Blog Profesia.sk
feb
8

Nová úroveň work-life balansu: Nevyvažujte, harmonizujte

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Nová úroveň work-life balansu: Nevyvažujte, harmonizujte
Väčšinou máme plán striktne si rozdeliť denný čas na ten pracovný a ten nepracovný. A v tej nepracovnej časti dňa sa pokúšame realizovať všetko to, čomu sa počas pracovnej doby nevenujeme. To ale, samozrejme, zahŕňa celkom široké spektrum aktivít. Prečo by sme sa mali snažiť svoj pracovný a súkromný život skôr harmonizovať?

Koncept rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom evokuje predstavu rovnoramenných váh, na ktorých vyvažujeme dva aspekty nášho života. Toto delenie však výrazne redukuje život na “prácu” a “to ostatné”. Súčasne umelo oddeľuje do striktných kategórií oblasti, ktoré sú vzájomne prepletené.

Podoba práce sa navyše za posledné roky výrazne premenila a pandémia celý proces ešte výrazne urýchlila. Na jednej strane sa tešíme väčšej časovej flexibilite aj možnostiam práce prakticky odkiaľkoľvek, na druhej strane sa v porovnaní s minulosťou naša práca stala neoddeliteľnou súčasťou celých našich dní.

Existuje dnes vôbec priestor pre work-life balance?

Organizačná psychologička Kristína Pomothy v podcaste magazínu Forbes Nevyhorení hovorí o tom, že v súčasnosti, teda vo vedomostnej ekonomike a pandemickej resp. post-pandemickej dobe, delenie života na pracovný a súkromný prakticky nemôže existovať.

Tým, že práca zásadne zasahuje do nášho osobného života, nie je možné ju od neho striktne oddeliť. Lepšie je v tomto zmysle hovoriť o “life balance”, teda o hľadaní a nachádzaní rovnováhy v živote ako takom, resp. budovaní vyrovnaného, harmonického života.

Nebojte sa alternatív: Pozrite sa na vec z iného uhla pohľadu

Podľa výskumu realizovaného Ioanou Lupu a Mayrou Ruiz-Castro, ktorého závery si môžete prečítať v Harvard Business Review, je ešte stále pomerne dosť zamestnancov, ktorí vnímajú vysoké pracovné nasadenie prejavujúce sa v nadčasoch a neustálej disponibilite ako prejav cnosti. Zároveň ale identifikovali významnú menšinu profesionálov (až 30 % mužov a skoro 50 % žien), ktorá dokázala odolávať tlaku na výkon.

Títo ľudia potom popísali svoje unikátne stratégie, pomocou ktorých sa bránia dlhému pracovnému času (v zmysle nadčasov a permanentnej pripravenosti pracovať kedykoľvek a za každých okolností) a udržiavajú si zdravšiu životnú rovnováhu. Individuálne stratégie sa líšili v detailoch, v základe ale boli postavené na podobnom mentálnom procese. Ten zahŕňal neustále prehodnocovanie a zvedomovanie, reflexiu a zmenu priorít a samotnú implementáciu zmien.

Autorky dodávajú, že tento cyklus nie je uzavretý, nejde totiž o jednorazový projekt. Podobne Lauren Brown v článku pre BBC píše, že aj keď väčšinou rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom vnímame ako jasný a želaný cieľ, ide skôr o celoživotný proces, cyklus alebo aj pohyb po špirále. Túto rovnováhu budeme vo svojom živote hľadať prakticky celý život, neustále znova nastavovať, revidovať a reflektovať nové okolnosti.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook