Blog Profesia.sk
dec
9

5 tipov, ako si zarobiť, aj keď ste bez práce

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
5 tipov, ako si zarobiť, aj keď ste bez práce
Ste práve bez práce a nájsť tú trvalú sa vám nedarí? Inšpirujte sa piatimi jednoduchými tipmi, ako si privyrobiť, aj keď ste práve nezamestnaný.

Len málokto má to šťastie, že po ukončení jedného pracovného pomeru plynule prejde do ďalšieho zamestnania. Najnovšie údaje hovoria, že obdobie nezamestnanosti trvá na Slovensku v priemere 31,7 mesiaca (teda viac než 2,5 roka). To je dosť dlho, nemyslíte?

Ste bez práce a sedíte doma len s tým, že každý deň refreshujete Profesia.sk, či náhodou nepribudla nová pracovná ponuka? Úprimne, robíte toho dosť málo. Nevyužívate totiž vo svoj prospech obrovskú výhodu, ktorú máte oproti zamestnaným ľuďom. Svoj voľný čas.

Ak ste ho doteraz premárnili vstávaním o deviatej len kvôli povinným návštevám úradu práce a frflaním, že nezamestnaný nemá žiadnu šancu si aspoň ako-tak zarobiť, verím, že po prečítaní tohto článku definitívne pozmeníte svoje návyky. A nielen to. Môžete sa naučiť správne a efektívne využívať čas vo svoj napríklad aj finančný prospech. Inšpirujte sa týmito piatimi zárobkovými aktivitami vhodnými pre každého, kto je momentálne bez práce!

1. Babysitting je v móde

Pre vyťažených rodičov je náročné skĺbiť pracovné i rodinné povinnosti a občas je aj vyzdvihnutie detí zo škôlky nadľudský výkon. Preto čoraz viac ľudí hľadá občasnú či pravidelnú výpomoc. Ak sa dokážete postarať o deti, skvelú príležitosť pre vašu peňaženku ponúka portál Domelia.sk. Zadarmo si vytvoríte profil s ponukou vašich služieb a môžete sledovať aktuálne inzeráty rodín z vášho okolia, ktoré hľadajú niekoho na stráženie ratolestí.

2. Mali ste bohatú úrodu? Speňažte ju

Súčasným trendom sú bio produkty. Ovocie a zelenina zo záhradky sú preto veľmi oceňované. Ak ste mali v záhrade úspešný rok, pouvažujte nad predajom plodín. Stačí zadať inzerát na špecializované portály, napríklad Farmicka.sk alebo Predavamezdvora.sk. Verte, že záujemcov určite nájdete.

3. Za upratanie bytu dobre platia

Možno sa budete čudovať, ale čoraz viac ľudí nestíha bežné domáce práce. Utrieť prach, povysávať, umyť okná či vyžehliť? Na takéto aktivity mnohým nezostáva energia. Viete, koľkí by práve teraz uvítali pomoc pri týchto činnostiach? Ak patríte medzi tých šťastlivcov, pre ktorých je upratovanie obľúbená činnosť, využite to!

4. Zarobte na svojich vedomostiach

Ste absolvent strednej alebo vysokej školy a zatiaľ sa vám nedarí nájsť si prácu? Zarobte si svojimi vedomosťami inak! Ak napríklad ovládate plynule cudzí jazyk, začnite ponúkať súkromné hodiny. Mnoho ľudí uprednostňuje individuálny prístup pred plnou triedou žiakov v jazykovej škole a kopa rodičov zháňa doučovanie pre svoje deti. Už viete, koľko si vypýtate na hodinu?

5. Máte šikovné ruky? Predávajte svoje diela

Či už maľujete, šijete, vyrezávate, skrátka ak hocičo vyrábate, nenechávajte si svoje diela len pre seba. Na internete nájdete portály, ktoré sa zameriavajú na predaj handmade výrobkov. Veľmi populárnym je napríklad Sashe.sk, stačí sa zaregistrovať, nafotiť svoje výtvory a pridať k nim cenu. Jednoduché, však?

 

Byť bez práce neznamená nemať čo robiť

Radi pečiete? Vytvorte si vlastný web a začnite predávať svoje torty a koláčiky. Ak ste zdatný v grafike, existuje kopec webov, na ktorých si môžete prilepšiť výrobou log, bannerov či ilustrácií. Ďalšou možnosťou je účasť v platených online prieskumoch. Príležitostí na privyrobenie je skutočne veľa, poďte do toho! Aj takto môžete predísť apatii, ktorá často pochytí dlhodobo nezamestnaných. Možností je viac, než sa zdá.

Hlavne fungujte ako v pracovnom režime. Vstaňte, deň začnite lúskaním inzerátov a reagujte na pracovné ponuky. Myslite na to, že v každom zamestnaní sa pracuje od – do, a aj vy si vytvorte pracovný návyk. Venujte čas vlastným aktivitám, ktoré vám prinesú istú finančnú sumu a okrem peniažkov aj nové skúsenosti. Tak čo, idete do toho? :)

9 komentárov

  1. Pridal: jednoducho_ja | 10. decembra 2014 09:18
    Odpovedať

    doučovanie je fajn, horšie je, keď sa dnes kde-kto hlási na preklad.. ľudia, to že sa dorozumiete v cudzom jazyku a máte doma internet s google prekladačom a webslovníkom, z vás prekladateľov ešte nerobia.. nekradnite prácu kvalifikovaným prekladateľom.. peace

  2. Pridal: bellatrix | 10. decembra 2014 13:39
    Odpovedať

    rozhodne zaujimave a uzitocne rady. len by ma zaujmala jedna vec. nie je predavat produkty a sluzby, bez toho, aby som mala zivnost, ci firmu nelegalne? povedzme, zeby som si predajom homemade vyrobkov alebo babysittingom vedela privyrobit 70€ mesacne. ano, pre nezamestnaneho je kazde euro dobre a je lepsie zarabat 70€ ako zarabat 0 €. ale v pripade, zeby som si na to musela zalozit zivnost budem po zaplateni dani, zdravotneho poistenia, uctovnicky atd. este aj v minuse, nie? takze by sa to neoplatilo. a ked budem na sashe predavat "nelegalne" a urady mi na to pridu, tak mi naparia pokutu a budem mat dlhy problemy. (nevymyslam si a nehladam "akosa to neda", viem o pripade, ked niekto takto skoncil predajom prave na sashe)

  3. Pridal: Majka | 11. decembra 2014 12:47
    Odpovedať

    Presne toto zarazilo aj mna.. Predavat sluzby a vyrobky bez opravnenia je nelegalne. Som zvedava ci sa k tomu vyjadria nejako..

  4. Pridal: Dominika Babulicová | 15. decembra 2014 10:40
    Odpovedať

    Dobrý deň, Majka a bellatrix,
    zárobková činnosť prebiehajúca spôsobmi, ktoré sme uviedli, je čisto na individuálnej zodpovednosti vykonávateľa. Taktiež spomínané weby si určujú vlastné podmienky používania s upozornením, že k predaju tovarov a poskytovaniu služieb môže byť vyžadované živnostenské oprávnenie. Živnosť je neskôr veľkým plusom pri hľadaní trvalého zamestnania, keďže vypovedá o samostatnosti a schopnosti vykonávateľa, tiež pri samotnej zárobkovej činnosti môže byť výpovednou referenciou.

    • Pridal: bellatrix | 16. decembra 2014 00:24
      Odpovedať

      cize velmi diplomaticky povedane, ano potrebujeme zivnost, ano, ked ju nemame robime to nelegalne.

    • Pridal: iva | 26. septembra 2015 07:39
      Odpovedať

      "zivnost je velkym plus pri hladani trvaleho zamestNania?Ty si videl zivnostnika ktoremu sa dari a chcel by zivnost vymenit za pracovne miesto? To sa stava jedine vtedy ked sa nedari nie?a ked sa nedari tak to o akych schopnostiach hovorite? O odvahe ci nepremyslenosti vlastnych krokov. Ste sa zamotali do peknych reci.

  5. Pridal: daniak | 20. januára 2015 08:49
    Odpovedať

    do 500 eur su prijmy oslobodene od dane. do cca 1860 eur rocne netreba podat danove priznanie. Druha vec je ze ked je clovek na urade prace, tak podpise ze bez suhlasu uradu prace nesmie mat prijem…. Tam vas zabetonuju aby clovek ostal statne teliatko.

  6. Pridal: Hosting Italia | 28. augusta 2016 23:11
    Odpovedať

    Predtym, nez uskutocnite nejaku platbu, ubezpecte sa, ze poznate okolnosti. Najlepsie urobite, ak budete mat v penazenke zamenenych aspon 100 eur v miestnej mene. 

  7. Pridal: Eva | 24. februára 2020 18:24
    Odpovedať

    Mne sa ako pôrodnej asistentke na materskej hrozne zapáčilo pracovať cez chattyclass, kde pomáham s otázkami okolo pôrodu a príprave naň budúcim mamičkám online a je to hrozne príjemné pretože mám pocit, že im pomáham aj takto z domu cez net a k tomu si aj zarobím a môžem niečo utratiť pre malého :) Ono dá sa nájsť naozaj super práca z domu len treba hľadať

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook