Blog Profesia.sk
aug
5

5 tipov, ako si overiť potenciálneho zamestnávateľa

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
5 tipov, ako si overiť potenciálneho zamestnávateľa
Hľadanie práce môže niekedy byť ako prechádzka džungľou. Najskôr sa musíte presekať cez nejaké to papradie, kým nájdete tú správnu cestičku. Poradíme vám, ako si môžete overiť zamestnávateľa aj pracovnú ponuku tak, aby ste si ušetrili čas a úsilie iba pre tých serióznych.

1. Overujeme za vás

V Profesii máme viaceré spôsoby ako overujeme pracovné ponuky. Zameriavame sa na:

  • Každú novú spoločnosť, ktorá chce zverejniť svoju pracovnú ponuku. Firmy sa musia pred zverejnením pracovnej ponuky u nás registrovať. V rámci toho overujeme správnosť ich fakturačných údajov, zápis v Obchodnom registri či uvedené kontakty. Ak niečo nesedí, pátrame ďalej.
  • Obsah novej pracovnej ponuky. Prebehneme obsah celej ponuky. Sledujeme, či má ponuka zmysluplný názov, správne zadané miesto práce, uvedenú základnú zložku mzdy, a či sa v nej nenachádzajú diskriminačné informácie.

Za každú zverejnenú pracovnú ponuku na Profesia.sk je však zodpovedný zadávateľ, teda spoločnosť, personálna agentúra alebo živnostník, ktorý ponuku zverejnil. Je však ale v našom záujme, aby ponuky boli transparentné a pravdivé, preto sme stanovili štandardy, ktoré musia všetky ponuky dodržiavať. Nenájdete u nás ponuky, ktoré by boli erotického charakteru alebo si vyžadovali od uchádzačov peniaze za sprostredkovanie práce.

Ak zistíme, že v ponuke niečo chýba alebo ju treba upraviť, kontaktujeme jej zadávateľa, upozorníme ho a požiadame ho o nápravu. V mnohých prípadoch ju upravíme my. Ak zadávateľ odmietne úpravu ponuky, tak ju stiahneme, alebo vôbec nezverejníme.

2. Ak spoločnosť nepoznáte, ľahko si ju viete vypátrať

Našli ste pracovnú ponuku na pozíciu, ktorá vás zaujala, no názov spoločnosti vám nič nehovorí? Chceli by ste o nej vedieť viac? V dnešnej dobe je veľmi jednoduché overiť si fakty. Ak ste ponuku našli na Profesia.sk môžete si byť minimálne istí, že ide o reálnu firmu. Ďalej si môžete zistiť, či má firma webstránku a či je prítomná na sociálnych sieťach. To vám povie celkom dosť. Ak by ste chceli vaše detektívne schopnosti posunúť na vyšší level, môžete si firmu vyhľadať v Obchodnom registri alebo na www.finstat.sk, kde sa dozviete jej hospodárske výsledky.

Výnimka patrí pre pozície inzerované cez personálne agentúry. Vtedy agentúra nie je povinná uviesť meno spoločnosti, pre ktorý výberový proces zastrešuje. Zvykom je, že agentúra uvedie aspoň oblasť, v ktorej spoločnosť pôsobí.

3. Využite kamaráta na telefóne

Skôr dnes už online kamaráta. Ak máte o nejakej spoločnosti pochybnosti, máte o nej málo informácii alebo ste počuli negatívne zmienky, možno by ste lepší obraz získali od priameho zdroja. Ak osobne nepoznáte nikoho, kto by danú spoločnosť poznal, môžete vyskúšať rôzne fóra alebo skupiny na sociálnych sieťach. Odporúčame však využívať tieto kanály s rozmyslom. Na verejných platformách sa vždy pýtajte aj odpovedajte neutrálne a objektívne. V žiadnom prípade sa nevyjadrujte o akomkoľvek zamestnávateľov hanlivo, nikdy totiž neviete, ako sa to k nemu môže dostať.

4. Buďte vnímaví na pohovore

Niekedy z pracovnej ponuky alebo z webstránky spoločnosti nezistíte to, aké sú vo firme pomery, aký je kolektív alebo či vyplácajú výplatu načas. Pár indícií však môžete získať na pohovore. Pohovor je prvý osobný kontakt, ktorý s danou spoločnosťou máte. Zahrajte sa na Sherlocka Holmesa a všímavosťou a dedukciou môžete mnoho odhaliť.

  • Recepcia – to aká je v spoločnosti atmosféra môžete vyčítať už na recepcii. Je recepčná/ý príjemna/y? Ponúkne vám kávu? Ako komunikuje s ostatnými zamestnancami? To sú indície, ktoré vám môžu odzrkadliť atmosféru vo firme.
  • Kuchynka – ak prídete na pohovor do niektorých spoločností máte šťastie, ak môžete nahliadnuť do kuchynky (ak sa nachádza pri recepcii alebo prejdete okolo cestou do zasadačky). Kuchynka je taký mikrokozmos spoločnosti, ktorý vám ukáže atmosféru. Sú ľudia priateľskí, bavia sa medzi sebou, žartujú? Alebo sú v strese, ponáhľajú sa a nerozprávajú?
  • Priestory – času nemáte veľa, no skúste si všimnúť priestory spoločnosti – je to open space alebo kancelárie, sú na stenách úspechy firmy, majú ľudia osobné veci na stoloch? Stačí, keď si predstavíte, či by ste v takom prostredí vedeli spokojne pracovať každý deň.
  • Personalista – najviac zistíte zo samotného pohovoru. Všímajte si, ako na vás personalista pôsobí a hlavne ako odpovedá na vaše otázky. Je otvorený alebo vyhýbavý? Tiež sa môžete v rámci vlastných otázok opýtať na celkovú atmosféru v spoločnosti.

5. Pozorne si prečítajte pracovnú zmluvu

Ak ste vo výberovom konaní uspeli, čaká vás posledný krok a to je podpis zmluvy. V najlepšom prípade vám spoločnosť pošle návrh pracovnej zmluvy vopred elektronicky. Ak zmluvu prvý krát vidíte tesne pred podpisom, odporúčame vypýtať si čas na jej preštudovanie. Čítajte aj malé písmenká a obzvlášť si pozrite sekcie o náplni práce, systéme odmeňovania (plat a jeho zložky) a časť o náhrade škody voči zamestnávateľovi. Ak ste čerstvý absolvent, pozrite si vzor pracovnej zmluvy, aby ste vedeli, čo očakávať. Ak by sa vám niečo nezdalo, vypýtajte si viac času na preštudovanie zmluvy. Nepodpisujte niečo s čím nesúhlasíte, nerozumiete tomu, alebo vám niečo nie je jasné.

V Profesii robíme všetko preto, aby pracovné ponuky na našom portáli boli transparentné, jasné a overené. Ak však nájdete ponuku, ktorá sa vám nezdá alebo jej niečo chýba, budeme radi ak nám o tom dáte vedieť. Kontaktovať nás môžete správou na našom facebookovom profile alebo na [email protected].

 

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook