Blog Profesia.sk
sep
30

Chcete uspieť vo výberovom procese? Odpovede nájdete priamo v pracovnej ponuke

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , ,
Chcete uspieť vo výberovom procese? Odpovede nájdete priamo v pracovnej ponuke
Ukážte, že vám na pracovnej pozícii záleží. Naše tipy vás naučia definovať tie správne kľúčové slová, upraviť životopis na mieru a napísať sprievodný list, ktorý vás spoľahlivo odlíši.

Ste ten, koho firma hľadá? Vyčítajte z inzerátu kľúčové požiadavky

Pozorne si prečítajte pracovnú ponuku. Akými slovami je opísaná pracovná pozícia a ktoré predpoklady sú uvedené ako najdôležitejšie? Môžete si ich pokojne vypísať na papier alebo podtrhnúť vo vytlačenej verzii inzerátu. Pomôže vám to neskôr pri úprave životopisu.

V prípade, že tápete, pozrite sa na inzerát z pohľadu zamestnávateľa. Čo by mal ideálny kandidát určite vedieť? S čím by mal mať skúsenosti?

Napríklad v prípade práce programátora to budú znalosti konkrétnych technológií. Na mieste vedúcej predajne môžu rozhodovať organizačné a analytické schopnosti, skúsenosti s vedením tímu a celý rad tzv. mäkkých zručností od dôslednosti a zodpovednosti až po schopnosť krízovej komunikácie. Pre operátorov vo výrobe je zase najdôležitejšia dostatočná prax v manuálnych činnostiach a spoľahlivosť.

 

Prispôsobte životopis pracovnej pozícii: Vymažte irelevantné a zvýraznite podstatné

Na každú ponuku reagujte životopisom upraveným na mieru. Nie je dobrým strategickým ťahom posielať jeden unifikovaný životopis na všetky pozície, ktoré vás oslovili. To, samozrejme, neznamená, že budete mať veľké množstvo rôznych verzií.

Stačí jedna základná, ktorú viete v priebehu pár minút upraviť tak, aby pasovala do konkrétnej spoločnosti a na konkrétne pracovné miesto. Pri tom využijete práve tie kľúčové slová, ktoré ste si vypísali v predchádzajúcom kroku.

Zo životopisu vyraďte všetky skúsenosti, ktoré nesúvisia s ponukou, na ktorú reagujete. Ak máte relevantnú žurnalistickú prax a hlásite sa na miesto redaktora, nie je potrebné a ani vhodné uvádzať skúsenosti z obsluhy v kaviarni, kde ste pracovali počas štúdia. Naopak, prínosné pre vás môže byť, keď podporíte prax adekvátnu pozícii doplnkovými ale podstatnými skúsenosťami.

Ak sa, napríklad, zaujímate o miesto v personalistike a v minulosti ste okrem tohto odboru pracovali aj v oblasti administratívy či office manažmentu, zaraďte to do vášho životopisu. Pripojte konkrétnu náplň práce, ktorú ste v rámci týchto pozícií vykonávali, a ktorá zároveň súvisí s prácou personalistu. Pôjde, napríklad, o vedenie personálnej agendy, prípravu zmlúv, spracovávanie cestných príkazov alebo evidenciu dovoleniek.

 

V sprievodnom liste nahraďte prídavné mená slovesami

V reakcii na ponuku práce nezasielate len samotný životopis, ale často aj sprievodný text. Ten môže mať podobu kratšieho textu v poli emailu, v ktorom pripájate CV, alebo ho posielate vo forme motivačného listu. Kým životopis váš potencionálny nový zamestnávateľ preletí očami za pár sekúnd s tým, že sa sústredí len na vaše kľúčové kompetencie, sprievodný text vás môže odlíšiť od iných kandidátov a nakloniť celý výberový proces vo váš prospech. Dodá totiž strohým odrážkam v životopise ľudský rozmer.

Platí, že v životopise uvádzate to, čo ste robili. V motivačnom liste vysvetlite, ako presne ste to robili. Napríklad pracovná skúsenosť „krajčír v odevnom štúdiu“ predstavuje široké spektrum možných predstáv o vašom zameraní. V sprievodnom liste môžete rozpísať, ako ste konkrétnu krajčírsku prácu vykonávali. Vyhnite sa pritom popisným prídavným menám a stavte na slovesá. Nepíšte “aký som” ale “čo som urobil a svedčí o tom, aký som”.

 

Príklady vhodného a nevhodného spôsobu sebaprezentovania:

Krajčírka a odevná dizajnérka

Vhodný spôsob

Tri roky pracujem v odevnom štúdiu zameranom na tvorbu návrhov a výrobu divadelných kostýmov, z toho dva sa podieľam na vytváraní nových ideových návrhov a konceptov. Šijeme pre divadlá na Slovensku aj v zahraničí, moje posledné zákazky boli z Dvorného divadla vo Viedni či súkromného divadelného spolku z Talianska. Dbám na vysokú kvalitu práce a prísne dodržiavam termíny, čo sa odzrkadľuje v tom, že sa zákazníci radi vracajú.

 

Nevhodný spôsob

Mám bohaté skúsenosti s šitím a tvorbou. Som kreatívna, precízna a spoľahlivá v termínoch.

 

Event manažérka

Vhodný spôsob

V rámci mojej predchádzajúcej práce som mala na starosti kompletné zastrešenie všetkých podujatí. To znamenalo organizovať v dvojtýždňových intervaloch interné školenie pre 30 členov firmy so zabezpečením priestorov, občerstvenia a techniky. Dvakrát som organizovala veľkú medzinárodnú konferenciu s účasťou 3000 ľudí a kompletným zázemím pre zahraničných spíkrov. Veľmi rada organizujem náš tradičný vianočný večierok pre jeho neformálnu atmosféru. Tento rok som na žiadosť mojej sestry zastrešila aj kompletnú prípravu svadobnej hostiny pre 120 ľudí vrátane výberu jedla, nápojov, hudby a sprievodného programu.

 

Nevhodný spôsob

V rámci predchádzajúcej práce som často organizovala rôzne podujatia, či už s klientami alebo interné. Mám skúsenosti s organizáciou školení, konferencií, ale aj večierkov a akcií.

Ak si dáte záležať na precíznej príprave životopisu a sprievodného textu na mieru konkrétnej ponuke, zjednoduší vám to aj samotný pohovor. Ste totiž dobre informovaní o spoločnosti aj pracovnej náplni, viete, čo je dôležité a ujasnili ste si, či a ako váš osobný príbeh ladí s požiadavkami a predstavami firmy. Energia a sústredenosť, ktorú do celého procesu vložíte, vás spoľahlivo odlíši od iných uchádzačov a neraz posunie rovno do ďalšieho kola.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook