Blog Profesia.sk
nov
8

Čo je quiet quitting a prečo by vás mal zaujímať?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život, Zaujímavosti | Značky:
Čo je quiet quitting a prečo by vás mal zaujímať?
Zamestnávatelia veria, že quiet quitting je iba krátkodobý trend. Výstrelok generácie Z. Jeho sila však naznačuje, že tento trend pretrvá a odzrkadlí sa aj firemnej produktivite. Čo je to quiet quitting? Odkiaľ sa zobral a ako ovplyvňuje produktivitu vo firmách?

Quiet quitting alebo tiché ukončenie

Anglický termín quiet quitting môžeme do slovenčiny voľne preložiť ako tiché ukončenie. V pracovnom prostredí toto spojenie vyjadruje postoj zamestnancov firmy, ktorí vykonávajú iba nevyhnutnú prácu, za ktorú sú platení.

Nejdú nad rámec toho, čo je spísané v popise ich práce. Práci nevenujú ani minútu navyše a nezúčastňujú sa mimopracovných, dobrovoľníckych aktivít organizovaných firmou. Dokonca sa nezúčastnia teambuildingu alebo večerného posedenia s kolegami a šéfom.

Trend sa šíri z USA, no nadšencov quiet quitting nájdeme aj v Ázii a Európe. Jeho podhubím je sociálna sieť TikTok. Vo vážnych i vtipných videách sa na nej šíri myšlienka, že práca nie je to jediné, pre čo musíme žiť. Magazín TIME vyspovedal v tejto téme viacerých zamestnancov z rôznych kútov sveta.

Gruzínska učiteľka Aggie Perkins zhrnula za všetkých: „Keby som „ticho neodišla“ z práce učiteľa, vyhorela by som.“ Zároveň dodala, že nejde o rozhodnutie opustiť prácu. Iba obmedzenie jej práce na presné hodiny dohodnuté v pracovnej zmluve. Nič viac, nič menej.

Pandémia si vyberá svoju daň

Za uplynulé obdobie zamestnanci po celom svete prežívali pandémiu koronavírusu, obmedzovanie pohybu či cestovania, a takisto aj povinný homeoffice, v ktorom sa rodinný a pracovný život zlial do jedného. Výsledkom sú unavení, málo motivovaní, prepracovaní až vyhorení zamestnanci. Produktivita zamestnancov klesala.

Maria Kordowicz, docentka z University of Nottingham, ktorá sa venuje behaviorálnym vedám, uviedla, že nárast quiet quitting súvisí s výrazným poklesom spokojnosti s prácou. „Od pandémie sa vzťah ľudí k práci skúmal mnohými spôsobmi. A literatúra naprieč profesiami tvrdí, že áno, spôsob, akým ľudia pristupujú k svojej práci, sa zmenil,“ doplnila Kordowicz pre magazín TIME.

Aké sú reakcie zamestnávateľov?

Kým zamestnanci, tichí ukončovatelia, tvrdia, že quiet quitting je len nové stanovenie hraníc, zamestnávatelia majú iný názor. Obávajú sa dlhodobých účinkov quiet quitting na firemné výsledky a produktivitu firmy. Tiež dodávajú, že takýto neaktívny prístup môže poškodiť profesijnú kariéru jednotlivcov.

Obávajú sa firmy quiet quitting?

Áno a ich strach je oprávnený. Výsledky štúdie analytickej spoločnosti GALLUP dokazujú, že nespokojnosť zamestnancov je na historickom maxime. Vyčíslili, že neangažovaní a nešťastní zamestnanci stoja americkú ekonomiku 7,8 bilióna dolárov. Analýza potvrdzuje, že nespokojní zamestnanci s prístupom quiet quitting neovplyvňujú len seba, ale má to negatívny dopad aj na firmu.

Po zmene volá generácia Y a Z

Nositeľmi quiet quitting je generácia Y a Z, teda (post)mileniáli. Spoločnosť Deloitte vo svojom prieskume zistila, že práve tieto dve generácie sa snažia o nastolenie totálnej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Pre opýtaných respondentov z tejto generácie boli work-life balance a možnosť ďalšieho vzdelávania hlavnými prioritami pri výbere zamestnávateľa. Až 45 % zamestnancov generácie Z sa cíti vyhorených kvôli svojmu pracovnému prostrediu. Prieskum ukázal, že zo zamestnania v dôsledku pracovného tlaku odišlo až 44 % opýtaných.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook