Blog Profesia.sk
jan
11

Flexibilný pracovný čas: Čo to znamená a prečo by ste ho mali chcieť aj vy?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Flexibilný pracovný čas: Čo to znamená a prečo by ste ho mali chcieť aj vy?
Flexibilná pracovná doba sa medzi benefitmi v ponukách práce vyskytuje pomerne často. Aj keď možno na prvé prečítanie znie trochu tajomne, jej praktická stránka je prostá - benefitom pre zamestnanca je najmä možnosť ohýbať si pracovný čas tak, aby mu vyhovoval.

Pružná pracovná doba sa najmä pri tzv. kancelárskych prácach stala štandardom, i keď sa na ňu v mnohých prípadoch stále hľadí ako na benefit. Z hľadiska efektivity práce a spokojnosti zamestnancov ide o víťazstvo na obidvoch stranách. Zamestnávatelia ňou získavajú plnú prítomnosť a pozornosť zamestnancov v pre firmu najvýznamnejších časoch a zamestnanci majú nástroj, s ktorým si môžu prispôsobiť prácu vlastným potrebám.

Flexibilný pracovný čas v praxi

Flexibilný pracovný čas je spravidla rozdelený na povinný úsek (časové rozmedzie, kedy musíte byť v práci) a voliteľné hodiny, ktoré môžete odpracovať tak, ako vám to vyhovuje – spoločne tieto dve časti dávajú osemhodinový pracovný čas (alebo iný podľa pracovnej zmluvy). Najčastejšie býva povinný úsek v čase od 9:00 do 15:00, ale pokojne môže byť povinný blok stanovený aj v menšom rozsahu, než je vyššie uvedených šesť hodín. Zmyslom týchto pevných hodín je najmä to, aby vaši kolegovia či nadriadení mohli počítať s vašou pomocou alebo prácou, ktorú odvádzate.

Keďže je každá firma iná a má rozdielny spôsob fungovania, existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako “chápať” a praktizovať tento benefit. Flexibilita v pracovnej dobe tak môže mať podobu rozdelených časových blokov, nemusí ísť striktne len o klasickú osemhodinovú pracovnú dobu s variabilným časom začiatku a konca. Ak teda napríklad o druhej poobede trikrát do týždňa hrávate tenis alebo o desiatej navštevujete záujmový kurz, ktorý by inak časovo spadal pod tradičné pracovné hodiny, nemusí to byť problém za predpokladu, že tieto časy nespadajú pod váš povinný pracovný blok. Zostávajúcu časť práce si môžete nechať na chvíľu, kedy máte pokoj, napríklad vo večerných hodinách alebo skoro ráno.

Nie vždy je však pružné riešenie pracovnej doby možné. Ide typicky o profesie, ktoré je nutné vykonávať s pevne daným časovým rozvrhom, napríklad v zdravotníctve a školstve, ale aj vo firmách s fixne daným striedaním zmien. Preto si tento benefit môžu dovoliť len také firmy, ktoré nepotrebujú zachovať neobmedzenú prevádzku, nepatria do kritickej infraštruktúry alebo to z povahy ich podnikania nie je možné.

Čas pre seba, rodinu či šport: Prínosy pružnej pracovnej doby v praxi

Ľudia vo flexibilných pracovných podmienkach hľadajú predovšetkým lepšie zosúladenia pracovného a súkromného života, viac času na rodinu a takisto pestovanie zdravého životného štýlu.

Často sa pri výhodách pružného pracovného času spomínajú najmä rodičia malých detí. Odprevádzanie a vyzdvihovanie detí do a zo škôlky, školy či krúžkov, ktoré je viazané na konkrétny čas, vyžaduje zo strany rodičov značné prispôsobenie sa. Ideálnym riešením je, ak majú flexibilnú pracovnú dobu obaja rodičia, jeden tak môže fungovať s deťmi ráno, druhý poobede.

Toto riešenie pracovného času určite poteší aj ľudí s rôznym nastavením denného biorytmu. Ak ste skôr ranné vtáča, nerobí vám problém vstať pred šiestou a najlepšie sa vám pracuje v doobedných hodinách, oceníte možnosť začiatku práce hneď z rána. Naopak, ak patríte k nočným sovám, pred ôsmou s vami nie je reč a najviac vám to páli podvečer alebo v noci, bude vám vyhovovať, že nemusíte skoro ráno vstávať a do práce tak prichádzate svieži.

V prípade, že kurz, na ktorý sa už dlho chystáte, otvorili v dobe, ktorá by normálne kolidovala s pracovnou dobou, alebo váš obľúbený učiteľ jogy má lekciu práve v takom čase, môže byť pružný pracovný čas vašim pomocníkom. Ku kaderníčke sa nemusíte objednávať v najexponovanejšom čase po štvrtej hodine a ani okresané úradné hodiny štátnych inštitúcií už nemusia byť prekážkou.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook