Blog Profesia.sk
sep
23

Aké miesto majú mäkké zručnosti vo vašom životopise?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky:
Aké miesto majú mäkké zručnosti vo vašom životopise?
Vedieť písať vo Worde, ovládať dva jazyky či vlastniť titul už nestačí. Nároky zamestnávateľov na nováčikov v tíme rastú. Vášho budúceho šéfa zaujímajú okrem skúseností a zručností aj vaše soft skills. Medzi ne patrí zvládanie konfliktov, osobný time manažment alebo sebamotivácia. V článku vám predstavíme tie soft skills, ktoré z vás urobia ukážkového kandidáta (nielen) v roku 2022.

Čo sú soft & hard skills?

V slovenčine môžeme soft skills nazývať aj jemné alebo mäkké zručnosti. Sú to ľudské schopnosti a zručnosti, ktoré vychádzajú z našich osobnostných a charakterových čŕt. Odzrkadľujú, ako sa človek správa, či vie zaujať vlastný postoj k otvorenej otázke, komunikovať či spolupracovať s ostatnými. Typickými soft skills sú delegovanie úloh alebo schopnosť pracovať v tíme. Dobrou správou je, že aj mäkké zručnosti sa dajú naučiť, cibriť a trénovať.

Opakom soft skills sú hard skills, t.j. tvrdé zručnosti. Nadobudnete ich zvyčajne počas štúdia, prípadne praxou. Sem môžeme zaradiť jazykové zručnosti, doštudovanú ekonómiu, právo alebo účtovníctvo. Hard skills sa dajú zmerať, výsledok tejto zručnosti je doložený certifikátom či vysvedčením.

Pridajte soft skills do CV, zvýšite svoj kredit

Prečo by ste si mali do životopisu pridávať informáciu o svojich soft skills? Dôvodov je viacero, kľúčové sú:

  • Poukážete na vlastnosti, ktoré budúci zamestnávateľ považuje za kľúčové.
  • Soft skills vás odlíšia od iných uchádzačov o prácu.
  • Zvýšite šancu na získanie vytúženej práce.

Ešte stále váhate?

Rekvalifikácia = nové soft skills

Podľa portálu World Economics Forum zaznela na summite o obnovení pracovných miest prekvapivá informácia. Odborníci odhadujú zrušenie 85 miliónov pracovných miest vo svetovom hospodárstve do roku 2025. Dôvodom je robotizácia.

Pozitívnou informáciou je vznik cca 97 miliónov pracovných miest, ktoré sa rýchlejšie a jednoduchšie prispôsobia novému rozdelenie u práce medzi ľudí a inteligentné zariadenia. Na summite zaznela aj informácia, že až 50 % všetkých zamestnancov v roku 2025 bude potrebovať rekvalifikáciu, a to práve v dôsledku zavádzania nových technológií. Kľúčové však nebudú hard, ale soft skills. Skloňovali sa aktívne učenie, schopnosť znášať stres či kritické myslenie.

Ak tieto soft skills nemáte, začnite na tom pracovať

World Economics Forum zozbierala dáta z portálu Linkedin a platformy Coursera. Na ich základe vytvoril zoznam soft skills, ktoré budú žiadúce v roku 2025. Sú to:

  • Analytické myslenie
  • Aktívne učenie
  • Komplexné riešenie problémov
  • Kritické myslenie
  • Kreativita, originalita a iniciatíva
  • Vodcovské schopnosti
  • Používanie technológií a ich kontrola
  • Odolnosť voči stresu a flexibilita
  • Zdôvodňovanie, riešenie problémov

Disponujete niektorou z nich?

Skratky neexistujú, pracujte na sebe

Z večera do rána sa nenaučíte kriticky myslieť. Práca na tejto zručnosti by mala byť sústavná a vyžaduje si dostatok vášho času. Pomôcť môžu online či offline kurzy Akadémie kritického myslenia alebo kniha Sila rozumu v bláznivej dobe od šachového majstra Jána Markoša. Ak by ste chceli za týždeň raketovo zvýšiť inú soft skill – odolnosť voči stresu – ani to sa vám nepodarí. Pre jej zabezpečenie je potrebný pravidelný a dostatočný spánok, aktívny šport alebo pokojný relax a vyvážené sociálne kontakty. Dbáte o nich?

Pri vytváraní životopisu cez portál Profesia.sk máte možnosť pridať mäkké zručnosti. Doplňte ich do časti Znalosti a buďte krok pred ostatnými uchádzačmi o pracovné miesto.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook