Blog Profesia.sk
mar
4

Ako si môžete postrážiť balans medzi súkromím a prácou v časoch „koronových“?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Ako si môžete postrážiť balans medzi súkromím a prácou v časoch „koronových“?
Dokážete po ukončení pracovného času odložiť notebook a telefón a plne sa venovať rodine či svojim záujmom? Vyzerá to tak, že čoskoro bude mať každý zamestnanec pracujúci z domu podľa nariadenia Európskej únie právo odpojiť sa. Táto právna norma spolu s work-life balance tak vytvoria skvelý ochranný prostriedok proti vyhoreniu.

Karty mieša Covid-19

Práca z domu zohrala výraznú rolu pri ochrane pracovných miest, a to nielen na Slovensku. Vďaka home officu ich bolo zachránených mnoho, no vzdialená práca priniesla aj negatíva. Kombinácia dlhého pracovného času s vysokými nárokmi zamestnávateľa môže mať u zamestnancov psychické následky. Úzkosť, vyhorenie či depresia. O slovo sa hlási, viac ako kedykoľvek predtým, work-life balance (rovnováha medzi pracovným a súkromným životom, pozn. red.).

Work off, life on

Pojmom work-life balance pomenúvame súlad medzi osobným a pracovným životom. Jeho hlavným cieľom je dosiahnuť spokojnosť zamestnancov, a tým zabezpečiť ich vyššiu výkonnosť. Tento pojem sa nesprávne interpretuje ako vychádzanie v ústrety súkromným či rodinným potrebám zamestnanca z pohľadu zamestnávateľa. Myšlienka rovnováhy medzi súkromím a prácou je oveľa hlbšia. Ak je splnený work-life balance, tak zamestnanec má uspokojenú sebarealizáciu a prácu vníma ako súčasť osobného rozvoja a uplatnenia.

Medzi prvky work-life balance zaraďujeme:

  • zamestnanecké benefity,
  • flexibilný pracovný čas,
  • hľadanie najlepšieho uplatnenia pre zamestnancov,
  • pracovné voľno nad rámec zákona.

Home office kradne súkromný život

Vzdialený prístup k práci, resp. práca z domu stiera rozdiely medzi pracovným a súkromným životom. Zamestnanec je neustále vystavený konferenčným hovorom, mailom či skupinovým konverzáciám bez ohľadu na to, či sa jeho pracovaný deň ešte nezačal alebo už skončil.

Faktom je, že doteraz v Európske únii neexistuje žiaden zákon, ktorý by definoval podmienky home officu. „Nemôžeme ponechať milióny európskych pracovníkov, ktorí sú vyčerpaní pridlhou pracovnou dobou a tým, že musia byť neustále k dispozícii, ich osudu. Nastal čas aktualizovať práva zamestnancov tak, aby zodpovedali novej realite digitálneho sveta,“ povedal maltský europoslanec Alex Agius Saliba pri rozprave o zákone, ktorý by dal európskym zamestnancom právo odpojiť sa od pracovných zariadení.

Právo na odpojenie nie je chiméra

Európsky parlament na konci januára doručil Európskej komisii výzvu so žiadosťou o prijatie novej právnej normy – tzv. Práva na odpojenie. Nový zákon by dovoľoval zamestnancom pracujúcim z domu odpojiť sa z pracovných emailov, aplikácií a hovorov po pracovnom čase a počas víkendov. Cieľom je exaktne oddeliť pracovný čas od voľného času. Europoslanci, ktorí podporujú tento návrh, by ho radi v krátkom čase videli aj v kolektívnych zmluvách zamestnávateľov v jednotlivých členských štátoch.

4 rutiny, ktoré upracú váš home office

Azda pre každého je náročné zladiť pracovný, rodičovský alebo partnerský život bez toho, aby nám „nepraskli nervy“ – a každý túto situáciu prežíva ináč.  Pandemická situácia bude ešte nejaký čas pretrvávať, preto skúste do svojich životov zaviesť týchto pár rutín.

  1.       Plán musí byť

Na papieri, v počítači alebo v diári. Spíšte si aktivity, ktoré chcete v daný deň stihnúť a postupne škrtajte. Pozor na to, aby ste si na daný deň nenaplánovali viac, ako dokážete stihnúť.

  1.       Najskôr priority, potom ostatné

Každá práca si vyžaduje svoj čas a pracovný deň je zväčša obmedzený na osem hodín. Vyberte si jednu až dve priority, ktoré sú pre vás v daný deň kľúčové a venujte sa im od rána. Ďalšie povinnosti prídu na rad až potom.

  1.       Vypínajte

Zatvorte počítač a vypnite telefón. Jednoducho sa odpojte. Ak váš zamestnávateľ vyžaduje pripojenie 24/7, vďaka Európskej únii to už zrejme nepotrvá dlho, a aj vy získate právo odpojiť sa.

  1.       Myslite na seba

Čas, ktorý by ste inak strávili presunom (z práce do školy, zo školy domov atď.) využite efektívne. Vzdelávajte sa, počúvajte podcasty, modelujte si, vyrábajte mydlo alebo maľujte akvarelom. Podporte svoje záujmy a rozvíjate svoju osobnosť v čase osobného voľna.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook