Blog Profesia.sk
jún
29

6 tipov na podcasty, ktoré vám pomôžu pracovne rásť

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Podcasty | Značky:
6 tipov na podcasty, ktoré vám pomôžu pracovne rásť
Podcasty. Počúvate ich po ceste do práce i z práce, pri varení alebo behu. Zabavia vás, informujú, ale aj vzdelávajú. Aké podcasty si vypočuť, ak chcete svoju kariéru rozbehnúť alebo posunúť na iný level? Urýchlite svoj kariérny rast, inšpirujte sa alebo sa nechajte motivovať úspešnými prostredníctvom týchto 6 podcastov.

Tip #1 Profesia v praxi (SK)

Profesia v praxi je náš nový podcast o práci, (ne)pracovnom živote a príležitostiach na trhu. V jednotlivých epizódach spolu s našimi hosťami rozoberáme rôzne situácie a radíme, ako sa uplatniť na trhu práce. Riešime napríklad férové odmeňovanie a tiež kroky profesijne úspešných ľudí na ceste za ich šťastím.

Podcast symbolicky odštartovala naša riaditeľka Ivana Molnárová s hodnotením trhu práce a možností, ktoré ponúka. V rozhovore hovorila o uplatnení absolventov, ale aj o kariérnych zmenách.

Zatiaľ sme sa rozbehli s niekoľkými zaujímavými okruhmi tém. S Annou Hudákovou sme sa napríklad radili o tom, ako môžu ľudia po päťdesiatke zvýšiť svoju šancu pri hľadaní novej práce. Miroslava Cehelská nám porozprávala, na budovanie akých zručností sa máme sústrediť, ak chceme ostať užitoční aj v povolaniach budúcnosti. Zabrdli sme aj do tém práce na diaľku, do povolania učiteľov, do oblasti hotelierstva ale aj do osobnejších tém ako vyhorenie či sabatikal.

Máme toho v talóne ešte veľa, určite nás začnite sledovať, aby vám neušla žiadna pikoška či tip, ako zažiariť, zvýšiť si pracovné sebavedomie a mať sa v práci dobre.

Podcast Profesia v praxi hľadajte na Spotify, Google PodcastsApple Podcasts a Anchor.

Tip #2 Nelidské zdroje (CZ)

Nelidské zdroje je český podcast, ktorý zaujme rovnako HR manažérov, ako aj čerstvého absolventa, ktorý sa uchádza o pracovnú pozíciu. Podcast vedú Josef Kadlec a Matěj Matolín. V jednotlivých epizódach sa dozviete, ako v práci nevyhorieť alebo ako efektívne pracovať z domu. Podcast Nelidské zdroje vám tiež ponúkne tipy na zlepšenie produktivity práce.

HR manažéri sa v ňom môžu inšpirovať, ako oddelenia ľudských zdrojov fungujú v iných veľkých firmách. Hostia ponúkajú rady, ako vybrať áčkového zamestnanca z množstva uchádzačov alebo ako motivovať zamestnancov v hybridnom štýle práce. Inšpiratívny príbeh zakladateľky Zásielkovne, Simony Kojínkovej, zase ponúka návod, ako spojiť prácu a materstvo. Hosť Ondrěj Prochádzka zase rozpovedal príbeh o tom, aké je to pracovať pre Facebook.

Podcast Nelidské zdroje hľadajte TU.

Tip #3 INSP.EAT (SK)

Do kategórie inšpiratívnych podcastov zaraďujeme INSP.EAT. Tino Hrnčiar, zakladateľ módnej značky Life is porno, spoluzakladateľ art priestoru Forbidden v Prahe a tiež reštaurácie Forbidden Spot, v ňom zhruba raz mesačne vyspovedá zaujímavého hosťa. Témy sú rôzne, no riadené rozhovory opakovane presahujú do debaty o kariérnych štartoch, plánoch či zlyhaniach.

Podcast INSP.EAT hľadajte TU.

Tip #4 Kariérní příbehy (CZ)

Podcasty lektorky a kariérnej poradkyne Lucie Václavkovej sú určené predovšetkým ženám. Rozhovory hľadajú odpovede na dve základné otázky, ktoré trápia ženy počas ich kariéry, a to:

  1.       Ako skĺbiť náročnú kariéru s materstvom?
  2.       Ako nabrať odvahu a začať v inom odbore úplne od nuly?

V českom podcaste Kariérní příbehy nájdete kopu inšpiratívnych rozhovorov so ženami, ktorým pomohli konkrétne kroky a metódy realizovať zmeny v kariére a posunúť sa tak vpred. Rozhovory zaujmú mladé maminy aj zrelé ženy, ktoré sa rozhodnú pre razantnú zmenu vo svoje práci, skončia v korporáte a začnú svoje vysnívané “mini” biznisy. Zaujímavý je aj príbeh Věry Koukalovej, ktorá popisuje svoju cestu od vyprážania hranoliek v McDonalds až po prácu v Google.

Podcast Kariérní příbehy hľadajte TU.

Tip #5 Silné reči (SK)

Silné reči je zoskupenie okolo Jána Gorduliča, ktoré sa venuje stand-up comedy. Zábavu ponúka aj v rovnomennom podcaste, v ktorom je jeden diel venovaný kariére a kariérnemu postupu. Vo vtipných skečoch si Ján Gordulič dáva otázku, kedy sa kariéra začína a či má zmysel ju vôbec budovať. Vtipne opisuje prejav Steva Jobsa ale aj prvý životopis Leonarda da Vinciho. Ozaj vtipné.

Kariérnu časť podcastu Silných rečí nájdete TU.

Tip #6 Career Cloud Radio (EN)

Ak vám nerobí problém počúvať podcast v angličtine, máme pre vás záverečný tip. V jednotlivých epizódach podcastu Career Cloud Radio vám hostia Justina Duxa ponúknu praktické rady a užitočné tipy. Ide o odborníkov z HR prostredia, personalistov i známych mentorov. Rozoberajú, čo zvážiť predtým, než životopis pošlete, ako zistiť, na aký typ práce sa hodíte alebo na čo si dať pozor keď začínate „freelancovať“.

Podcast Career Cloud Radio hľadajte TU.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook