Blog Profesia.sk
júl
11

6 najväčších chýb, ktoré zruinujú váš životopis

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , ,
6 najväčších chýb, ktoré zruinujú váš životopis
V životopise je až prekvapivo jednoduché spraviť malý prehrešok, ale nemožné opraviť ho, keď už zamestnávateľ vaše CV dostane. Na čo si dať najväčší pozor?

1. Pravidlo dvoch strán

Predstavte si, koľko žiadostí o zamestnanie dostanú personalisti pri výberovom konaní. Môžu ich byť desiatky, ale aj stovky. Pri takom počte nemajú šancu čítať si pridlhý životopis, hoci by mohol byť nabitý dôkazmi o tom, že ste expert. Vyberajte preto iba tie najdôležitejšie informácie, ktoré priamo súvisia s pozíciou, o ktorú sa uchádzate. Pokúste sa vtesnať do dvoch strán a CV prehľadne štrukturujte. Dajte mu vzdušnosť voľnými riadkami a jednotlivé body zreteľne oddeľte. Viac sa rozpíšete v motivačnom liste.

2. Gramatika a štylistika

Môže sa vám zdať, že pri pozícii, na ktorú reagujete, je správne vyjadrovanie úplne nepodstatné. Vo vašom životopise však o mnohom vypovedá. Hrúbky, preklepy či nespisovné výrazy svedčia o vašej nepozornosti, v horšom prípade evokujú nedbalosť či lenivosť si dokument po sebe skontrolovať. Neverte počítačovému korektoru a CV si viackrát pozorne prečítajte. Dajte ho tiež skontrolovať niekomu inému, kto si nezaťaženými očami môže všimnúť chyby, ktoré ste prehliadli.

3. Nudné vymenovávanie

Dnes už nestačí v pracovnej histórii uviesť pár odrážok o predchádzajúcom zamestnaní, no vyhnite sa aj nezáživnému vypisovaniu pracovnej agendy, ktorú ste mali v zmluve. Uveďte najmä pracovné skúsenosti, ktoré priamo súvisia s miestom, o ktoré sa uchádzate. Ak máte za sebou zamestnaní mnoho, vyberte chronologicky posledné tri pozície príbuzné tej, na ktorú reagujete. Zamestnávatelia tiež cenia viditeľné úspechy, preto ich nezabudnite napísať. Pozrite si ukážkové príklady, ako to nerobiť.

4. Klamstvá a tajnosti

Drobné prikrášlenie či vynechanie niektorých faktov môžete považovať za nevinný spôsob, ako vzbudiť v očiach personalistu lepší dojem. Veľa vecí si však dokážu domyslieť, preskenujú vás na internete a sociálnych sieťach a keď prídete na osobný pohovor, ľahko odhalia, kde v CV ste pravde trochu pomohli. Neklamať a nezavádzať, to je prvé pravidlo písania dobrého životopisu, pravidlo nepodceňovať človeka zodpovedného za výberové konanie je hneď za ním.

5. Úbohý dizajn

Hoci sa neuchádzate o pozíciu grafika, venujte úprave svojho životopisu pozornosť. Úplne postačí čierny text na bielom podklade, hlavné je neodradiť personalistu už pri prvom pohľade na vaše CV. Využite najviac dva fonty a primeranú veľkosť písma. Čistý formát a prehľadne zalomený text zabezpečia, že si ho človek zodpovedný za výberové procesy skutočne prečíta. Pomôcť si môžete aj novou službou Profesie, ktorá vám umožňuje uložiť si CV v niektorom z piatich profesionálnych dizajnov.

6. Zlé osobné údaje

Máte perfektne zostavené CV bez všetkých chýb, ktoré sme vymenovali, a predsa nič? Chyba môže byť v zle napísaných kontaktných informáciách. V prvom rade si dajte obrovský pozor, aby ste v nich nemali žiadne preklepy, inak sa s vami personalista nebude schopný spojiť. A takisto dbajte aj na dojem, ktorý môžu vaše osobné údaje vyvolať. Chcete pôsobiť profesionálne? Potom sa vyhnite e-mailovým adresám ako [email protected] a najmä nevhodným fotkám ako kúpeľňová selfie.

Pozrite si aj vzor životopisu.
babulicova@profesia.sk
Dominika Babulicová
Produktová marketingová špecialistka
Profesia spol. s r.o.
Idealistka, ktorá sa snaží robiť svet lepším cez dobré texty a dobro(voľníctvo). Z médií presedlala na online marketing. Najčastejšie bloguje o motivácii, úspechu, produktivite a hľadaní práce.
Všetky články autora

11 komentárov

  1. Pridal: Peter | 22. septembra 2014 15:28
    Odpovedať

    Ešte mi tu chýba, ako do CV zakomponovať vek, ktorý už nie je IN. Je všeobecne známe, že ľudia po tridsiatke sú na odstrel.

    • Pridal: viera | 7. novembra 2014 08:56
      Odpovedať

      ANO !!!!
      Toto by zaujimalo aj mna, nakolko sa s tym realne stretavam a vdaka veku si nemozem najst pracu ako taku, nieto este aby zodpovedala mojej kvalifikacii a uz voebec nie, ze by ma aj naplnala.
      Pritom moj vek je iba "na papieri" a nik mi neveri, ze mam 47.
      Navyse, nikoho nezaujima, co mate v hlave, skusenosti. Je to velmi smutne, pre mna, ale aj pre cele Slovensko, ze ak mate nad 30, tak si pracu nezozeniete :( Nie kazdy, kto hlada pracu je neschopny a nepouzitelny. Su rozne ludske pribehy, preco si clovek hlada pracu.
      Casto lietam s Austrian a vzdy rozmyslam, ake je to fajn mat zmiesane steward posadky, co sa veku tyka. Letusky/ci su od 20 do 55 rokov priblizne. Je to mile a prijemne, navyse pohľadne.
      Viem, diskriminacia veku na SK suvisi s novodobym otrokarstvom, ale i tak je to velky nezmysel a chore. Myslim, ze aj v tomto mame nezmyselne prvenstvo v rebricku ::(

  2. Pridal: Norbert | 7. októbra 2014 08:21
    Odpovedať

    Keď v inzerátoch personalisti, resp. firmy prikrášľujú, tak si môžu prikrášľovať aj ľudia.

    • Pridal: Zemla | 23. augusta 2015 16:44
      Odpovedať

      Tak tak…:)

    • Pridal: Chceli by princa Bajaju za pár grošov | 30. septembra 2016 06:51
      Odpovedať

      …tak toto je svätá pravda. Personalisti a firmy inzerujú pozíciu ako by šlo o ponuky, ktoré sa neodmieta – vynikajúci plat, výborný kolektív, zmysluplné naplnenie…. ale pri tom je to len obyčajná otročina a človek aby ešte peniaze z domu nosil, aby vôbec mohol pracovať… žiaľ tak je to v tejto "zázračnej" krajine…

  3. Pridal: Martina | 19. decembra 2014 10:40
    Odpovedať

    No a podobne ako "vysoký" vek by asi bolo treba "zatajiť" aj to, že máte malé dieťa – to je dávno všeobecne známe, že ženy po rodičovskej dovolenke nie sú pre zamestnávateľov dobrá voľba, veď deti sú stále choré, mamy tým pádom viac doma na OČR ako v práci….nuž ale keď do CV nedám že som bola 3 roky na materskej, tak som zase personalistom "podozrivá" že mám v CV takú dlhú profesionálnu pauzu….tak a teraz si vyber úbohý uchádzač ktorý fakt ti prihrá menej mínusových bodov?!
    Vedeli by ste uverejniť tiež nejaké rady a vaše postrehy týkajúce sa tohto faktu prosím?

    • Pridal: Mirka | 25. júla 2016 15:23
      Odpovedať

      ….a čo potom ak mám škôlkou povinné dieťa a nad 35r a ch jaj nemám vodičák… Nájsť si prácu je naozaj problém. Po 3 mesiacoch hľadania, nula bodov.

  4. Pridal: Selwaga | 3. apríla 2015 16:34
    Odpovedať

    Odpoveď na tieto vaše otázky by zaujímala aj mňa. Stretla som sa s vekom : prišla som o prácu, keď som mala 35 a bola som pre všetkých stará :-)). Teda takmer pre všetkých – po roku sa mi podarilo nájsť výbornú prácu. Môj manžel, keď si nedávno hľadal prácu (po 50tke) tak odpovedal na niekoľko desiatok ponúk a potom sme to zmenili: dal ako prílohu k CV a žiadosti aj prezentáciu v Power Pointe – skúsenosti, záujmy, profesijné skúsenosti, certifikáty a záujmy – fotky z lyžovačky, tenisu, turistky a predstavte si prezentácia zaujala — vraj aj na svoj vek je aktívny a žije zdravo – športuje, vzdeláva sa…… Na svoj vek ?????? Priemerný vek ľúdí je 75 rokov — tak v 50tke – sú ľudia plní sily a hlavne majú čosi aj v hlave…….
    No teda odborníci — odpovedzte čo majú Slováci robiť, aby zaujali … lebo to čo sa tu uvádza je niekoľko rokov staré….. :-))

  5. Pridal: Mária | 7. apríla 2015 11:51
    Odpovedať

    No, ja som radšej svoj vek v motivačnom liste ani neuviedla, som totiž
    aktívna 60-ročná baba, ktorá má chuť a sily pracovať… . Neuveriteľné, že firmám netreba vysoko kvalifikovaných a skúsených ľudí, je to všetko o "imidži". V zahraničí sa bežne praktizuje pri mnohých profesiách práca z domu (projektanti, IT, poradcovia, účtovníci atď.). U nás každý zamestnávateľ potrebuje "na plný úväzok" čo v praxi znamená, že "šéf" potrebuje poskokov, ktorí budú vykonávať aj iné práce vo firme, ktoré nesúvisia s jeho profesiou. Proste, zo zamestnanca treba "vydrieť" čo sa dá, keď ho už máme zaplatiť….

  6. Pridal: supic | 6. mája 2015 13:21
    Odpovedať

    pohovory sú preto aby zamestnanci firiem mali nejakú prácu ,volajú ludí na pohovory aj ked vedia že už majú vela uchádzačov len aby vykonávali nejakú činnosť ,a povedia potom vám zavoláme ja chodím na pohovor aby som si našiel prácu a zarobil mne už to že chodím na tieto pohovory pripadá ako práca ale kde sa nie zarobí ale prerobí

  7. Pridal: Roman | 2. októbra 2017 11:51
    Odpovedať

    Moje skúsenosti s vekom… mám 45 a každý odhaduje tak o 10r. menej….. hlásil som sa na pozíciu kde sa vyžadovala konkrétna dlhodobá prax a VŠ vzdelanie III. stupňa. "Odborníčka" zo spoločnosti Lugera vyhlásila, že takých ako som ja má ich klient dosť, že klient chce mladého aby si ho vychoval (hm mladý s dlhodobou praxou a VŠ vzdelaním III. stupňa?) :-D
    Podobne Continental vo Zvolene a vedúci prevádzky… že prečo som si nehľadal pozíciu v technológii v nižšom veku keď už mám svoj kľud… skôr sa mi zdalo že ja ruším jeho kľud, evidentnú nudu, nezáujem a automatické otázky typu prečo ste si vybrali našu spoločnosť apod.

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook