Blog Profesia.sk
apr
19

Ako spoznáte svoje silné stránky?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky:
Ako spoznáte svoje silné stránky?
Aké sú vaše silné a slabé stránky? Pri tejto otázke nám zvyčajne v hlave naskočia tie slabé. Kým vyslovíme zopár silných, potrebujeme chvíľu času alebo sa opýtame na názor okolia. Prečo je to tak? Prečo svoju snahu nesmerujeme na odhaľovanie silných stránok a krvopotne sa snažíme zlepšovať v tom, čo nám až tak nejde?

Lebo ma to baví? Lebo mám na to talent

V práci, ktorej rozumiete, dokážete excelovať a tiež ju urobíte výrazne rýchlejšie ako vaši kolegovia. Za prácu, na ktorú máte talent, dostávate pozitívnu spätnú väzbu, pochvalu a odmenu. To všetko vás posúva dopredu. Oveľa rýchlejšie.

Na činnosti, ktoré neobľubujete, nejdú vám od ruky a trvajú vám nekonečne dlho, zrejme nemáte talent. Nebavia vás, nedočkáte sa pochvaly, ani pozitívneho ohodnotenia. Začnite sa venovať rozvoju svojich silných stránok, teda tých talentov, ktoré máte v krvi. So svojimi slabými stránkami nestrácajte čas.

Poznáte svoje silné stránky?

Ak iba čiastočne, metodika Gallup® vám ich odhalí úplne všetky. Autori metodiky tvrdia, že správnym kľúčom k osobnostnému rastu nie je snaha o nápravu slabých stránok jednotlivca. Práve naopak. Tajomstvo rastu jednotlivca i kolektívu je rozvoj silných stránok.

Zakladateľ spoločnosti Gallup® definoval 34 talentov, ktoré tvoria osobnosť človeka. Talenty a ich celkové zastúpenie vám odhalí hodnotiaci dotazník Gallup CliftonStrengths®. Vhodný je nielen pre jednotlivcov, ale zaujímavosti odhalí aj v pracovných kolektívoch, tímoch či školách. Vďaka talentom, ktoré odkryje, bude účinným nástrojom aj na zlepšenie partnerských či rodinných vzťahov.

Zaujímavé je, že naozajstné slabé stránky sú často skryté v tieni najsilnejších talentov. Extrémne zodpovedný človek tak môže byť vnímaný ako posadnutý kontrolór úloh a vecí, ktoré sa majú splniť. Je dôležité vedieť a vidieť, že pracovný kolektív môže jednotlivca vnímať aj takto.

Využitie silných stránok v pracovnom prostredí

Spoznať silné stránky, prijať ich a rozvíjať je cesta k úspechu nielen v osobnom, ale i pracovnom živote. Hodnotiaci dotazník otvára oči, hovorí RNDr. Jozef Kokoška, vedúci platformy Use Your Talents: „Človek často objaví veci, ktorým by sa mal venovať viac, aby sa mu zvýšila jeho radosť z práce. Zistí, ako je pre neho optimálne pristupovať ku problémom a výzvam, ktoré má v živote a pod. Často mi ľudia hovoria, že talentový rozhovor bol jeden z najdôležitejších rozhovorov v ich živote. A v tímoch vidím, že „zázraky sú možné“ – keď si ľudia, ktorí si predtým možno nevedeli prísť na meno, teraz uvedomujú, ako by mohli spolupracovať princípom win-win.“

Šanca na zhodu talentov je 1:33 000 000

Jedinečnosť každej osobnosti sa potvrdzuje aj v dotazníku Gallup CliftonStrengths®. „Pravdepodobnosť, že stretnete človeka s rovnakými podpisovými talentami, t.j. človeka, ktorý má rovnaké talenty v rovnakom poradí a rovnakej miere, je 1:33 000 000,“ upresňuje Jozef Kokoška. I keď váš kolega, partner či rodič má rovnaké povahové črty ako vy, jeho talenty budú rozdielne.

Talentové rozdiely medzi rôznymi národnosťami

Kultúrne rozdiely medzi jednotlivými krajinami existujú. Zaujímavosťou však je, že medzi národmi sú len malé rozdiely v poradí talentov CliftonStrengths®. Podľa tejto metodiky teda nemôžeme povedať, že Španieli sú spoločenskí a sebaistí  a Slováci sú produktívni a konzistentní. „Človek sa pozerá na svet cez filtre. Prvým filtrom sú jeho talenty, prirodzenosť. Ďalšími filtrami môžu byť hodnoty, životné poslanie, kultúra, zázemie, prostredie. Tiež skúsenosti a vek,“ hovorí Jozef Kokoška. Tri najčastejšie talenty, ktoré sa objavujú u testovaných sú produktívny, zodpovedný a učiaci sa.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook