Blog Profesia.sk
sep
11

6 najčastejších gramatických chýb v životopisoch. Sú aj v tom vašom?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
6 najčastejších gramatických chýb v životopisoch. Sú aj v tom vašom?
Gramatické chyby v životopise sú jednou z najčastejších vecí, ktoré môžu zruinovať vašu šancu na novú prácu. A zároveň jednou z vecí, ktorú viete jednoducho sami ovplyvniť. Aby vaše životopisy nekončili v koši, spísali sme základné gramatické neduhy, ktoré v životopisoch nachádzame.

Spisovná slovenčina je jedna z prvých vecí, ktorú si personalisti pozerajú pri hodnotení životopisov. Prečo je to tak, keď pri mnohých pozíciách ovládanie gramatiky nesúvisí s náplňou práce? Ak sa do vášho životopisu vkradne jedna chybička alebo preklep, dá sa to ešte prehliadnuť. Ak ich však personalisti nájdu viac, naznačí im to, ako pristupujete k zadaným úlohám. Životopis s gramatickými chybami im hovorí, že ste si ho neprezreli a chýba vám svedomitosť či dôslednosť.

Aby sme vás naviedli na to, čo si pred odoslaním životopisu skontrolovať, pozreli sme sa na najčastejšie gramatické chyby v životopisoch. Ak si chcete situáciu trochu uľahčiť, vytvorte si životopis online, mnohé časti sú už preddefinované a môžete tak urobiť menej chýb.

Vykanie

V sprievodnom či motivačnom liste adresátovi vykajte. To znamená, že osobné zámená ako Vy, Vás, Váš píšte vždy s veľkým začiatočným písmenom. Pri vykaní je tiež sloveso v množnom čísle.

Žiadam Vás o prijatie do zamestnania.

Reagujem na pracovnú ponuku, ktorú ste uverejnili na Vašej webstránke.

Y verzus I

Hrúbka alebo hrubá chyba patrí medzi najčastejšie, ktoré v životopisoch vidíme. Keďže pravidlá písania i a y sú obsiahle a vybrané slová by ste si mali mať do pamäti vryté od základnej školy, vybrali sme príklady najviac problematických gramatických situácií.

Nominatív prídavných mien v mužskom rode

Veselý chlapec, podriadený zamestnanec

Veselí chlapci, podriadení zamestnanci

Základné a radové číslovky v mužskom rode

Siedmi pretekári – základná číslovka v mužskom rode. Odpovedáte na otázku koľkí?

Siedmy pretekár – radová číslovka v mužskom rode. Odpovedáte na otázku koľký v poradí?

Oni/ony, radi/rady

Mäkké i na konci znamená, že hovoríme o mužskom životnom rode v množnom čísle: oni, radi

Ypsilon značí, že hovoríme o ženskom, strednom a mužskom neživotnom rode alebo o všetkých: ony, rady

Dvojice slov, ktoré sa líšia prostredníctvom i alebo y

biť (mlátiť) – byť (existovať)

mi (mne) – my (všetci)

tip (odhad) – typ (druh)

tikať (zvuk hodín) – tykať ( opak vykania)

Rím (mesto) – rým (zvuková zhoda na konci slova)

vír (vietor) – výr (sova)

viť (pliesť) – vyť (zavýjať)

Svojim alebo svojím?

Pri privlastňovacích zámenách svoj, tvoj, môj, náš, váš rozlišujeme dĺžňom jednotné a množné číslo a pády datív a inštrumentál. Rozdiely sa prejavujú pri odpovediach na otázky komu a s čím.

Na projekte som spolupracoval so svojím kolegom – inštrumentál jednotného čísla, s kým, s čím

Na projekte som spolupracoval so svojimi kolegami – inštrumentál množného čísla, s kým, s čím

Report som odovzdal svojim kolegom – datív množného čísla, komu, čomu

Môžete alebo môžte?

Pri niektorých slovách v niektorých tvaroch dochádza k pridaniu alebo odobraniu samohlásky.

môžete, môžeme – správne

môžte, môžme – nesprávne

klientmi – správne

klientami – nesprávne

Bohemizmy

Bohemizmy alebo čechizmy sú výrazy, ktoré sa u nás udomácnili ešte z čias Československa, no existujú aj také, ktoré sme od našich susedov prebrali neskôr. Podľa Pravidiel slovenského pravopisu do spisovnej slovenčiny nepatria. Mnohí si na ne zvykli tak, že si neuvedomujú, že hovoria nespisovne. A to je v poriadku v bežnej komunikácii, patrí to k pestrosti jazyka, no v životopise ich radšej vynechajte. Vybrali sme pár príkladov typických pre pracovný život.

jedná sa – ide o

jednanie – rokovanie, zaobchádzanie

dotaz – otázka

kľud – pokoj

nápodobne – podobne

sada – rad, súprava

vada / závada – chyba

doporučenie – odporučenie

Dátumy

Dátumy sú v životopise dôležité a nie jedno ako ich napíšete. Pri dátume narodenia píšte číslice bez nuly na začiatku a jednotlivé zložky oddeľujte medzerou.

01.01.1980 – nesprávne

1. 1. 1980 – správne

Dátumy sa používajú aj na vyjadrenie dĺžky vašich pracovných skúseností a štúdia. Uvádzajte ich vo forme mesiac začatia a ukončenia a rok. V prípade štúdia píšte iba ukončenie. Ak máte štúdium prerušené alebo nedokončené, vysvetlite to slovne. Nemusíte uvádzať kompletné dátumy.

Pár poznámok na koniec

  • Štruktúrovaný životopis je dokument, ktorý je rozpoznateľný na prvý pohľad. Nemusíte do hlavičky písať nadpisy ako životopis, CV, Curriculum vitae.
  • Nepoužívajte skratky. Aj keď si myslíte, že ide o všeobecne známe skratky či už univerzít, miest, radšej ich rozpíšte.
  • Preklepy sa môžu stať každému a dejú sa pravidelne. Jeden preklep sa dá prepáčiť, ale viacero je už vizitka toho, že ste si po sebe životopis neprečítali.
  • Písať s diakritikou alebo bez? Prílohy a dokumenty ako životopis a motivačný list píšte vždy s diakritikou. Sprievodný list v tele emailu nemá jednoznačné pravidlo. My odporúčame použiť diakritiku aj tu, pôsobí to profesionálnejšie.

Dnešná doba nám uľahčuje kontrolu napísaného textu. Ako prvá záchranná sieť vám slúži kontrola gramatiky, napríklad v programe Microsoft Word. Tá ale nie je sto percentná. Keď si nie ste istí, ako sa píše nejaké slovo, dajte si ho do vyhľadávača, alebo použite online slovník slovenského jazyka. Finálna kontrola by mala byť od niekoho, komu veríte, že žiadne chyby neprehliadne.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook