Blog Profesia.sk
máj
30

8 krokov k modernému životopisu absolventa

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
8 krokov k modernému životopisu absolventa
Ukončenie vysokej alebo strednej školy je ako zavŕšenie jednej éry. Končí sa študentský život a nastupuje život pracovný. Väčšina sa na jeho začiatku nezaobíde bez životopisu. Ako ho ale pripraviť tak, aby zaujal a získal vytúžené miesto, keď sa ešte nie je veľmi čím pochváliť?

Správny a moderný životopis absolventa je prvým krokom k nájdeniu si prvej práce po skončení školy. Pracovných ponúk na výber je veľa, no skúseností menej. Ako teda začať lov na pracovnú pozíciu?

  • Reagujte na také pracovné ponuky, ktoré sú vhodné pre absolventov.
  • Zamerajte svoj životopis na relevantné detaily vášho študentského života.
  • Máte výhodu v znalostiach moderných technológií, tak prečo ju nevyužiť? Podporte svoj životopis blogom, vlogom alebo odkazom na sociálne siete.

Ako teda presvedčiť personalistu vaším životopisom, že sa do vás oplatí investovať čas a energiu?

1. Začnite životopis netradične

Krátkym a trefným zhrnutím. V pár vetách vystihnite, čo a prečo ste študovali, akí ste a čomu by ste sa chceli v budúcnosti venovať. Napíšte aj, prečo sa hodíte na danú prácu. Personalista sa tak dozvie váš motív, bude vedieť, že máte jasnú víziu a bude sa chcieť o vás dozvedieť viac.

2. Dôraz venujte informáciám o vašom vzdelaní

Ste absolvent, preto sa dôkladne zamerajte na vaše vzdelanie. Môžete doplniť tému vašej diplomovej práce, alebo štátnicové predmety. Ak je to niečo zaujímavé, pomôže vám to odlíšiť sa. Ak ste skončili strednú odbornú školu, popíšte jednotlivé zručnosti, ktoré ste nadobudli. Taktiež sa môžete pochváliť rôznymi úspechmi, ktoré ste počas štúdia dosiahli, ako napríklad vyznamenanie, umiestnenie na rôznych súťažiach a pod. Študovali ste v zahraničí? Skvelé. Je to vo vašom životopise? Malo by byť.

3. Diplomy a doplňujúce vzdelanie

Mnohí počas štúdia absolvovali relevantné stáže, školenia alebo online semináre či kurzy. Tieto informácie by v životopise absolventa určite nemali chýbať. Platí, čím viac školení súviselo s pozíciou, na ktorú reagujete, tým lepšie.

4. Pracovné skúsenosti

Pri absolventoch sa stretávame s viacerými typmi. Najlepšiu štartovaciu pozíciu majú tí, ktorí boli aktívni a už počas štúdia si našli brigády alebo stáže v obore, ktorému sa chcú venovať. Druhú skupinu tvoria tí, ktorí mali nejaké brigády a pracovné skúsenosti, ale tie veľmi nesúvisia s predmetom štúdia. Tu odporúčame uviesť aj takéto pracovné skúsenosti a popísať, čo presne ste mali na starosti, ako sa vám darilo a vyzdvihnúť činnosti, ktoré súvisia s pozíciou, na ktorú reagujete. Ak ste napríklad pracovali v kaviarni, tak vyzdvihnite kontakt a prácu s ľuďmi. Ak vaše pracovné skúsenosti boli krátkodobé (napríklad dva týždne alebo menej ako mesiac), radšej ich neuvádzajte. Tretí typ absolventov sú úplne bez praktických skúseností. V takom prípade si nevymýšľajte, neuvádzajte nič a venujte sa viac časti o vzdelaní.

5. Iné skúsenosti 

Absolventi si vo svojom životopise môžu dovoliť popísať aj veci, ktorým sa počas štúdia venovali. Prispievali ste do študentského časopisu, účinkovali v študentskom rádiu, píšete blogy, fotíte, natáčate videá, viete remeslo, dobrovoľníčite, ste úspešní na sociálnych sieťach, programujete? Akákoľvek relevantná informácia o vašich schopnostiach alebo skúsenostiach vám iba pomôže. Platí však, aby ste úroveň vašich schopností nepreháňali. Aj keď zaujmú v životopise na pohovore si ich môže personalista jednoducho otestovať.

6. Soft skills a záujmy opíšte celými vetami a ukážte ich na konkrétnych prípadoch

Dnes už v časti schopnosti nemusíte vypisovať jednotlivé prídavné mená, ktoré hovoria o tom, aký ste. To, že ste zodpovední, svedomití a radi pracujete v tíme môžete ukázať na krátkom príbehu, alebo opísať celými vetami. Ak máte dlhodobý, zaujímavý alebo nevšedný koníček, popíšte aj ten. Bude to vyzerať osobnejšie a môžete tak o sebe odhaliť viac.

7. Používajte kľúčové slová

Viete čo je tzv. taktika kľúčových slov? Je to stratégia prispôsobenia životopisu pracovnej ponuke. Ako na to? Pozorne si prečítajte pracovnú ponuku. Všímajte si, aké požiadavky na kandidáta sa vyžadujú. Porovnajte si, či váš životopis obsahuje aspoň niektoré z kľúčových slov. Ak áno, ste na dobrej ceste. Ak nie, skúste životopis prerobiť tak, aby sa v ňom nachádzali. Samozrejme dbajte na to, aby to vyzeralo prirodzene.

8. Záverečná kontrola

Príprave životopisu ste venovali pomerne veľa času. Máte ho hotový. Čo teraz? Odporúčame ešte pred tým, ako zareagujete na pracovnú ponuku, si životopis ešte raz prečítať a zamerať sa na preklepy a gramatické chyby. Bezchybný životopis absolventa pôsobí profesionálne a hovorí o vašej dôslednosti.

Čo si všíma na životopisoch absolventov skúsená personalistka, nám prezradila HR manažérka v Profesii Zuzana Kaňuchová:

V prvom rade, každý životopis posudzujem z pohľadu pozície, na ktorú bol poslaný. Na začiatok si všímam úpravu, gramatické chyby, a či je splnené zadanie z ponuky. Ak áno, pozerám si životopis bližšie. Zvlášť pri absolventoch je dôležité, aký typ školy vyštudovali, a aké technické a jazykové znalosti ovládajú. Väčšiu šancu má napr. absolvent, ktorý absolvoval trainee program, kde mal možnosť „nahliadnuť“ a získať praktické skúsenosti a vedomosti z reálneho prostredia firiem. Rovnako zaujímavá je skúsenosť práce zo zahraničia, kde sa veľakrát museli absolventi postarať o samých seba, vylepšili si jazykové znalosti, získali pracovné návyky, ale overili si aj svoje osobnostné vlastnosti v medzinárodnom prostredí.

Dnešné spoločnosti majú záujem najmä o ambicióznych, komunikatívnych, spoľahlivých, kreatívne mysliacich a rýchlo sa učiacich absolventov, preto je dobré spomenúť tieto vlastnosti v životopise alebo motivačnom liste. Preferovaný spôsob je cez krátky opis a reálne príklady. Napríklad, ak sa absolvent považuje za kreatívneho, tak by si mal pripraviť aj kreatívne CV, opísať v čom sa jeho kreativita prejavovala na škole, univerzite, v rámci brigád a aktivitách popri škole. Môže aj pripojiť ukážky svojich kreatívnych prác. V neposlednom rade si všímame aj fotografiu uchádzača. A práve tu je kameň úrazu. Životopis nie je profil na sociálnej sieti, nie je vhodné prikladať fotku z dovolenky, z fitnescentra, z rty, s kamarátmi či domácimi miláčikmi, zábavné fotky a pod.

Pre mňa ako personalistu sú všetky materiály, ktoré pošle, či už absolvent alebo aj dlhodobejšie pracujúci, veľmi dôležité, pretože práve cez to sa dokáže predať“ a ukáže aký má štýl komunikácie a vyjadrovania. 

Odporúčame, aby ste si dali na príprave vášho absolventského životopisu záležať. Je to vaša najlepšia cesta ako sa dostať pohovor. Aby ste si to lepšie vedeli predstaviť, pripravili sme pre vás vzorový životopis fiktívneho absolventa. Životopis “naostro“ si môžete vytvoriť tu.

životopis absolventa

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook