Blog Profesia.sk
apr
10

Knihy, ktoré vás nakopnú. A to nielen pracovne

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky:
Knihy, ktoré vás nakopnú. A to nielen pracovne
Knihy sú už od pradávna zdrojom informácií, inšpirácie, zábavy aj oddychu. Pripravili sme pre vás výber zaujímavých titulov, ktoré sme čítali a odporúčame ďalej. Niektoré vás môžu poštuchnúť rôznymi smermi v práci, iné aj v osobnom živote.

Robin Sharma: Mních, ktorý predal svoje Ferrari 

Odporúčanie na titulke tejto knihy od mystického autora Paula Coelho napovedá, že kniha nebude povrchná. Ústrednou postavou je úspešný právnik, ktorý nezvládol nápor práce a odišiel z nej. Až vtedy si uvedomil, o čo všetko ho obrala honba za úspechom a peniazmi. Kniha patrí do kategórie motivačnej literatúry, no neponúka zoznam overených rád, vďaka ktorým nájdete životné šťastie a úspech. Skôr prostredníctvom príbehu dvoch mužov otvára oči a prinúti čitateľa rozdeliť veci na podstatné a nepodstatné.

Kúpite tu

Timothy Ferris: 4-hodinový pracovný týždeň

Stala sa kniha Timothy Ferrisa tak populárnou iba pre jej pútavý názov? Určite nie, no pomohlo jej to. Bestseller, ktorý vyšiel v mnohých krajinách sveta, kašle na workoholikov, ktorí sú v práci 24/7 a peniaze si začnú užívať najskôr na dôchodku. V knihe sa dozviete, ako si zaobstarať svoj vysnívaný život, ako si naordinovať bezinformačnú diétu, ktorá vám prinesie kopec užitočného času a tiež ako presvedčiť svojho šéfa, že váš výkon je dôležitejší než vaša prítomnosť. Autorova filozofia prináša návod pre tých, ktorí chcú byť bohatí, no chcú mať dostatok času na užívanie si aktívneho voľného času.

Kúpite tu

Don Muigel Ruiz: Štyri dohody

Nepreviňujte sa slovom, neberte si nič osobne, nevytvárajte si domnienky a vždy robte veci najlepšie, ako viete. Štyri základné dohody, ktorými sa riadili mýtami opradení starí Toltékovia v období 9. storočia nášho letopočtu, nachádzajú svoj význam aj dnes. Slová sú mocnou zbraňou. Používajte ich opatrne, neubližujte nimi. Zároveň ich vyslovujte tak, aby presne pomenovali váš pohľad na vec. Tiež si neberte slová druhých príliš k srdcu a nevytvárajte si ničím nepodložené domnienky. Posledná dohoda hovorí o tom, že ak budete robiť veci najlepšie, ako viete (nielen v práci), budete so sebou spokojní. A vaše okolie tiež. Naozaj skvelá kniha, ak si chcete otvoriť oči a posunúť sa v práci i v živote ďalej.

Kúpite tu

Jozef Banáš: Som Baťa, dokážem to

Vediete úspešnú firmu, no z času na čas vás prepadne pocit, či to robíte správne? Otvorte knihu s príbehom svetového obuvníka Tomáša Baťu a inšpirujte sa ňou. Obklopoval sa šikovnými ľuďmi, ktorí boli vo svojich odboroch či práci lepší než on sám. Vedel sa ospravedlniť, bol pokorný, no neskromný. Bol lídrom a kritiku uvítal – posúvala ho totiž vpred. Uznával osmičkové pravidlo – osem hodín venovať práci, osem voľnému času a osem spánku. Ak budete dodržiavať desatoro Tomáš Baťu, nielenže upevníte svoju pozíciu lídra, zvýšite si aj osobnostný kredit.

Kúpite tu

Jakub Ptačin: 53 pokusov ako byť lepší

Krátke eseje slovenského marketéra a aktivistu Jakuba Ptačina sa čítajú veľmi ľahko a každá z nich vás posunie o malý krôčik vpred. V práci, v rodinnom živote či vzťahoch. Predtým, než ich autor spojil do jednej publikácie, odosielal ich v newslettri svojim čitateľom. V knihe sa (okrem iného) dozviete, prečo je dôležité zaistiť si cez deň vyrovnanú fyzickú i psychickú námahu, tiež ako sa naučiť hovoriť nie a netopiť sa pritom vo vlnách vlastných výčitiek. Nečakajte žiadnych 53 zaručených tipov a návodov na úspešný život. Čakajte príjemné čítanie s pointou v každom príbehu. Nájdete sa v nich?

Kúpite tu

Call Newport: Digitálny minimalizmus

Minimalizmus v bývaní, dizajne či obliekaní je prítomný nielen v severných krajinách, ale prenikol do všetkých kútov sveta. Čo však znamená digitálny minimalizmus a ako vám pomôže táto kniha k osobnému a pracovnému rozvoju? Technológie sú dobrým sluhom, no zlým pánom. Sociálne siete nevynímajúc. Ak vám prerástli cez hlavu a stali sa žrútom vášho pracovného i voľného času, siahnite po knihe digitálny minimalizmus. Nejde len o vymazanie aplikácií a vypnutie notifikácií. Digitálny minimalizmus je filozofia, podľa ktorej svoj online čas venujete len malému počtu (starostlivo) vybraných aktivít, ktoré majú pre vás hodnotu. Všetko ostatné v online svete si necháte ujsť. Dokážete to? Preverte si svoju odolnosť v knihe od Call Newport z vydavateľstva Lindeni.

Kúpite tu

Héctor García & Francesc Miralles: Ikigai 

Na svete existujú modré oblasti, resp. modré zóny, v ktorých sa ľudia dožívajú priemerne vyššieho veku ako zvyšok populácie na celom svete. Sú to ľudia šťastní, pracovití a úspešní. Čo sa za tým skrýva? Aké je ich tajomstvo? Knižka Ikigai o obyvateľoch japonského ostrava Okinawa popisuje filozofiu a štyri piliere tohto myslenia. Rob, čo máš rád, v čom si dobrý, čo svet potrebuje a za čo máš zaplatené – v prieniku týchto pilierov nájdeš svoje ikigai. Dvojica autorov vyťahuje na povrch silné medziľudské vzťahy, dostatok pohybu, nezištnú pomoc druhým i zdravú stravu týchto dlhovekých šťastlivcov. Inšpirujete sa nimi?

Kúpite tu

Daniel Goleman: Emocionálna inteligencia

Z výsledkov merania IQ je možné zhodnotiť inteligenciu testovaného, tiež odhadnúť jeho úspech v budúcom povolaní. Ak je vaše IQ nad hodnotou 110, je pravdepodobné, že doštudujete vysokú školu a vo svojej práci budete úspešní. Nie je to však pravidlo. Skladačku úspešného života dopĺňa totiž aj emocionálna inteligencia. V rovnomennej knihe sa spomínajú faktory, pre ktoré sa ľuďom s vysokým intelektom v živote nedarí tak, ako osobám s nižším IQ. Hovoríme o málo empatických či sebadisciplinovaných ľuďoch. Do vienka dostávame emočnú inteligenciu od svojich rodičov, no pracovať na nej vieme aj v dospelosti.

Kúpite tu

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook