Blog Profesia.sk
mar
24

5 tipov, ako prežiť prácu z domu

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: , ,
5 tipov, ako prežiť prácu z domu
V dnešnej situácii pracuje z domu každý, kto môže. Ide o bezpečnostné opatrenia, s ktorými sa budeme musieť vysporiadať nasledujúce dni či týždne. Preto prinášame pár praktických tipov, ako prežiť home office.

Za normálnych okolností je práca z domu jeden z najžiadanejších benefitov. Ľudia ho radi využívajú, keď sa chcú lepšie sústrediť, keď potrebujú zostať doma s chorým dieťaťom, keď čakajú návštevu inštalatéra, alebo jednoducho potrebujú zmeniť prostredie. Väčšinou však majú firmy nastavený obmedzený počet dní, ktoré zamestnanec môže stráviť prácou z domu.

Čo ale, ak musíte pracovať z domu nepretržite dlhšie obdobie? Okrem počiatočného nadšenia sa môžete postupne stretnúť aj s odvrátenými stránkami home officu. Ako bojovať so stratou motivácie, pocitmi samoty a izolácie, problémami so sústredením či nedostatkom pohybu? Prečítajte si nasledujúce tipy.

Vytvorte si vhodné pracovisko

Ak pracujete z domu jeden deň v týždni, tak to pokojne dáte aj v pyžame z postele. No pri dlhodobej práci z domu je potrebné, aby ste si vytvorili pracovné miesto. V ideálnom prípade ide o samostatnú izbu, kde máte stôl, stoličku, poznámkový blok a pero, hrnček na vodu.

Ak v tej istej domácnosti pracujete z domu dvaja lebo viacerí, mali by ste sa dohodnúť a prispôsobiť pracovné prostredie vašim požiadavkám. Rozdeľte sa do iných miestností, používajte slúchadlá, stanovte si prestávky, počas ktorých sa budete rozprávať. Ak žijete v menšom byte, budete musieť byť kreatívnejší – napríklad pracujte v kuchyni, prípadne si urobte pracovný kútik na sedačke alebo na zemi. Večer si ho však upracte a ráno opäť rozložte.

Ak máte malé deti, naučte ich, že vaše pracovisko je vaša zóna. Ak na to máte prostriedky, vytvorte im ich vlastné mini pracoviská s omaľovánkami a potrebami na kreslenie a zadajte im vlastné projekty.

Dodržiavajte pracovnú rutinu

Snažte sa čo najviac dodržiavať vašu bežnú rutinu aj pri práci z domu. Vstávajte približne v rovnakom čase. Spánok si najviac predĺžte o čas, ktorý by ste strávili cestovaním do práce, alebo ho môžete využiť aktívne a ísť si zabehať. Oblečte sa pohodlne a slušne, v žiadnom prípade nepracujte v pyžame. Neprestávajte používať hrebeň či zubnú kefku a nevynechajte základ úspešného dňa – raňajky.

Prestávky na kávu a obed si robte v približne rovnakom čase, ako by ste to robili v kancelárii. Obed majte vždy pripravený vopred. A počítač vypínajte v takom čase, v akom by ste odchádzali z roboty. Fakt, že máte pracovný počítač doma 24 hodín denne neznamená, že si ho máte nechať zapnutý a odpovedať na e-maily 24 hodín denne.

Rýchle tipy pre home office:

Vytvorte si pracovné miesto
Vstávajte tak, ako keby ste išli do práce
Oblečte sa pohodlne ale slušne
Obed a maškrty si pripravte deň vopred
Robte si prestávky a hýbte sa
Komunikujte s kolegami

Využite ponúkanú flexibilitu

Práca z domu ponúka aj určitú flexibilitu. Ak máte chápavého zamestnávateľa, tak si môžete pracovný čas aj upraviť. Využiť to môžu rodičia s malými deťmi, alebo v prípade, ak si potrebujete niečo vybaviť. Napríklad môžete sa dohodnúť, že budete pracovať z domu pol dňa a pol dňa budete čerpať dovolenku. Ak sa cez deň potrebujete venovať 2 hodiny deťom, môžete si ten čas dopracovať večer. Všetko závisí na individuálnej dohode s nadriadeným.

Akúkoľvek úpravu pracovného času, alebo dlhší čas, kedy nebudete pre zamestnávateľa dostupní, by ste mali komunikovať nadriadenému. To, že na vás nadriadený nemá fyzický dosah, by ste nemali zneužívať.

Vyskúšajte tipy ako sa lepšie koncentrovať

S pracovnou rutinou súvisia aj spôsoby, ako si rozdeliť čas na prácu a techniky, ako sa nakopnúť k pracovnému výkonu. Môžete sa inšpirovať nasledovnými tipmi:

  • Vyskúšajte Pomodoro techniku – pracujte v časových blokoch s krátkymi prestávkami. Napríklad 25 minút pracujete, nasleduje 5 minút prestávka a znova pokračujete v práci. Po 4 takýchto blokoch si dajte dlhšiu prestávku na 15 – 20 minút.
  • Počas prestávok neseďte za počítačom. Postavte sa, prejdite sa po byte, urobte si čaj alebo kávu a otvorte si okno. Rovnako neobedujte pri počítači.
  • Pracovný čas je určený na prácu. Domáce práce alebo príprava jedla do neho nepatria. Deň si rozvrhnite tak, aby ste sa počas pracovného času nerozptyľovali domácnosťou a domácimi prácami. Napríklad, obed a maškrty si pripravte deň vopred, pračku ráno naložte a nastavte tak, aby doprala v čase, kedy skončíte pracovnú dobu.
  • Vypnite televízor a uprednostnite hudbu.

Pravidelne komunikujte s kolegami

Dlhodobá práca z domu môže viesť k tomu, že sa postupne budete cítiť osamelí, stratíte motiváciu, alebo môžete pociťovať strach o pracovné miesto či neistotu z budúcnosti. Či už žijete v domácnosti sám, alebo so svojou rodinou je dôležité, aby ste boli v pravidelnom spoločenskom kontakte s kolegami.

Ak máte nejaký problém alebo potrebujete poradiť, telefonujte. Vždy sa kolegu okrem pracovných vecí opýtajte, ako sa má a ako situáciu zvláda, prípadne čo mu robí problém. Ak pracujete v tíme, aspoň raz týždenne si dajte všetci video hovor. Ak to váš šéf už nepraktizuje, nebojte sa to navrhnúť. Uvidieť kolegov v domácom prostredí a priamy kontakt s nimi vám pozdvihne náladu.

Práca z domu má svoje svetlé aj tienisté stránky. Dôležité je zostať v kontakte s ľuďmi, čo je vďaka súčasným technológiám jednoduchšie. Napíšte nám, ako sa s prácou z domu vysporadúvate vy a či sa tešíte naspäť do kancelárií.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook