Blog Profesia.sk
jan
23

Pracovné ponuky, ktoré kraľovali roku 2019

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
Pracovné ponuky, ktoré kraľovali roku 2019
Je Slovensko stále krajina automobilovej výroby? Sú nízkokvalifikované pozície naozaj také populárne, ako si myslíme? Trh práce a jeho trendy sa každým rokom menia. Aj preto sme sa pozreli na to, aké pracovné pozície boli v roku 2019 populárne medzi uchádzačmi, ale aj aké pozície firmy hľadali najčastejšie.

Najviac ľudí ašpirovalo na riaditeľské pozície

Najatraktívnejšie pracovné pozície pre uchádzačov v roku 2019 boli vedúce pozície. Regionálny / oblastný manažér a generálny riaditeľ obsadili prvé dve priečky rebríčka pracovných pozícii s najvyšším priemerným počtom reakcií na pracovnú ponuku. V top desiatke sa ešte nachádza aj country manager / director a obchodný riaditeľ. Potvrdil sa tak trend z roku 2018, ktorý hovorí o ambíciách Slováci posúvať sa dopredu a pracovať na riadiacej pozícii.

Premiéru medzi najlepšími zažili redaktor a editor. Rovnako žurnalistika po dlhom čase zosadila administratívu ako odvetvie, v ktorom na jednu pracovnú ponuku chodí najviac reakcií. Žurnalistika a novinári boli v posledných rokoch v centre spoločenského diania, čo mohlo vyvolať záujem ľudí o túto profesiu.

Celkovo medzi obľúbené odvetvia, v ktorých by uchádzači chceli pracovať patrí už spomínaná žurnalistika, dlhodobo populárna administratíva, vrcholový manažment, ale aj ľudské zdroje a marketing.

pracovné pozície reakcie

Najväčší skokani sú z rôznych odvetví

Ak uvažujete nad zmenou kariérneho zamerania, pozerajte sa na pracovné príležitosti v telekomunikáciách, poisťovníctve a zákazníckej podpore. To sú oblasti, ktoré zaznamenali najväčší nárast pracovných ponúk oproti predchádzajúcemu roku.

Ak sa pozrieme na prvú desiatku pracovných pozícií, najväčším medziročným skokanom je kvetinár, ktorých sa v minulom roku hľadalo o takmer 200 % viac ako to bolo rok predtým. Ďalšie povolania, pri ktorých sa dopyt po nových ľuďoch dramaticky zvýšil sú špecialista predchádzania podvodom, supervízor call centra, fyzioterapeut či barista.

pracovné pozície - nárast

Firmy najviac hľadali pracovníkov do administratívy

Prvá desiatka pracovných pozícií podľa počtu inzerovaných ponúk sa oproti minulému roku vôbec nezmenila. Zostali v nej rovnaké pracovné pozície, nanajvýš si niektoré prehodili miesto.

Zmena sa však udiala na prvom mieste, kedy v roku 2018 firmy najčastejšie hľadali operátorov výroby, no v roku 2019 to bol administratívny pracovník. Druhé miesto obhájil predavač/ka. Top desiatku uzatvárajú programátori, ktorých sa minulý rok hľadalo 9 718.

Ak sa pozrieme na celé odvetvia, najviac inzerovaných pracovných pozícií bolo v obchode. Nasledujú výroba, doprava, špedícia a logistika, administratíva a informačné technológie. Najstabilnejšia situácia je naopak v chemickom priestore, umení a kultúre, prekladateľstve a tlmočníctve, v ktorých sa za celý rok hľadalo menej ako 600 nových ľudí.

pracovné pozície

Ak vás zaujíma koľko voľných pracovných ponúk je pre všetky spomínané pozície, nájdete ich na www.profesia.sk.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook