Blog Profesia.sk
sep
27

Pohovor v assessment centre. Absolvovala som ho, aby ste sa vy mohli lepšie pripraviť

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Pohovor v assessment centre. Absolvovala som ho, aby ste sa vy mohli lepšie pripraviť
Pri hľadaní práce sa môžete stretnúť s rôznymi formami výberového konania. Kreativita niektorých firiem a personálnych oddelení nepozná hranice. Obľúbená metóda je aj assessment centrum. Jedného takéhoto pohovoru som sa zúčastnila aj ja a podelím sa s vami o svoje zážitky.

Assessment centrum je forma výberového konania, kde viacero uchádzačov plní rôzne úlohy naraz alebo osobitne. Najväčšou výhodou pre zamestnávateľa je, že môže vidieť všetkých nádejných kandidátov vedľa seba a v reálnom čase si porovnať ich osobnostné vlastnosti a zručnosti. Tiež si môže lepšie predstaviť, ktorý z kandidátov najlepšie zapadne už do existujúceho kolektívu a ako reaguje v rôznych situáciách.

Pripravte sa vopred, budete menej nervózni

Predtým, ako mi prišla pozvánka zúčastniť sa pohovoru v assessment centre, som zaslala firme životopis a absolvovala som úvodný telefonický pohovor. Asi po týždni mi prišla pozvánka s inštrukciami na tzv. recruitment event formou assessment centra. Mám si rezervovať čas na pol dňa, konkrétne tak 4 až 5 hodín.

Keďže som s takýmto typom pohovoru ešte nemala skúsenosť, hľadala som informácie na internete, čítala si rôzne modelové situácie, tipy a triky a podobne. Predstavovala som si to trochu ako scénu z amerického filmu, keď sú podozriví nastúpení pred jednostranným zrkadlom a z druhej strany ich pozorujú. Zo všetkých dostupných informácií som najviac ocenila radu, aby som sa poriadne naraňajkovala.

Uvidíte svoju konkurenciu

V deň D som sa teda pekne obliekla, dala si výdatné raňajky a zbalila si notes a pero. Výberové konanie sa konalo v priestoroch firmy, kde som prišla presne o 10 minút skôr. Nebola som prvá, okrem mňa tam už čakala jedna slečna. Potenciálna konkurencia, pomyslela som si. Zrazu som mala pocit ako v Hunger games, kde zástupcovia rôznych distriktov bojujú medzi sebou. Do deviatej ešte dorazili ďalšie dve slečny a jeden pán. Takže nás celkovo bolo 5.

O 9:05 nás prišla vyzdvihnúť HR manažérka a odviedla nás do veľkej zasadačky. Predstavili sa nám ešte manažér oddelenia a externý špecialista na assessment pohovory. Na úvod nám vysvetlili priebeh pohovoru, v rámci ktorého nás čakalo 5 rôznych úloh, skupinové a individuálne, testovanie osobnosti a dve prestávky.

Najskôr sme plnili úlohy, ktoré sme vypracovali individuálne a prezentovali každý za seba. Pri všetkých sme mali čas na prípravu a čas na prezentáciu. Bola som prekvapená, aký veľký dôraz kládli vedúci pohovoru na to, aby sa čas dodržiaval presne.

Prvá úloha bola predstaviť sa podľa vopred zadanej štruktúry. Na prípravu sme mali 15 minút a na prezentáciu 3 minúty, ak ste náhodou rozprávali dlhšie, tak po troch minútach vás zastavili. V ďalšej úlohe sme mali čo najlepšie a s najväčším nadšením predstaviť nejakú vec, ktorá nám robí radosť, a bez ktorej si nevieme predstaviť život. A áno, musela to byť vec, takže členovia rodiny ani domáci miláčikovia sa nerátali. Populárne predmety boli auto, smartfóny či bicykel. Ďalšou úlohou, ktorú sme dostali bolo spracovať podklady v dosť zlom stave do tlačovej správy.

Budete spolupracovať

Po individuálnych úlohách nasledovali skupinové. Tie boli pre mňa náročnejšie. Musíte rýchlo spolupracovať s úplne neznámymi ľuďmi, ktorí sú navyše vaša konkurencia v boji o pracovné miesto. Chcete byť iniciatívni, ale nie premotivovaní, leader ale nie arogantní, chcete ukázať, že ste tímový hráč, ale zároveň dokážete uvažovať samostatne. V realite sa však snažíte rýchlo zorientovať, splniť zadanú úlohu najlepšie ako viete, takže na taktizovanie nie je čas.

Naša skupina dostala nasledovné úlohy: pripraviť prezentáciu nového produktu na 10 až 15 minút, pričom išlo o špeciálny nekrčivý a nehorľavý papier, ktorého jedinou nevýhodou bolo, že sa na neho ťažko písalo. Potom sme mali pripraviť projekt hraného filmu pre investorov. Museli sme vymyslieť námet, postavy, zápletku a argumenty, prečo bude film úspešný a mali by do neho investovať. Tiež sme si mali v rámci skupiny určiť jednotlivé kompetencie v produkčnom tíme a každý opísal kompetenciu niekoho iného aj s dôvodmi, prečo je pre neho daná kompetencia vhodná.

V assessment centre môžete dostať nespočetne veľa rôznych typov úloh. Závisí to od pozície a oblasti, na ktorú sa hlásite a tiež od toho, či ide o pozíciu špecialistu, alebo manažéra. Každá jedna úloha má vopred definovaný účel a zručnosti, ktoré sa sledujú. Vedúci pohovoru si neustále zapisujú a robia poznámky. Nenechajte sa tým ale vyviesť z miery.

Psychodiagnostické testy odhalia, či sa na danú pozíciu hodíte

Osobnostné testovanie si nechali pre nás až na záver, keď už sme boli z celého dňa pomerne vyčerpaní. Pravdepodobne to bolo preto, aby sme príliš netaktizovali a odpovedali čo najviac bez rozmýšľania. Testy sú špeciálne vyvinuté, aby odhalili, aké sú vaše osobnostné predpoklady na plnenie danej pracovnej pozície. Či radšej pracujete sám alebo v tíme, či ste introvert, extrovert, alebo či máte manažérske predpoklady. Dotazník obsahoval viac ako 200 otázok a na vyplnenie sme mali 45 minút. V teste sa nachádzali rôzne tvrdenia a mali ste odpovedať súhlasím alebo nesúhlasím. Mnohé tvrdenia si boli veľmi podobné a líšili sa napríklad iba v jednom slovíčku alebo tóne. To najmä preto, aby boli výsledky čo najpresnejšie. Tvrdenia vyzerali takto:

Rád stretávam nových ľudí.

Som rád, keď sa ľudia cítia dobre.

V spoločnosti ľudí, ktorých nepoznám mlčím.

Nie som súťaživý typ.

Mám rád klasickú hudbu.  

Najlepšia rada: buďte sami sebou

Výsledky samozrejme nedostanete hneď. Takže po poslednej úlohe sme sa rozlúčili, zaželali si veľa úspechov a pobrali sa domov. Po ceste som sa zamyslela nad tým, či sa vôbec na takýto typ pohovoru dá pripraviť. Odpoveď znie, čiastočne áno. Viete si sformulovať odpovede na otázky: kto ste, aké sú vaše silné a slabé stránky, aké sú vaše úspechy alebo naopak neúspechy. Môžete si nacvičiť výťahovú reč, s pomocou ktorej sa budete vedieť efektívne predstaviť. Ďalej si ešte dôkladne prečítajte požiadavky na pracovnú pozíciu a skúste si predstaviť, aké kreatívne úlohy vás môžu čakať. Zvyšok je už na vašej šikovnosti priamo na mieste.

Ak ste sa zúčastnili pohovoru formou assessment centra, napíšte nám svoje skúsenosti.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook