Blog Profesia.sk
jún
29

Nepovolaný hosť vo vašom životopise. Prečo vás preklepy môžu pripraviť o novú prácu?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Nepovolaný hosť vo vašom životopise. Prečo vás preklepy môžu pripraviť o novú prácu?
Preklepy a gramatické chyby v životopise môžu byť častým dôvodom, prečo spoločnosť na váš záujem nereaguje. Zozbierali sme pre vás najčastejšie preklepy, aby mohol byť ten váš životopis bez chýb.

Preklepy ako znak nepozornosti

V minulosti bol často za preklepy obviňovaný tlačiarenský škriatok, dnes už to je škriatok počítačový alebo smartfónový. Tak ako sa mení spôsob, akým si uchádzači hľadajú novú prácu, menia sa aj nástrahy, ktoré vám hľadanie môžu skomplikovať. Takým sú aj preklepy a gramatické chyby v životopise. Či už posielate životopis na pracovnú ponuku z počítača a program vám nepodčiarkol v texte chyby, alebo reagujete z telefónu a autocorrect vám doplnil slová, ktoré tam nemajú čo hľadať. Je na vás, aby ste si životopis a motivačný list po sebe skontrolovali.

Prečo prehliadame preklepy?

To, že pri písaní urobíte v texte preklep alebo chybu je bežná vec a môže sa stať každému. Stačí, že ťuknete o klávesu vedľa a preklep je na svete. Za to, že preklep pri následnej kontrole prehliadnete, môže z veľkej časti váš mozog. Ten je totiž v tomto prípade až príliš vynaliezavý a naučil sa čítať automaticky. To znamená, že stačia začiatočné písmená akéhokoľvek slova a mozog si už sám doplní, o aké slovo ide. Vďaka tomu, dokážete napríklad prečítať text, v ktorom sú vypadnuté písmená či porozumieť, ak sú v slove vynechané samohlásky.

Vyskúšajte si malý test. Dokážete prečítať nasledujúce slová?

žvtps

mtvčn lst

admnstrtvn prcvnk

Mm zjm o prc vo všj splčnst, ktr bl vrjnn na strnk Prfs.sk.   

Preklepy môžu pokaziť dojem z vášho životopisu

Preklepy idú ruka v ruke s gramatickými chybami ako jedna z prvých vecí, ktorá vám môže zavrieť brány k novej práci. Personalistovi stačí pár sekúnd na vyhodnotenie životopisu. Ak ho ako prvé zaujmú gramatické chyby alebo preklepy, je pravdepodobné, že taký životopis skončí na kope označenej červeným krížikom.

Prinášame vám najčastejšie typy preklepov, ktoré sa nachádzajú v životopisoch alebo motivačných listoch:

  • Preklepy v názvoch programov a zručností

Často sa stretávame s tým, že v životopisoch, v sekcii znalosti, nachádzame preklepy v názvoch programov. Toto je nešťastné z viacerých hľadísk. Za prvé, ak si nie ste istí, ako sa daný názov píše, dokážete si ho jednoducho vyhľadať a skontrolovať.  Za druhé, personalista ťažko uverí, že s programom viete pracovať, keď nepoznáte ani jeho správny názov.

Pozrite si najčastejšie preklepy pri programoch, ktoré sme v životopisoch našli:
životopis bez chýb

  • Preklepy v slovách, v ktorých je spodobovanie

Slovenčina je jazyk, v ktorom výslovnosť zodpovedá napísanému texty. Zjednodušene povedané, píšeme tak ako počujeme. Výnimkou však je spodobovanie. Ide o páry spoluhlások, ktoré sa v spoločnosti ďalších spoluhlások zamieňajú. A môžu sa jednoducho zamieňať aj pri písaní.

Znelé spoluhlásky b, d, ď, dz, dž, g, h, v, z

Neznelé spoluhlásky p, t, ť, c, č, k, ch, f, s

životopis bez chýb

 

  • Úplne bežné preklepy

Klasický preklep, kedy pri písaní ťuknete na iné písmeno, ako ste chceli. Odporúčame preto mať pri písaní životopisu zapnutú kontrolu gramatiky a pravidelne kontrolovať text. Napríklad, po každej vete zdvihnite zrak a pozrite sa, čo ste napísali. Ak kontrolujete naraz celý text, môžete preklepy jednoducho prehliadnuť.

  • Bonus: Y verzus I

Zamieňanie a nesprávne používanie samohlások y a i, nie je ani tak preklep, ale gramatická chyba. Patrí však k najčastejším chybám, ktoré sa v životopisoch vyskytujú. A taktiež k tým najzávažnejším, ktoré spôsobia, že očakávaný telefonát od personalistu nepríde. Ak si v gramatike neveríte, je dobré nechať životopis skontrolovať niekomu, kto mal zo slovenčiny jednotky.

životopis bez chýbAko sa vyhnúť chybám a preklepom?

  • Ak si nie ste istí, ako sa píše nejaké slovo alebo názov programu či školy, použite vyhľadávač a overte si to. Overujte vždy z oficiálnych stránok. Gramatiku overujte na jazykovaporadna.sme.sk a slex.sk.
  • Ak si vytvárate životopis na Profesia.sk, v časti zručnosti vám po v písaní začiatočného písmena ponúkneme najčastejšie možnosti. Namiesto písania celého názvu, stačí kliknúť na odporučenie. Budete si tak istí, že názov je správny.
  • Vždy si po sebe kontrolujte životopis aj motivačný list. Ak si neveríte, nechajte ho skontrolovať ešte niekomu ďalšiemu.
belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook