Blog Profesia.sk
mar
2

Aké výhody vám prinesie zmena práce?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: ,
Aké výhody vám prinesie zmena práce?
Povieme vám, že v novej práci budete mať lepší plat, výrazne lepšiu možnosť kariérneho rastu, vyvážený work-life balance a moderné pracovné prostredie. Menili by ste? I keď zmena zamestnávateľa spúšťa v nás rôzne pocity, prevládajú tie pozitívne. Viete, čo dobré sa vám môže stať pri zmene práce?

Dôvod na zmenu práce sa (ne)nájde vždy

Nedostatočná odmena za prácu a minimálne príležitosti na kariérny rast. To sú dva hlavné dôvody, ktoré opakovane zaznievajú tesne pred rozviazaním pracovného pomeru.

Podľa prieskumu americkej Pew Research Center ich dopĺňa neflexibilný pracovný čas, šikana na pracovisku, slabá motivácia do práce a veľká vzdialenosť medzi bydliskom a miestom práce. Niekedy sa o odchod zamestnanca postará šikovný headhunter či HR manažér z konkurenčnej firmy. Zamestnanec s vidinou lepších podmienok v budúcom zamestnaní tak požiada o ukončenie pracovného pomeru.

Good bye, stará práca

Podpísaná výpoveď z predchádzajúcej práce je založená v obale na vrchu škatule s dokladmi. Rozhodnutie zmeniť prácu prišlo nedávno a pred vami sa otvárajú nové dvere. Aké klišé. A možno aj nie. Rozlúčte sa s bývalými kolegami, odovzdajte poslednú spätnú väzbu svojmu nadriadenému a naberte nový vietor do plachiet. Čaká vás dobrodružstvo, prísľub lepších pracovných podmienok a vyššieho platu. Na čo pozitívne sa môžete tešiť?

Nový zamestnávateľ platí lepšie

Správa amerického Pew Research Center potvrdila, že väčšina zamestnancov, ktorí zmenili svoju prácu, boli ohodnotení lepšie ako v predchádzajúcom zamestnaní. Pre slovenských zamestnancov je zvýšenie mzdy to najväčšie pozitívum, ktoré sa môže pri zmene práce udiať. V správe TASR, ktorá sa odvoláva na prieskum Profesie v spolupráci s agentúrou Focus, sa až 83 % zamestnancov vyjadrilo, že najdôležitejším faktorom pri hľadaní práce je výška mzdy. O niečo menej dôležité je miesto výkonu práca a tiež dobré meno zamestnávateľa.

Rásť kariérne i osobnostne

Ste šikovní, neustále sa na sebe pracujete a chcete rásť. No nie je kam. Na kariérnom rebríčku sa v predchádzajúcej práci nemáte kam posunúť. Príležitosť na kariérny rast vo vašom odbore alebo mimo neho sa naskytne zmenou práce. Kariérny i osobný rast v novej firme je pozitívum, ktoré vám vyčarí nielen úsmev na tvári, ale aj viac financií na účte.

(Mo)mentálne zdravie duše

V práci trávime tretinu dňa, a preto je podstatné cítiť v nej dobre nielen fyzicky, ale i psychicky. Ak ste sa rozhodli zmeniť prácu pre nevrlé vzťahy na pracovisku, despotického šéfa alebo enormnú pracovnú záťaž, vydýchnete si. Ja viac než pravdepodobné, že v novej práci to bude iné. Lepšie. Pozitívnejšie. Ak v sebareflexii priznáte, že ani vy ste neboli tým najlepším zamestnancom či kolegom, máte šancu začať odznova.

Ďalšie pozitívne faktory pri zmene práce: 

Nové pracovné benefity

Platené hodiny angličtiny, športová karta Multisport alebo dovolenka navyše sú veľmi príjemné pracovné benefity, ktoré dnes ponúka čoraz viac firiem. Ak ste ich doposiaľ nemali, v novej práci môžu byť vaše.

Skutočne zelená firma

Ak vám záleží na životnom prostredí a budúci zamestnávateľ sa nielen tvári, ale aj pristupuje k environmentálnym témam skutočne vážne, dostáva od vás zelenú. A nemyslíme tým iba triedenie odpadu. Skôr zelenú strechu či opätovné využívanie obalového materiálu.

Technologicky vyspelejšia firma

Ste správcom IT vo firme, ktorú riadia technologickí dinosauri? Keď sa presúvate na modernejšie pracovisko, vaše srdce v novej práci zaplesá.

Work-life balance

Ak ste sa v predchádzajúcom zamestnaní točili v jednom pracovnom kolotoči, je čas zmeniť to. Nastavte si denný plán odznova. Okrem práce si do neho zapíšte čas aj na svoje aktivity. Tento čas neškrtajte.

Nový život = nová práca

Nové milé aj nemilé životné okolnosti môžu byť spúšťačom na zmenu práce. Ak sa sobášite, rozvádzate, vraciate sa po materskej dovolenke alebo sa sťahuje za svojím partnerom, môže nastať čas aj na kariérnu zmenu. Nepochybujeme, že bude pozitívna.

Nebráňte sa svojim pocitom

Pocity, ktoré vo vás „bublú“ pri nástupe do novej práce, môžu byť nadšenie, strach či úzkosť. Prípadne ich kombinácia v rôznom pomere. Je to absolútne v poriadku.

Vstupujete do neznámeho prostredia, nepoznáte kolegov, systém práce. Príjmu vás? Bude vás nová práca napĺňať? Nájdete si v práci priateľov? Odpovede prídu postupne. Nezabúdajte však ostať samými sebou. Ak sa smejete nahlas, robte to od prvého dňa v novej práci. Veľa sa pýtajte. Na prácu, na obľúbené jedlo nových kolegov, na to, kam chodia ich deti do školy a tiež aká je ich obľúbená farba či hudba. Nebojte sa budovať si vzťahy na pracovisku od prvého dňa. Odmenou vám bude to, že ostane iba nadšenie, strach a úzkosť úplne pominú. A možno budete rovnako šťastní ako nový šofér autobusu kapely Hex. Náš Rudo.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook