Blog Profesia.sk
nov
22

Typy kolegov, s ktorými sa ťažko vychádza

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
Typy kolegov, s ktorými sa ťažko vychádza
Trávite s nimi 8 hodín denne, viete o nich pikantné detaily, zdieľate s nimi spoločné porady aj rodinné zážitky. Ak ste zapustili korene v jednej práci, stali sa vašou druhou rodinou. Kolegovia však vedia byť aj veľmi otravní, všeteční, hluční či zapáchajúci. Máte aj vy v práci kolegov, s ktorými sa ťažko ladíte?

Nechutný Boris

Na základnej škole sedel v poslednej lavici a sopeľ z nosa si utieral do zadných strán nového pracovného zošita. Ak mu nejaké suché z nosa ostalo, pochutnal si na ňom bez ohľadu na to, či sa na neho niekto pozeral alebo nie. Boris vyrástol. Lavicu vymenil za pracovný stôl, no svoje nechutné návyky si nesie so sebou. Aj keď sa skrýva za monitor počítača, špinavé vreckovky, zalepený notes a trojdňové jablko odhalia jeho nechutné zvyklosti.

Uhundraná Laura

Práca je nudná, plat je nízky, obed je presolený, benefity nedostatočné. Laura je majsterka v hundraní a svoj pesimistický pohľad na svet prenáša aj do pracovného kolektívu. Keď sedíte pri nej celý deň v práci, ľahko sa nakazíte jej negatívnymi názormi. V prípade, že ste si ešte nevybudovali ochranný pancier, urobte to. Inak z vás povysáva všetku pozitívnu energiu a domov z práce sa budete vracať ako vyžmýkaný citrón.

Lenivec Jožko

Neurobí nič navyše. Nepomôže s prezentáciou, nepodá stoličku kolegyni, nezúčastní sa firemnej turistiky. Nemýľte si ho s vyznávačom quiet quitting. Jožko má lenivosť v krvi a nesie si ju celý život. Nadriadený musí sledovať jeho výkony a efektívnosť s väčšou dôslednosťou. Pre jeho lenivosť s ním nechcú kolegovia vstupovať do nových projektov. Jožko do svojho lenivého a spomaleného sveta aktivitu len tak nepustí.

Dokonalá Iveta

Všade bola, všetko vie, všetkých pozná a všetko vybaví. Nájdete ju ráno na káve v kuchyni, poobede na chodbe pri IT oddelení aj na parkovisku pred budovou s obchodným partnerom. Taká je dokonalá, až je to otravné. Vytiahne z vás informácie o chorobe vašej sestry. Vie, kde bol na dovolenke Peter z právneho a aké auto si kupuje manžel kuchárky z blízkej kantíny. Má sklony k ohováraniu a intrigám. Žije život ostatných, na ten svoj zabúda.

Precízny Adam 

Jeho pracovný stôl je dokonale uprataný, pracovný čas zorganizovaný a z práce odchádza až vtedy, keď má svoju prácu urobenú. V Gallup testoch mu precíznosť vyskočila veľmi vysoko. Bude vás chytať za slovíčka a opravovať po vás každú drobnosť, ktorá nemá punc dokonalosti. I keď vám bude jeho prehnaná precíznosť vadiť, táto vlastnosť sa dá zužitkovať v prospech celého tímu.

Volajúca Petra

Petra minimálne tretinu svojho pracovného času strávi telefonovaním. Nepracuje však v call centre. Počas práce trikrát telefonicky skontroluje svoje deti, zavolá si s opustenou susedou a pol hodinku poklebetí s kamarátkou na materskej dovolenke. I keď k jej pracovným pomôckam patrí aj telefón, využíva ho prioritne na súkromné hovory. Zvyčajne rozpráva nahlas, čo irituje kolegov v otvorených kanceláriách. Hnevá aj tých, ktorí očakávajú, že práci bude venovať viac pozornosti ako súkromným debatám.

Konfliktný Alex

Alex je tam, kde sú konflikty a krik. Alex je tam, kde sa napätie dá krájať, kolegovia sa hádajú a otvorená komunikácia zlyháva. Alex je prítomný tam, kde sú spory. Má v povahe konflikt vyvolať alebo sa ho aktívne zúčastniť. Vlastné názory prejavuje hlučne. Nepúšťajte sa a s ním do hádky. Stiahne vás na svoju úroveň a tam zlomí vaše pokojné argumentovanie.

Chaotická Alena

Je ako z ríše divov. Chaotická, nezorganizovaná a nekomunikatívna. Keď si s ňou dohodnete stretnutie, zvyčajne naň zabudne. Ak je pozvaná na online meeting, je vysoká pravdepodobnosť, že sa jej na stretnutie nepodarí pripojiť. Svojim chaotických prístupom vie kolegov napáliť, ale aj frustrovať. Jej prejavu nepomáha ani zmätočná komunikácia. V mailoch od nej sa stratíte a vlastne ani nezistíte, čo od vás potrebuje.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook