Blog Profesia.sk
aug
21

9 krokov, ako efektívnejšie študovať jazyky

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
9 krokov, ako efektívnejšie študovať jazyky
Až v 60 % pracovných ponúk zamestnávatelia vyžadujú ovládanie aspoň jedného cudzieho jazyka. Potreba jazykového vzdelávania je preto stále aktuálna aj pre tých, ktorí už nesadajú do školských lavíc. A to nielen preto, aby ste si dokázali na dovolenke objednať večeru v miestnom jazyku.

Keď som sa po vysokej škole ocitla v absolventskom začarovanom kruhu hľadania práce, kedy nemôžete nájsť job, pretože nemáte skúsenosti, a skúsenosti nemáte, pretože vás nikto nezamestná, pochopila som, čo by mi pomohlo byť o krok pred konkurenciou. Jazyky. Magické slovíčko, ktoré dokáže spraviť zázračnú zmenu v životopise akoby mávnutím čarovným prútikom.

Výhovoriek je vždy dosť

Málo času? Drahá jazykovka? Nudný lektor? Všetky „proti“ treba zmeniť na „pre“, a tak som hľadala efektívny spôsob, ako do seba naliať nové jazykové znalosti. Natrafila som pri tom na krátky, ale výstižný e-book českej prekladateľky Sylvy Ficovej Jak na jazyky. Neponúknem vám žiadne kúzelné metódy, iba niekoľko základných princípov z pera autorky. Vďaka nim môžete pomerne rýchlo a s badateľným výsledkom študovať akýkoľvek cudzí jazyk. Či sa rozhodnete pre taliančinu kvôli služobnej ceste, nemčinu pre pokec s rakúskymi kolegami, alebo poľštinu, len aby ste ľahšie zjednali zloté na trhu.

1. Učte sa kedykoľvek a kdekoľvek

Rozvrhy na kurzoch vám s pravidelnosťou pomôžu, no pri samoštúdiu si musíte harmonogram ukočírovať sami. Nezáleží na tom, aké dlhé hodiny budete mávať, medzi lekciami však nesmú byť veľké prestávky. Niekoľko minút štúdia jazyka denne vám prinesie lepší výsledok než dvojhodinovka raz za týždeň. Využite cestu do práce, obednú prestávku alebo aj chvíľu pri varení.

2. Študujte, čo vás zaujíma

Učebnice sú nalinkované tak, aby rozvinuli vašu slovnú zásobu univerzálne a vy sa dohovoríte v každej životnej situácii. Niektoré kapitoly vás však vôbec nemusia zaujímať a demotivuje vás potreba bifľovať sa ich. Zamerajte sa preto na veci, ktoré sú vám blízke. Aj v bežnej konverzácii totiž väčšinou budete hovoriť o sebe, svojich koníčkoch, zvykoch, plánoch.

3. Neprekladajte texty doslova

Pokročilí študenti sa musia prelúskať väčším množstvom textu či dokonca ho sami napísať. Ak sa stretnete so slovíčkami, ktorým nerozumiete, nevyhľadávajte všetky doradu v slovníku. Snažte sa text zrozumiteľne preložiť aj so slovnou zásobou, ktorú už máte. Nájdite iba výrazy, ktorým ani vzdialene nerozumiete, a zvážte, či je pre vás užitočné sa ich naučiť.

Anglický jazyk, turista, hotel, recepcia, vtip

4. Nájdite si vlastný spôsob

Niekomu pomáha písať si slovníčky, iný preferuje kartičky s výrazom na jednej a prekladom na druhej strane. Pri štúdiu jazyka musíte najskôr objaviť, ktorá cesta vám vyhovuje najlepšie. Ako však pripomína prekladateľka, hlavne nezabúdajte na to, že „každé slovo má tri zložky – pravopis, výslovnosť a význam. Ak si niektorou z nich nie ste istí, slovo vlastne nepoznáte.“

5. Neopomeňte gramatiku

Jasné, že bez znalosti slovíčok nemáme čo povedať, no bez gramatiky ani nevieme, ako to povedať. Bude sa vám zdať, že pri rozširovaní slovnej zásoby na sebe vidíte rýchlejší progres, ako keď sa máte naučiť používať gramatické pravidlá, no vôbec sa toho nebojte. Bolo by nanič rozumieť v konverzácii sympatickej cudzinke, keď jej nebudete vedieť odpovedať celou vetou.

6. Opakovanie je matka múdrosti

Po každej lekcii – či už navštevujete jazykovku, alebo ste samouk – by malo nasledovať opakovanie. Môže sa vám zdať, že ste látke akokoľvek dobre porozumeli, no do ďalšej hodiny ju ľahko dokážete zabudnúť. Potom nemá zmysel púšťať sa do nových tém, keď neovládate tie staré. Ak existuje niečo, čo vám robí problém, je dobré to odhaliť hneď a nechať si poradiť.

7. Nesnažte sa o dokonalosť

Ešte predtým, než so štúdiom cudzieho jazyka začnete, upracte si v hlave motiváciu a pamätajte si, že v žiadnom jazyku nemôžete byť dokonalí, ani vo svojom rodnom. Cieľom má byť porozumieť a dohovoriť sa. Preto aj pri cvičnej konverzácii nehľadajte márne presný výraz a pomôžte si jeho opisom. Nevzdávajte sa, skúšajte a trénujte. Veď ani Joeyho francúzština nebola nikdy dokonalá. ;)

8. Majte z učenia zábavu

Nemyslím to tak, aby ste si z hodín robili srandu. No zariaďte si lekcie tak, aby vás bavili. Filmy, piesne, komiksy, kávička s cudzincom, listová kamarátka v zahraničí alebo moderný variant – telefonát cez skype. Ak vás bude kurz baviť, bude vás baviť aj samotné učenie. Nebudete sa vedieť dočkať ďalšieho vyučovania a aj na úlohy sa budete doslova tešiť.

9. Odmeňte a motivujte sa

Všetko sa nám robí ľahšie, ak nás k výkonu motivuje aj určitá forma odmeny. Po každom kurze, úrovni či istom časovom horizonte si niečím spravte radosť. Kniha v jazyku, ktorý študujete, či dokonca dovolenkový pobyt, výber je skutočne len na vás. A nielen že sa nimi odmeníte a oddýchnete si pri nich, jednotlivé darčeky môžu byť ďalšou formou vášho jazykového rozvoja.

babulicova@profesia.sk
Dominika Babulicová
Produktová marketingová špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Idealistka, ktorá sa snaží robiť svet lepším cez dobré texty a dobro(voľníctvo). Z médií presedlala na online marketing. Najčastejšie bloguje o motivácii, úspechu, produktivite a hľadaní práce.
Všetky články autora

4 komentáre

  1. Pridal: Ivo | 31. augusta 2016 15:06
    Odpovedať

    Fajn rady, ale podľa mňa najdôležitejšie je mať silnú motiváciu, prečo sa ten jazyk chcem naučiť, potom si človek už nájde cestu. Je to ako s odkladaním domácej úlohy. Môže byť neviem koľko postupov ako si úlohu urobiť čo najrýchlejšie ale žiakovi sa aj tak nechce ale keď prihára (druh motivácie :) ), tak ako si sa tá úloha urobí rýchlo. Ale to len taký môj postreh :D ja sa učím teraz cez tento program: http://www.anglictina-bez-biflovania.sk/anglictina-online-vyhody?a_box=y7x556ws a je fajn celkom, Na doma asi najlepšia vec čo som vyskúšal, čo sa týka času, nenásilnosti a efektívnosti :)

  2. Pridal: robo12 | 10. decembra 2016 11:55
    Odpovedať

    Pekné tipy ja sa najradšej učím sledovaním filmov v oroginálnom dabingu s anglickýmmi titulkami. Človek zistí , že keď vidí text naozaj veľa porozumie. Existuje aj metóda na učenie jazykov podobným princípom. Volá sa Imitum : http://www.imitum.com/efektivna-metoda-vyucby-jazyka.html Je to taktiež pekné efektívne nenáročné učenie pri , ktorom sa dá z časti aj relaxovať v obývačke.

  3. Pridal: Esso | 17. decembra 2016 11:21
    Odpovedať

    Zdravím, treba si z toho urobiť zvyk, to súvisí s odmenou s posledným bodom :) Tu sú fajn stránky, kto chce nech sa na to mrkne, síce v češtine ale pohoda :) http://www.domluvitse.cz/

  4. Pridal: Michal | 14. januára 2017 10:38
    Odpovedať

    Základná technika ako sa efektívne učiť je VYTVORIŤ OSNOVU TÉMY.

    Prínos osnovy spočíva v kvalitnom zapamätaní a vyššom porozumení. Pretože z informácií zachytených v štruktúre vznikne GIGANTICKÁ ASOCIÁCIA. Navyše vzťahy medzi informáciami budú prehľadné.

    Ako osnova funguje? Veci, ktoré spolu logicky súvisejú si pamätáme lepšie než nesúvisejúce dáta. Aby sme si vedomosti udržali, pomôže zoskupovanie, štruktúrovanie a zhrnutie. Bráni to tomu, aby naučené info zmizli v sivej zóne mozgu.

    Na začiatok si vezmi si pero a papier. Na vrch strany napíš nadpis témy. Pod neho zaradom spíš kapitoly aj s podkapitolami a podnadpismi. Kľudne aj na 2-3 strany A4. Zaberie to najviac 10 minút. A ku každému bodu 1-2 vety ako zhrnutie hlavnej myšlienky.

    Počas učenia odporúčam postupovať tak, že budeš mať štruktúru nestále pred očami – vedľa knihy či poznámok a budeš sa z nej učiť jeden bod za druhým. V závere učenia by si mal vedieť štruktúru v podstate naspamäť.

    Text pre každú nižšiu štruktúru by mal byť menší a s väčším odsadením od kraja. Super je vyfarbiť štruktúru. Dojmy budú intenzívnejšie, čo vyústi do kvalitnejšieho uloženia.

    Vyskúšaj a zažiješ ;-)

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook