Blog Profesia.sk
máj
16

6 rýchlych rád, ako sa pripraviť na pohovor

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
6 rýchlych rád, ako sa pripraviť na pohovor
Dostali ste pozvanie na pohovor? Prečítajte si šesť základných rád, ako sa pripraviť na pohovor tak, aby vás na ňom nič neprekvapilo.

1. Pripomeňte si pracovnú ponuku

Na pohovor by ste mali byť pripravení ešte lepšie, než keď posielate do spoločnosti svoj životopis. Musíte totiž vedieť flexibilne argumentovať na otázky, prečo a ako sa do firmy a na dané pracovné miesto hodíte. Musíte mať pripravené odpovede na očakávané úlohy a schopnosti. Je to dôležité najmä vtedy, ak ste sa v uplynulom období hlásili do viacerých firiem. Budete vedieť adekvátne odpovedať na otázky personalistu a nemôže sa stať, že by vás niečím zaskočil. Ak ste sa o pracovné miesto uchádzali cez Profesia.sk, máte tú výhodu, že si plné znenie ponuky môžete pozrieť vo svojej histórii reakcií.

2. Spoznajte zamestnávateľa

Prísť na pohovor bez toho, aby ste niečo vedeli o zamestnávateľovi, je v dnešnej dobe celkom veľká trúfalosť. Veď už keď posielate svoju žiadosť o pracovné miesto, mali by ste sa rozhodovať aj na základe toho, či v danej firemnej kultúre chcete pracovať. Nespoliehajte sa len na to, že poznáte produkty firmy, zistite si niečo o jej zamestnávateľskej značke a pracovnom prostredí. Na internete to dnes nie je najmenší problém. Prezrite si kariérnu časť na webstránke firmy a sledujte jej profily na sociálnych sieťach.

3. Zvoľte vhodné oblečenie

Podľa odvetvia, v ktorom spoločnosť pôsobí, si vyberte oblečenie. Berte však do úvahy aj samotnú pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Možno idete na pohovor do závodu s neformálnou atmosférou, no ak sa vo firme uchádzate o pozíciu obchodného zástupcu, musíte pôsobiť reprezentatívne. Prispôsobte svoj zovňajšok tomu, čo zistíte o firemnej kultúre spoločnosti. Určite však dbajte na celkovú čistotu, upravené vlasy i ruky a vyhnite sa vyzývavému oblečeniu, silnému parfému a prehnaným doplnkom.

4. Nemeškajte, príďte v predstihu

Vyhraďte si dostatok času aj na presun na pohovor. Pomôže vám to zachovať chladnú hlavu, pretože zbytočný stres by vám na pokoji určite nepridal. Ak by vás zastihla neočakávaná okolnosť ako nehoda na ceste, hneď sa spojte s personalistom a situáciu mu vysvetlite. Rád vám dá náhradný termín, čo sa však určite nestane, ak sa na pohovore jednoducho neukážete. časová rezerva vám pomôže zachovať pokoj a pozitívny prístup – a personalisti majú radi pozitívnych ľudí.

5. Vystupujte priateľsky, no asertívne

Vypnite si mobil, zahoďte žuvačku a otvorte stretnutie priamym pohľadom do očí, priateľským úsmevom a sebaistým stiskom ruky. Prílišná plachosť zapríčiní, že stratíte akýkoľvek rešpekt. A naopak, prehnaná sebadôvera zase vzbudí nedôveru. Buďte jednoducho prirodzený človek, ktorý svoje najlepšie schopnosti prišiel ponúknuť firme, o ktorej je presvedčený, že v nej chce pracovať. Personalista od prvej chvíle sleduje vaše vystupovanie a ochotu spolupracovať, získajte si ho.

6. Buďte pripravení pýtať sa aj odpovedať

Existujú rôzne typy pohovorov, všetky však charakterizuje obojstranná zvedavosť. Potenciálny zamestnávateľ sa chce čo najviac dozvedieť o vás a naopak, aj vy sa určite chcete dozvedieť, do čoho idete, ak vaša spolupráca vyjde. Aj na náročné otázky preto odpovedajte úprimne. A nezabudnite sa budúceho zamestnávateľa spýtať na všetko, čo zaujíma vás. Buďte priami, konkrétni, jasní a zreteľní, predídete tak rôznym nedorozumeniam o vašej možnej vzájomnej spolupráci.

babulicova@profesia.sk
Dominika Babulicová
Produktová marketingová špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Idealistka, ktorá sa snaží robiť svet lepším cez dobré texty a dobro(voľníctvo). Z médií presedlala na online marketing. Najčastejšie bloguje o motivácii, úspechu, produktivite a hľadaní práce.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook