Blog Profesia.sk
jún
1

Ťahák pre absolventov: Ako si nájsť prvú prácu

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Ťahák pre absolventov: Ako si nájsť prvú prácu
Ako vymeníte diplom o ukončení štúdia za pracovnú zmluvu? Prečítajte si ťahák pre absolventov stredných a vysokých škôl, ako si po škole nájsť prvú prácu.

Máte za sebou maturity či štátnice, oslavujete s teraz-už-bývalými spolužiakmi a vravíte si, že to najťažšie je za vami. Nuž, nie je to celkom tak. Nenechajte si kaziť absolventské oslavy, ale pamätajte počas nich na to, že uchytiť sa na pracovnom trhu býva zvyčajne ešte väčšia výzva, než hľadať v hlave správnu odpoveď pre skúšajúcu pedagogickú komisiu.

Dobrá správa ale je, že ťaháky existujú a fungujú aj mimo školských lavíc! Jeden taký pre vás pripravila aj Profesia, aby vám po škole uľahčila nástup do prvého zamestnania. Dočítate sa, na čo nezabudnúť po vykročení z brán školy, kde a ako si hľadať to správne pracovné miesto, ako ho získať aj ako si ho udržať.

1. Nezabudnite na povinnosti voči štátu

Po ukončení štúdia strácate štatút nezaopatreného dieťaťa, vaši rodičia strácajú nárok na prídavky za dieťa a odvody do zdravotnej poisťovne za vás prestáva platiť štát. V úhrade poplatkov za zdravotné poistenie môže štát pokračovať, ale musíte ho o to požiadať, a to evidenciou na úrade práce.

Ak si teda poplatky nechcete platiť z vlastného vrecka, mali by vaše prvé kroky smerovať na úrad práce, môžete sa však stať aj samoplatcom. Pre absolventov rôzneho stupňa škôl existujú rôzne lehoty a podmienky prihlasovania, prečítajte si, ktoré sa týkajú vás.

2. Hľadajte prácu na správnych miestach

Časy inzertných novín sú dávno preč a už sa netreba spoliehať len na odporúčania známych. Vďaka internetu môžete bez problémov monitorovať trh práce na pracovných portáloch, sociálnych sieťach i webstránkach samotných zamestnávateľov. Hľadať prácu si však môžete aj pasívne, a to tak, že o sebe dáte vedieť na tých správnych miestach.

Využite všetky možnosti, ako si nájsť prácu. Budujte svoju osobnú značku a pri troche šťastia vás osloví samotný zamestnávateľ. Dajte si však pozor na to, aby ste sa prezentovali vhodným spôsobom.

3. Naučte sa, ako napísať dobrý životopis

Hoci o tom, ako napísať životopis, sa učí aj v základných školách, absolventi mávajú problém napísať CV, ktoré neskončí v koši. Vyhnite sa najväčším chybám, ktoré môžete urobiť v životopise.

Dobrý životopis by mal mať maximálne dve strany, čo automaticky znamená, že v ňom netreba rozpisovať zbytočnosti. Vypichnite tie detaily o vašom kariérnom či študijnom pozadí, ktoré najlepšie vypovedajú o tom, či sa hodíte na zverejnenú pracovnú ponuku. Ak sa do CV rozhodnete pridať aj fotku, dajte si pozor na to, aby v personalistovi vyvolala sympatie a nie šok.

4. Zistite, ako upúta dobrý motivačný list

Motivačný list je v skutočnosti to najdôležitejšie, podľa čoho sa personalista rozhoduje, či sa vám ozve. No napísať ho tak, aby vás doviedol až na pohovor, je mágia, alchýmia aj kus džedájskeho umenia. Vyhnite sa chybám, ktoré v motivačnom liste robia ostatní.

V prvom rade si dobre naštudujte informácie o ponúkanom pracovnom mieste a zistite si čo-to aj o zamestnávateľovi. V motivačnom liste sformulujte prienik toho, ako vy a vaše schopnosti môžete pomôcť danej spoločnosti a prečo nimi práve tejto spoločnosti chcete pomôcť.

ODPORÚČAME: Si absolvent? Pridaj sa k našej skupine Práca pre absolventov na Facebooku

5. Reagujte na pracovné ponuky správne

Zaujala vás pracovná ponuka na pracovnom portáli alebo firemnom webe vášho vysnívaného zamestnávateľa. Čo teraz? Nabrať odvahu a na ponuku zareagovať! Pamätajte však na to, že každý nábor je otvorený aspoň niekoľko dní, a nechajte si čas na perfektnú prípravu.

Ak spoločnosť vyžaduje životopis a/alebo motivačný list, dajte si na nich záležať a napíšte ich čo najadresnejšie pre ponúkanú pozíciu aj firmu. Ak firma požaduje aj iné podklady alebo napríklad aj vypracovanie zadania, pripravte ich. Svoju žiadosť o zamestnanie odošlite až v momente, keď máte pripravené všetko, čo zamestnávateľ očakáva.

6. Nezanedbajte prípravu na pohovor

Hľadanie prvej práce po strednej či vysokej škole nebýva ľahké, a to najmä v prípade, že nemáte veľké skúsenosti v praxi. Ak ste však precízne pripravili všetky materiály pri reagovaní na pracovnú ponuku, skôr alebo neskôr sa dočkáte aj pozvania na pohovor.

Osobné stretnutie má tú nevýhodu, že musíte reagovať okamžite, preto je dôležité prísť na pohovor pripravený. Zopakujte si znenie pracovnej ponuky, informujte sa o firemnej kultúre i produktoch spoločnosti a dbajte aj na svoje vystupovanie. Aj pri pohovore totiž platí “ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku”.

7. Majte predstavu o očakávanom plate

Keď bude pohovor prebiehať dobre, určite personalista zamieri aj k otázke o vašom očakávanom plate. Pre absolventov však býva táto časť náboru najťažšia. Aj keď veľa mladých ľudí má pracovné skúsenosti z brigád či stáží, zvyčajne na nich nedostávajú fixný plat a nevedia, akú výšku mzdy si pri prvom pracovnom pomere pýtať.

Aby vás otázka o plate na pohovore nezaskočila, zistite si škálu, akú na danej pracovnej pozícii požadovať. Myslite na to, že so zamestnávateľom vyjednávate o hrubej mzde. Aby ste zistili, koľko peňazí vám z hrubej mzdy reálne príde na účet, pomôže vám mzdová kalkulačka.

8. Vyberte si skutočne vhodnú prácu

Je úplne jedno, čo z vás chceli mať rodičia. A keď príde na skutočnú kariéru, je často úplne jedno aj to, čo ste vyštudovali. Pri výbere zamestnania je úplne najdôležitejšie to, čo vás skutočne zaujíma, napĺňa a v čom vás bude baviť vzdelávať sa po celý život. Pretože práve o tom je profesijný rast a najjednoduchšia cesta stať sa v niečom špecialistom.

O tom, pre akú pracovnú ponuku sa rozhodnete, by nemalo rozhodovať len platové ohodnotenie alebo fakt, či zamestnávateľ sídli blízko vášho bydliska. Rovnako dôležitými faktormi sú napríklad súhra s kolegami, firemné hodnoty alebo možnosť rastu. Prečítajte si, na čo by ste mali myslieť, keď si chcete vybrať správnu prácu.

9. Po skúšobnej dobe si prácu udržte

Prebojovať sa výberovým konaním až k úplnému záveru a podpisu pracovnej zmluvy je síce malé víťazstvo, stále však treba zdôrazniť slovo „malé“. Oveľa väčšou výzvou po nástupe do zamestnania je v danej práci sa aj udržať.

Najskôr urobte všetko pre to, aby ste hladko prešli skúšobnou dobou. Nemal by to byť pre vás žiadny strašiak, no pre vás aj zamestnávateľa je to obdobie, v ktorom si môžete overiť spoluprácu a napĺňanie vzájomných očakávaní. Vyhnite sa v skúšobnej dobe základných chybám a ľahko sa naučíte pracovným návykom. Potom už nebude ťažké si ich udržať a začať budovať svoju kariéru skutočného profesionála.

babulicova@profesia.sk
Dominika Babulicová
Produktová marketingová špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Idealistka, ktorá sa snaží robiť svet lepším cez dobré texty a dobro(voľníctvo). Z médií presedlala na online marketing. Najčastejšie bloguje o motivácii, úspechu, produktivite a hľadaní práce.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook