Blog Profesia.sk
okt
6

Ako dobre napísať svoj prvý životopis?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Ako dobre napísať svoj prvý životopis?
Ste absolvent. S výučným listom, maturitným vysvedčením alebo diplomom v ruke vstupujete na pracovný trh. Predtým než otvoríte dvere a absolvujete váš (možno) prvý pracovný pohovor, posielate životopis. Je v ňom skrytý prvý dojem, ktorý urobíte, a na to by ste mali myslieť vždy. Vložte do neho 3P. Pravdovravnosť, precíznosť a pozitívnosť.

Bez praxe, ale šikovný

Je fakt, že ste uplynulé roky venovali štúdiu. Ak je pozícia, o ktorú sa uchádzate, vhodná pre absolventov, záujemcov bude mnoho. Odlíšte sa spomedzi ostatných tým, že do CV uvediete skúsenosti z brigád, absolventskej praxe, prípadne zo študentských a dobrovoľníckych prác.

Budúci zamestnávateľ ocení vašu chuť pracovať, zistí viac o vašej povahe a zachytí oblasť, o ktorú sa najviac zaujímate. Navyše, minimálna prax môže byť aj výhodou. Akou? Do firmy prichádza absolvent, ktorého možno formovať, tvarovať a prispôsobovať potrebám spoločnosti či pracovného miesta.

V životopise neklamte. Nikdy.

Klamať (nielen) v životopise je zúfalé, neprofesionálne a hlúpe. Či už si vymyslíte fiktívnu prax u svojho strýka v stavebnej firme alebo nepravdivo uvediete svoju úroveň znalostí v programe MySQL. Všetky skutočnosti zo životopisu sa dajú preveriť a akonáhle váš budúci zamestnávateľ zistí, že klamete, nedostanete sa ani na pohovor. Chceli by ste zamestnávať klamára? Otázka je rečnícka, odpoveď poznáte.

Dvakrát meraj a raz posielaj

Preklepy a gramatické chyby sú v životopise neprípustné. Poukazujú na vašu nedôslednosť a nezáujem. Predtým, než kliknete na tlačidlo „Odoslať“, dajte životopis, prípadne ďalšie dokumenty skontrolovať osobe, ktorej veríte. Mame, priateľovi či kamarátke. Nezaberie to veľa času a zároveň vylúčite možnosť, že by vás nezavolali na pracovný pohovor kvôli preklepom. Mimochodom, viete aké sú najčastejšie gramatické a štylistické chyby v životopisoch? Prečítajte si tu.

Nebuďte človek milión

Existujú viaceré formáty životopisov. Chronologický životopis pomôže zdôrazniť pracovnú históriu zamestnanca. Ide o často používaný formát, ktorý zoraďuje profesijné skúsenosti v opačnom chronologickom poradí. Teda od najnovšieho zamestnania po prvú pracovnú skúsenosť.

Absolventom škôl s malými alebo žiadnymi skúsenosťami odporúčame použiť životopis založený na zručnostiach. Prezentujte svoje soft skills konkrétnym príbehom. Prídavné mená ako „komunikatívny, tímový, zodpovedný“ doložte príbehom alebo skutočnosťou, ktorá vašu zručnosť potvrdí. Do životopisu založeného na zručnostiach pridajte aj sekciu o histórii vašej práce. Zahrňte ju však do dolnej časti vášho CV.

Prispôsobte životopis ponuke

Ponuku, na ktorú reagujete, si dôkladne preštudujte. Výstup, ktorý pošlete budúcemu zamestnávateľovi, prispôsobte jazyku, ktorým hovoril v pracovnej ponuke. Ak použil v inzeráte tykanie a uvoľnený žargón, reagujte tak aj vy. Ak je, naopak, pozícia veľmi decentná, váš výstup nech je rovnaký.

Otvorenou otázkou ostáva fotografia. Ak sa pre ňu rozhodnete, vyberajte dôkladne. Zabudnite na veselú fotografiu z letnej dovolenky v plavkách. Je nevyhnutné, aby fotografia bola seriózna.

Na stole kompetentných osôb zodpovedných za výber nových ľudí sa hromadia nepresvedčivé, chybné a nudné životopisy. Ak nechcete, aby vaše Curriculum Vitae skončilo zahrabané medzi ostatnými, premyslite si každý jeden detail.

TIP: Vytvorte si prvý životopis na Profesia.sk. Vo formulári vás upozorníme, ktoré údaje sú povinné, vďaka čomu bude vaše CV obsahovať všetko potrebné. Ak si navyše životopis zverejníte pre firmy, vaša prvá práca si vás možno nájde sama.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook