Blog Profesia.sk
apr
28

Vaše znalosti sú to, čo vás odlíši od ostatných uchádzačov

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Vaše znalosti sú to, čo vás odlíši od ostatných uchádzačov
Predstavte si, že máte veľký záujem o novú prácu a zareagovali ste na zaujímavú pracovnú ponuku. Zároveň však na tú istú pracovnú ponuku zareagovali aj ďalší uchádzači. Ako sa presadiť a zaujať? Okrem skúseností vás môžu odlíšiť práve vaše znalosti, tzv. skills. Ako ich však správne uviesť?

Na jednu pracovnú ponuku v priemere príde 14 životopisov. No je veľké množstvo pracovných pozícií, na ktoré pravidelne reaguje oveľa väčší počet uchádzačov. Napríklad pri pozícii redaktor, referent správy registrov či event manager môžete súperiť s približne 60-timi ďalšími kandidátmi. Uspieť pri takomto množstve je neskutočne náročné. Môže vám k tomu dopomôcť poctivo vyplnený životopis, v ktorom práve tým rozdielom môžu byť vaše znalosti.

Uchádzači sa zameriavajú na tvrdé zručnosti

Uchádzači do svojich životopisov najčastejšie uvádzajú hard skills (zručnosti, ktoré je možné sa naučiť). Jazyky, počítačové či účtovné programy, fakturácia, SAP a podobne, dominujú sekcii s názvom zručnosti/schopnosti. Samozrejme, všetky tieto zručnosti sú dôležité a je správne ich v životopise mať. Chybou je, ak pri nich aj skončíte. Takto ukážete iba to, čo ovládate, ale nie to, akí ste človek, ako pristupujete k práci a či sa viete presadiť. Ochudobňujete sa tak o väčšiu pravdepodobnosť, že personalistu zaujmete.

najčastejšie schopnosti

Pre zamestnávateľov je dôležité nielen to, čo viete, ale aj ako pracujete

Z pohľadu požiadaviek zamestnávateľov vidíme veľký posun k mäkkým zručnostiam (soft skills). Keď vezmeme do úvahy 15 najčastejších požiadaviek zamestnávateľov, ktoré uvádzajú v pracovných ponukách, tak dve tretiny z nich sú tzv. mäkké schopnosti. Medzi praktickými zručnosťami dominuje prax v odbore, základné počítačové zručnosti s MS Office a ovládanie anglického jazyka. Okrem toho sa od uchádzačov vyžadujú príjemné komunikačné schopnosti, samostatnosť a zodpovednosť, ale aj analytické či logické myslenie a odolnosť voči stresu. V mnohých odvetviach je pre personalistov dôležité mať zodpovedného zamestnanca s chuťou do práce a vôľou učiť sa, ktorého dokážu na prácu zaučiť, ako niekoho s praxou, no ľahkovážnym prístupom.

TIP: Skontrolujte si svoj životopis na Profesia.sk a aktualizujte si ho o nové znalosti.

požiadavky na schopnosti

Uveďte svoje superschopnosti do Profesia životopisu

S aktuálnymi trendmi drží krok aj portál Profesia.sk. Preto sme začiatkom tohto roka uviedli do života novinku pri vypĺňaní životopisu.

Časť, kde ste si dovtedy mohli vyberať zo zoznamu zručností sme upravili tak, aby ste si mohli zapísať akúkoľvek hard skill alebo soft skill, ktorá vám pomôže k vytúženej práci. Môžete si tak do svojho životopisu uviesť akékoľvek vaše superschopnosti. Navyše vám pomôže naše inteligentné odporúčanie, ktoré vám po vpísaní začiatočných písmen napovie najčastejšie uvádzané možnosti. Vďaka tomu nemusíte vypisovať celé slová a vyhnete sa aj preklepom (napr. často sa stáva, že uchádzač namiesto Microsoft Word napíše Microsoft World). Ak sa vaša zručnosť medzi nápovedami nezobrazí, pridať do životopisu si ju môžete aj tak. Pri každej zručnosti si vyberte jednu z troch úrovní, na akej ju ovládate.

Profesia.sk životopis schopnosti

Z analýzy zručností, ktoré si uchádzači do životopisov zadali, vidíme, že sú mimoriadne kvalitní v hard skills. Programy a jazyky, ktoré ovládajú, poctivo uvádzajú v životopisoch. Na druhej strane, málo vypĺňajú soft skills, ktoré sú ešte stále podceňované. Treba si uvedomiť, že mäkké zručnosti sú tiež zručnosti, a nie len klišé, ktoré zapĺňa prázdne miesto v životopise. Práve mäkké zručnosti hovoria o tom, ako k pracovným povinnostiam pristupujete a čo prinesiete do pracovného kolektívu. Najčastejšie uchádzači uvádzajú tradičné mäkké schopnosti ako komunikačné zručnosti, prezentačné zručnosti či zodpovednoť, no ak ste presvedčení, že ovládate niečo unikátne, neobávajte sa to do životopisu uviesť.

soft skills, mäkké schopnosti

Čo je schopnosť a čo je už koníček?

Nový spôsob zadávania znalostí, môžu uchádzači využívať už od konca minulého roka. Za ten čas si ich do životopisov uviedli viac ako 40 000. Medzi nimi sa samozrejme nájde aj pár kuriozít. „Schopnosti“ ako humor, skladanie lega, štrikovanie, plávanie, alebo to, že ste hrdý otec a manžel si môžete nechať na časť ostatné schopnosti a iné, alebo ako zábavnú vsuvku na pohovor. Na druhej strane, môžete ovládať znalosti, ktoré pre väčšinu ľudí patria do kategórie hobby, no je možné venovať sa im aj profesionálne. Tieto uvádzajte iba v prípade, že sa uchádzate o pozíciu, v ktorej takéto zručnosti súvisia s pracovnou náplňou. Napríklad, jazda na bicykli (cyklokuriér), hra na čelo, piano, flautu (symfonický orchester), maľovanie alebo kreslenie (architekt, dizajnér, grafik), pílenie motorovou pílou (pracovník na píle, výroba nábytku) a pod.

Veríme, že vďaka tejto novinke bude váš životopis ešte viac odrážať vaše kvality a pomôže vám k novej práci.  Skontrolujte, či je váš životopis aktuálny a aktualizujte si ho o nové znalosti.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: Stanka | 25. októbra 2023 11:00
    Odpovedať

    Dnes v každej práci je vyžadovaná práca s excelom avšak nie každý túto samozrejmosť ovláda. Ak si nie si istý že ovládaš excel na výbornej úrovni a chceš mať výhodu oproti ostatným uchádzačom pozri si tieto kurzy https://www.vita.sk/online-kurzy-kancelarske-baliky/

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook