Blog Profesia.sk
nov
7

Aký by mal byť životopis, ktorý vás dostane na pohovor?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
Aký by mal byť životopis, ktorý vás dostane na pohovor?
Ako nezapadnúť v záplave všetkých uchádzačov, ktorí sa hlásia na tú istú atraktívnu pracovnú ponuku ako vy? Dokážete zaujať sprievodným listom a životopisom tak, aby vás personalista pozval na pohovor? Určite áno. Pristúpte však k tejto úlohe zodpovedne a pomôžte si našimi radami.

CV, ktoré bude chcieť personalista čítať

Na každú pozíciu, ktorá je zverejnená na portáli Profesia.sk, zareaguje v priemere 18 ľudí. Rekordný počet uchádzačov, ktorí sa ozvali na jednu pracovnú ponuku, bolo 2276 (išlo o brigádu pre pracovníka, ktorý aktualizoval informácie v e-shope).

Ak by ste sa ocitli v koži personalistu, ktorý má z týchto uchádzačov urobiť užší výber, nemali by ste si čo závidieť. Ako teda zabezpečiť, aby váš životopis vynikol v záplave tých ostatných?

5P kvalitného životopisu

Každá pracovná pozícia je špecifická a je vhodné prispôsobiť jej zasielaný životopis. Ešte viac to platí pri tých pozíciách, ktoré sú obľúbené a konkurencia je pri nábore veľmi veľká. Existujú ale pravidlá, ktoré platia bez ohľadu na to, či sa chcete zamestnať ako programátor CNC alebo obchodný zástupca.

Aký by teda mal byť váš životopis?

1. Pravdivý

Neklamte, nezavádzajte, neprifarbujte. Všetky skúsenosti, vedomosti či znalosti uvedené vo vašom životopise sa dajú ľahko overiť. A ak sa klamstvo prevalí, vašu reputáciu už nič nezachráni. O chybách, ktoré HR manažéri v životopisoch objavili, sme už písali TU.

2. Pravopisne správny

Není večia nočná mora, ako keď HR manažér nájde vo vašom žitovopise gramatické chiby a preklepy. Schválne, koľko ste ich v tejto vete našli vy?* Chyby a preklepy sú tu neospravedlniteľné, a to ani v tom prípade, ak píšete svoje prvé CV.

3. Páčivý

Ak sa uchádzate o pozíciu, ktorá si vyžaduje veľkú kreativity, určite sa s jeho vizuálom pohrajte. Kopec inšpirácií nájdete na portáli behance.com, ale aj na pinterest.com. Vo väčšine prípadov však nemusíte objavovať Ameriku a dbať najmä na funkčnosť, čistotu a obsah životopisu. S týmto všetkým vám poradia aj naše životopisy na Profesii.

Niektorí personalisti dostanú denne aj stovky životopisov, preto by ten váš mal zaujať – či už pekným dizajnom, alebo aj kľúčovými slovami, ktorými opisujete svoje skúsenosti a schopnosti. Vždy ho koncipujte do prehľadnej jednoduchej štruktúry, aby v ňom mohla HR manažérka alebo váš budúci šéf rýchlo nájsť to, čo potrebuje.

4. Prísny

Buďte pri písaní na seba prísni. Osekajte svoje CV od zbytočných balastov. Ak už máte niekoľkoročné skúsenosti na pozícii účtovníka, nepíšte o brigáde v McDonald´s počas vysokej školy. Kriticky sa pozrite na svoj životopis a ešte raz zvážte, či ste ten správny adept na ponúkanú pozíciu.

5. Poctivý

Personalisti sa opakovane stretávajú s nadhodnocovaním jazykových schopností záujemcu o zamestnanie. Ak svieti C1 v stĺpci anglický jazyk, očakáva sa, že rozhovor v tomto jazyku nebude pre vás náročný. Tak ako? Do you speak English?

Sprievodný list je vstupnou bránou

Ešte predtým, než HR manažér otvorí životopis, prečíta si sprievodný list uchádzača. Jeho úlohou je ozrejmiť personalistovi dôvody, prečo sa o pozíciu uchádzate a tiež dôvod, pre ktorý sa na danú pozíciu hodíte. Buďte struční a navnaďte ho slovami tak, aby váš životopis neskončil v koši. Úvodné oslovenie a záverečné poďakovanie je samozrejmosťou. Ako by sprievodný list mohol vyzerať, si prečítajte TU.

Ponuka šitá na mieru

Dajte si tento mesiac záväzok. Vymažte zo svojej mailovej schránky odber jedného newslettra, ktorý peniaze z vašej peňaženky zvykne vyťahovať a prihláste sa na odber pracovných ponúk, vďaka ktorým (možno) financie do vášho rozpočtu pribudnú. Nie sú to všeobecné ponuky. Agent od portálu Profesia.sk (Pracovné ponuky emailom) umožňuje vo filtrácii nastaviť pozíciu, lokalitu, očakávané mzdové ohodnotenie a ďalšie kritériá. Do mailu vám pribudnú iba relevantné pracovné ponuky.

Keď ide hora k Mohamedovi

Túžite po práci vysokoškolského učiteľa alebo vás láka hotelierstvo a chcete mať prehľad o pracovných pozíciách v tomto segmente? Existuje jedno riešenie. Váš životopis sprístupnite priamo na portáli Profesia.sk. Registrovaná firma, ktorá hľadá zamestnanca v databáze životopisov, vás tak môže objaviť a ponúknuť vám prácu.

Úspešný úvod máte za sebou a v mailovej schránke očakávajte pozvánku na pracovný pohovor.

Šialene netradičný Curiculum vitae

Prezentácia vlastných schopností a skúseností nemusí vždy skončiť na papieri. Príkladom je panáčik z lega reprezentujúci grafického dizajnéra, USB kľúč v peknej krabičke, na ktorej je nahratá video prezentácia alebo stop-motion video.

Pozor, nie každá pozícia znesie odvážnu nálož. Takáto prezentácia je vhodná iba pri kreatívnych povolaniach.

*Vo vete sú štyri chyby.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook