Blog Profesia.sk
apr
14

Ako do konca apríla použiť peniaze lepšie než na dane

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky: , ,
Blíži sa posledný termín na poukázanie dvoch percent z daní fyzických osôb. Už ste vybrali, kam pošlete tie svoje? Inšpirujte sa.

V Profesii je už dobrým zvykom každoročne poukázať peniaze z firemných daní viacerým organizáciám. O nich vieme a poznáme konkrétnych ľudí, ktorí za občianskymi združeniami a inštitúciami stoja, takže peniažky sa použijú adresne. A keď si prečítate ich príbeh, možno si v tomto blogu vyberiete niektorú organizáciu, ktorej pošlete svoje dve percentá aj vy.

Návrhy, kam poukázať firemné peniaze, chodia väčšinou od dlhodobých zamestnancov a považujeme to za jeden z benefitov – môcť sa týmto spôsobom podieľať na spolurozhodovaní, ako efektívne využiť financie. Tento rok sme sa rozhodli podporiť rekordný počet občianskych združení a prešlo až 15 návrhov. Ktoré sme vybrali a prečo práve oni?

Spoločnosť Downovho syndrómu

Keď sa pred desiatimi rokmi nášmu šéfovi a zakladateľovi Profesie narodil úžasný syn Šimonko, ktorý je napriek diagnóze Downovho syndrómu veselou súčasťou každej našej akcie, až vtedy si uvedomíme, aké dôležité je spájať a podporovať rodiny s podobným osudom. Mať možnosť vymieňať si skúsenosti, podporovať detičky a rozvíjať ich talent.

Šimon Jakuš, dve percentá, Profesia

Šimonko Jakuš

Plamienok

S neziskovkou Plamienok spolupracujeme už niekoľko rokov. Riaditeľku MUDr. Máriu Jasenkovú si nesmierne vážime za to, čo robí pre choré detičky a ich rodiny. Prežili sme si to priamo vo firme a ich prácu považujeme za jednu z najťažších a najsmutnejších na svete. Veríme, že finančná pomoc a zverejňovanie pracovných ponúk Plamienku pomôžu pri náročnom poslaní, ktoré si dokonca dovolím označiť ako hrdinstvo.

Diador

Občianske združenie Diador vzniklo na podnet diabetológa MUDr. Ľubomíra Baráka, ktorý si vo svojej ambulancii všimol, že jeho pacienti, mladí cukrovkári, bez slova vyčkajú na poradie a po vyšetrení zase bez slova odchádzajú domov. Diador sa snaží preklenúť túto anonymitu, čo oceňuje aj naša kolegyňa, diabetička, ktorá sa poteší radám a pravidelným aktivitám tohto združenia.

go-ok

Keď je niekto na vozíku, musí neustále riešiť veci, ktoré si my, zdraví ľudia, ani neuvedomujeme. V go-ok sa preto rozhodli monitorovať a mapovať bezbariérovosť verejného priestoru. Prezentovali svoj projekt aj na Profesia days 2015, kde ukázali, že aj ľudia, ktorí sú odkázaní na vozík, majú nápadov a optimizmu na rozdávanie a chcú priniesť niečo užitočné.

PO ART

O tom, ako fantastickí ľudia dostali facku od života. Samkovi Gecíkovi sa dva dni po oslave 16. narodenín zmenil život na nepoznanie jediným skokom do vody. Môže sa to stať každému. Aby však Samko mohol ďalej existovať a mohol aspoň skúsiť zaradiť sa do bežného života, združenie PO ART preňho zháňa peniažky na elektrický vozík. Profesia bude sledovať Samkov príbeh a určite vám ešte prinesieme, ako sa mu darí.

Samuel Gecík, dve percentá, Profesia

Samko Gecík

Run for fun

Spolu s bežeckým tímom Run for fun sa nám podarilo rozbehať Profesiu. Skvelý výsledok na posledných súťažiach je toho dôkazom, ešte väčšiu spokojnosť ale prináša dobrý pocit z toho, že vo firme robíme niečo pre svoje zdravie. Aj dve percentá sú formou poďakovania trénerom v klube za to, že sa starajú o našu kondíciu, vyvetranie hlavy a vyplavené endorfíny. Investované peniažky, ktoré tiež neľutujeme.

Cyklokoalícia

Okrem bežcov máme vo firme aj veľký počet cyklistov, ktorí aj do práce často prichádzajú na dvoch kolesách. Rozhodli sa preto podporiť rozvoj mestských cyklotratí. Práve o to sa snaží aj občianske združenie Cyklokoalícia a jeho aktivity sú pre bratislavských cyklistov obrovskou pridanou hodnotou.

Transparency International Slovensko

Spoločnosť Profesia vždy oceňovala korektný a férový prístup, či už voči zamestnancom, uchádzačom, klientom alebo dodávateľom. Vážime si činnosť Transparency International, pretože vieme, aký dôležitý je boj s korupciou a je priamou úmerou k pritiahnutiu nových a kvalitných pracovných miest na slovenský trh. Rovnako tak je dôležité aj zdravé a transparentné podnikateľské prostredie.

A ďalšie drobné organizácie

V neposlednom rade sme sa rozhodli peniažky rozdeliť aj medzi školské organizácie, ktoré navštevujú deti našich zamestnancov:

  • Ideálna mládežnícka aktivita
  • Rodičovské združenie sv. František

Naša podpora patrí tiež športovým, kultúrnym a záujmovým združeniam, ktoré vnímame aj z hľadiska rozvoja detí za veľmi dôležité v ich vývoji. Podporili sme tak:

  • Matematická spoločnosť Mladý génius
  • Vláčikovo
  • Šermiarsky klub Dunaj Bratislava
  • Slovenské planetáriá
  • Aelus

Kam ste sa svoje dve percentá rozhodli poslať vy?

molnarova@profesia.sk
Ivana Molnárová
Výkonná riaditeľka
Profesia spol. s r.o.
Rodená východniarka, študovaná matfyzáčka, dvojnásobná mama, vášnivá bežkyňa a TOP žena slovenského biznisu. Cez jej blogy nakuknete do kuloárov Profesie a slovenského trhu práce.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook