

    Ďakujem Vám za odpoveď a prajem pekný deň

  51. Pridal: Silvia Gregorová | 26. mája 2019 12:46
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    chcela by som sa Vás opýtať, ako mám postupovať, keď som ukončila štúdium na VŠ a pôjdem pracovať do zahraničia. Zmluvu v zahraničí mám od 1.7.2019. Mám ísť na zdravotku ako samoplatca do 30.6., alebo sa evidovať na úrade práce?

    Ďakujem za odpoveď, s pozdravom Silvia.

  52. Pridal: Mata | 5. júna 2019 19:38
    Odpovedať

    Dobry den, poprosim vas o odpoved na otazku; je potrebne , aby sa syn po skonceni strednej skoly , ktory chce pokracovat na vysokej skole, prihlasoval na zdravotnu poistovnu? Dakujem

  53. Pridal: Monika S. | 19. júna 2019 19:43
    Odpovedať

    Dobrý deň prajem, potrebujem sa poradiť, ako je to po ukončení strednej školy, keď som hneď po maturitnej skúške uzavrela pracovný pomer na dobu určitú? Je mi jasné, že nemám nárok na prídavky, no je potrebné sa hlásiť aj na Úrade práce, že som ukončila štúdium? Alebo sa o to postará zamestnávateľ?
    Ďakujem za pomoc, Stodolová

  54. Pridal: Faixová | 9. júla 2019 13:53
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    syn skončil bakalárske štúdium a má podanú prihlášku na druhý stupeň. Je potrebné aby sa evidoval na ÚPSVaR a oznamoval zdravotnej poisťovni ukončenie bakalárskeho štúdia. Môže teraz počas prázdnin uzavrieť dohodu o brigádnickej práci študenta?

  55. Pridal: Laura | 1. augusta 2019 21:24
    Odpovedať

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa tiež musim ist evidovať na úrad prace keď som teraz skončila strednú školu ale od 1. Augusta som zamestnaná

  56. Pridal: Monika | 31. augusta 2019 23:55
    Odpovedať

    Dobrý deň.Synovi prerušili denné štúdium,nadstavbu,z dôvodu malého počtu žiakov v ročníku.On sa rozhodol v štúdiu pokračovať externe.Aké povinnosti má voči soc.úradu ,poistovni,v tomto prípade,respektíve,ako má postupovať.Ďakujem za odpoveď.

  57. Pridal: Michaela | 6. septembra 2019 10:19
    Odpovedať

    Dobry deň, chcela by som sa spýtať.. bola som na úrade prace k 30.8.2019 keďže 1.9. bola nedeľa, s tym že opravnú maturitu som mala 3.9. Na úrad som sa isla zaevidovať ako nezamestnaná keďže som trvalý prac. pomer nemala, tam mi pani dala tlačivo ktoré mam vyplniť a priniest vraj az ked budem mat po maturite a budem v ruke drzat maturitné vysvedčenie. Kamaratka, ktorá je na tom rovnako ako ja tam bola tiez a tú už normalne zaevidovali ale tiez nemala v ruke vysvedčenie keďže sme boli maturitu opravovať spolu.. teraz teda neviem ci som tam mala ist alebo nie, ak by mi vedel niekto poradiť bola by som vďačná

  58. Pridal: Daniela | 10. decembra 2019 17:53
    Odpovedať

    Dobrý deň ja by som sa chcela spýtať ak si prerusujem štúdium na jeden rok a potom si chcem dokončiť školu pravdepodobne externe musím sa zahodiť na úrad? Ak hej tak v akom časovom rozmedzí to musím spraviť ? Ďakujem za skorú odpoved.

  59. Pridal: Jana | 9. januára 2020 17:39
    Odpovedať

    Dobry den,
    Rada by som sa opytala, ake kroky je potrebne uskutocnit (ak nejake) po skonceni doktorandskeho studia. Moja situacia je nasledovna – doktorandske studium som skoncila v Spojenom Kralovstve po 4 rokoch, ak tomu rozumiem spravne, v tomto obdobi doktorand neodvadza socialne ani zdravotne poplatky. Hned po ukonceni som ziskala poziciu na univerzite vo Svajciarsku – prvy rok je moj plat hradeny zo stipendia, z ktoreho tak isto zrejme nejdu ziadne odvody (a je oslobodene od svajciarskej dane z platu). druhy rok sa stanem regulernym zamestnancom univerzity so zdanenim platom a odvodmi, tiez odvodmi do tamajsej zdravotnej poistovne. Rada by som vedela, ci mi vyplyvaju nejake povinnosti voci slovenskej socialnej poistovni. Viem, zedochodo moze byt vyratany z dlzky odpracovanych rokov v roznych krajinach EU. Vopred dakujem za odpoved.

  60. Pridal: Miroslav | 21. mája 2021 21:05
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    potreboval by som radu ohľadom ukončenia štúdia. Študujem na Vysokej škole a rozhodol som ukončiť štúdium tento mesiac ale mám v pláne pokračovať na inej vysokej škole. V období od začiatku júna do konca augusta budem na brigáde. Tak by som chcel vedieť či sa musím v tomto niekoľko mesačnom období evidovať na úrade práce alebo stačí to nechať tak a následne v septembri ukázať na úrade práce dokument o prijatí na štúdium?

    Ďakujem vopred za Vašu odpoveď…

  61. Pridal: Norbert | 24. mája 2021 19:40
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    ako je to s hlásením, keď do 7 dní od ukončenia štátnic budem mať podpísaý TPP ? Je potrebné sa niekde evidovať ?

    Ďakujem za odpoveď.

  62. Pridal: Martin | 1. júna 2021 20:21
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    vykonal som štátnu skúšku, čím som ukončil VŠ štúdium II. stupňa a následne som sa zaevidoval na úrade práce. Mám oznamovaciu povinnosť voči zdravotnej poisťovni, keďže naďalej bude odvody platiť štát (nedošlo ku zmene) alebo ju ÚPSVaR informuje ako externý subjekt?

  63. Pridal: Veronika | 24. júna 2021 20:41
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    vo februári som dovŕšila vek 25 rokov. Následne moja mám stratila nárok na poberanie dávok na mňa. Keďže ešte študujem na VŠ, tak sa chcem opýtať, či je potrebné sa počas prázdnin zaevidovať na úrade práce, keď ešte budem pokračovať v štúdiu. Momentálne som skončila 1. rok na magisterskom stupni a od septembra budem pokračovať v 2. ročníku.

    Ďakujem za odpoveď.

  64. Pridal: Gabriela Maliarová | 9. decembra 2021 08:19
    Odpovedať

    Dovrý deň. Chcela by som ukončiť štúdijum predčasne. Dokedy by som mala prist na urad prace? Ešte žiadost o ukoncmenie nepodala ďakujem.

  65. Pridal: Oto | 9. februára 2022 20:44
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    chcel by som sa opýtať na jednu vážnu vec. Počas pandémie som prerušil štúdium a neprihlásil som sa na úrad práce pretože som bol v cudzine a nemohol som sa vrátiť. Potom som na to zabudol a teraz v cudzine idem pracovať. Neviem ako mám postupovať.
    Ďakujem za odpoved

  66. Pridal: Monika | 3. júna 2022 08:47
    Odpovedať

    Zdravím Vás, moja otázka: syn zmaturoval na strednej škole a v septembri bude pokračovať na vysokej škole už ho prihali. Keďže je študent do 31.08.2022 je potrebné sa hlásiť na úrad práce?
    vdaka

  67. Pridal: Veronika | 29. augusta 2022 20:54
    Odpovedať

    Dobrý deň. Dcéra ukončila strednú školu bez maturity alebo vyucneho listu. Chcem sa spýtať ci sa máme hlasit na úrade práce. Vôbec neviem co mame robiť. Ďakujem veľmi pekne.

  68. Pridal: Soňa | 13. januára 2023 10:27
    Odpovedať

    Dobry den chcem sa opytat. Ak sa syn po skonceni strednej skoly v juni zaregistruje hneď na urade prace a nie je este rozhodnuty ci v oktobri nastupi na VŠ, moze poziadat po 3 mesiacoch na urade prace o prispevok na rozbehnutie živnosti? V pripade ze by sa na VŠ rozhodol ist a prispevok by dostal tak by popri studiu aj rozbiehal zivnost.

  69. Pridal: Martina Macková | 12. júna 2023 15:38
    Odpovedať

    Dobrý deň, keď mám nedoplatok za rok 2022 pretože som sa zabudla zaevidovať po skončení školy ale následne som si za 3 mesiace našla prácu, je možné to nejako dodatočne riešiť alebo mi nezostáva nič iné len dodatočnú čistku zaplatiť ?
    Za odpoved Vám ďakujem.

  70. Pridal: Jana | 26. októbra 2023 09:50
    Odpovedať

    Dobrý deň, prosím Vás keď dcéra ukončila 1. ročník na VŠ pre neprospech, dala si prihlášku znova na VŠ a študuje ďalej, prijali ju. Mala na prádzniny povinnosť sa zaevidovať na ÚP aj keď už bola prijatá na VŠ?

    Ďakujem

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook