Blog Profesia.sk
mar
27

Ako sa hľadala práca pred dobou internetu?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Pracovný život | Značky: , , ,
Ako sa hľadala práca pred dobou internetu?
Vráťme sa do roku 1985. Práve ste skončili školu alebo ste sa rozhodli z nejakých dôvodov odísť z poslednej práce. Internet je v plienkach a doména profesia.sk či slovné spojenie poslať email je úplne neznámy pojem. Ako sa v minulosti hľadala práca? Máte odvahu hľadať si týchto časoch prácu offline, t.j. bez pomoci internetu?

1. Vždy pripravený životopis

Vytvorenie životopisu cez mobil? V 80. rokoch to bol utópia, dnes realita. Aj keď si aktuálne prácu nehľadáte, nie je strata času mať svoje CV vždy aktuálne. Nikdy neviete, kedy sa vo vašom okolí objaví nová ponuku alebo budúca práca snov. Pripísali ste si na svoje profesijné konto nový certifikát? Alebo ste pomáhali ako dobrovoľník v neziskovej organizácii? I túto informáciu doplňte do svojho vždy čerstvého životopisu.

2. Kontakty vašich známych sú aj vaše kontakty

Širokým zdrojom pracovných ponúk sú nielen vaši známi, ale aj známi vašich známych. Stretávajte sa s ľuďmi, pýtajte sa na ulici, zavolajte spolužiakovi zo základnej a opýtajte sa ho, či nevie o nejakej práci. Buďte aktívni. Ak práve nie teraz, možno o pol roka si na vás spomenie, keď mu jeho sused z iného mesta rozpovie, akú smolu má pri hľadaní nového vedúceho skladu či produktového manažéra. Dobrá referencia otvára dvere k novej práci.

3. (Nielen) miestne noviny

Pamätáte si čiernobiele noviny a v nich červenou fixkou zakrúžkované pracovné inzeráty? Miestne noviny tlačené v niekoľkotisícových nákladoch boli v minulosti jediným zdrojom informácií. Okrem správ z regiónu využívali personalisti tieto periodiká pravidelne na nábor nových zamestnancov. Našla sa tu ponuka práce z rozličných odborov, nielen v blízkej lokalite, ale aj v iných mestách krajiny. Stačilo zavolať na uvedené telefónne číslo z inzerátu a dohodnúť si termín pracovného pohovoru. Viete si to predstaviť aj dnes?

4. Majte uši a oči otvorené

Tajne sa započúvajte do rozhovoru vašich susedov na ulici alebo si vypočujte telefón vašej známej v obchode, v ktorom opisuje svoju túžbu nájsť do pracovného kolektívu toho správneho bankára, účtovníčku, asistentku či upratovačku. Známy alebo známy známeho, kamarátkina suseda či strýkova sesternica. Niekto z nich (teraz či za mesiac) bude hľadať šikovného zamestnanca. Možno práve vaše CV mu padne ako anjel z neba.

5. Navštívte svojho budúceho zamestnávateľa

Ukončili ste vysokú školu v odbore bankovníctvo, učiteľstvo alebo právo? Je veľmi pravdepodobné, že sa v tomto špecifickom odbore aj uplatníte. Vyštudovaní v týchto odboroch ani v minulosti nestrácali čas hľadaním ponúk v lokálnych novinách. Vzali svoj životopis, vyzbrojili sa dobrou náladou a šli svojho budúceho zamestnávateľa presvedčiť osobne. Dbali na prvý dojem, mali upravený vzhľad a životopis bez chybičky. Pohotovo reagovali na otázky, prečo ste sa rozhodli vybrať si práve túto banku či školu. A výsledok? Pozvanie na druhé kolo pracovného pohovoru.

6. Stále živé personálne agentúry

Personálne agentúry, ktoré sumarizovali ponuky zamestnávateľov, boli miestom, kde sa v časoch bez internetu sústreďovali ponuky prác. Zvyčajne však išlo pomocné a brigádnické práce, často šlo o sprostredkovanie práce v zahraničí. Podobnú úlohu majú personálne agentúry i dnes, avšak veľká časť komunikácie medzi agentúrou a prebieha vzdialene.

7. Naberiete odvahu na podnikanie?

Áno, aj v minulosti sa museli platiť úvery a účty za elektrinu či potraviny. Ak ste však mali dostatočné úspory a vedeli ste z nich istý čas z nich vyžiť, mohli ste začať podnikať. Premeniť vlastné hobby na prácu, splniť si svoj životný sen alebo si len dokázať, že na to máte. Ak ste sa rozhodli ísť vlastnou cestou a stať sa sám sebe pánom, životopis od vás nikto nepožadoval. A to platí i v dobe digitálnej.

Ak sú vám časy minulé už veľmi vzdialené alebo sa si prácu pomocou „offline“ aktivít nechcete hľadať, vyskúšajte na vyhľadanie práce (snov) zvoliť portál Profesia.sk. Tam si viete svoje CV vyklikať aj na mobile. Perfektné, však?

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook