Blog Profesia.sk
okt
13

Najčastejšie chyby uchádzačov pri hľadaní práce. Robíte ich aj vy?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Najčastejšie chyby uchádzačov pri hľadaní práce. Robíte ich aj vy?
Hľadáte si prácu a stále bez úspechu? Pravidelne reagujete na pracovné ponuky, ale pozvania na pohovor neprichádzajú? Možno robíte niektorú(é) z najčastejších chýb uchádzačov pri hľadaní práce. Ktoré to sú?

Aj nás v Profesii niekedy kontaktujú uchádzači, ktorým sa napriek intenzívnej snahe nedarí zamestnať. Často pri komunikácii s týmito uchádzačmi prídeme na to, že pri hľadaní práce opakujú chyby, pre ktoré sa zbytočne pripravujú o pracovné príležitosti. Týmto chybám sa pritom dá jednoducho vyhnúť. Rozhodli sme sa preto pripraviť ich prehľad, ktorý môže pomôcť zefektívniť hľadanie práce aj vám.

Tento blog je inšpirovaný prezentáciou, ktorú sme spolu s kolegom Martinom pripravili pre návštevníkov festivalu príležitostí Profesia days 2020 a vychádza zo skúseností zo zákazníckej podpory Profesie.

Zamestnávateľa musíte presvedčiť

Prvým krokom pri hľadaní práce je odoslanie vášho životopisu na pracovnú ponuku. Nielen kvalita tohto životopisu, ale aj samotný výber pracovnej ponuky, reakcia na ponuku a vaša prvá komunikácia s firmou sú príležitosti, pri ktorých môžete potenciálneho zamestnávateľa presvedčiť o tom, že ste správny kandidát. Ak však nebudete postupovať správne, môžete firmu presvedčiť o opaku. Na čo si teda pri hľadaní práce dávať pozor?

Životopis je pozvánkou na pohovor

Vedeli ste, že pri niektorých výberových konaniach strávia personalisti nad životopisom len 10 sekúnd? Hoci sa tento čas môže zdať krátky, skúsenému HRistovi stačí na to, aby odhalil jeho kvality a rozhodol o vašom ďalšom postupe vo výberovom konaní. Ak nechcete, aby váš životopis skončil takpovediac „v koši“, vyhnite sa týmto najčastejším chybám:

  1. Nezabudnite vyplniť všetky dôležité údaje, najmä informácie o svojich pracovných skúsenostiach.
  2. Prispôsobte váš životopis konkrétnej ponuke. Neuvádzajte v ňom informácie, ktoré nie sú relevantné pre konkrétnu pozíciu, o ktorú sa uchádzate.
  3. Venujte pozornosť kontrole preklepov a gramatických chýb, ktoré kvalitu životopisu rapídne znižujú.
  4. Neváhajte pridať vašu fotografiu, váš životopis tak bude pôsobiť osobnejšie. Myslite však na pridanie vhodnej fotografie.
  5. Využite všetky možnosti, ktoré ponúka online životopis na Profesii.

Výber pracovnej ponuky

Keď na Profesii nájdete zaujímavú pracovnú ponuku, vždy si pozorne prečítajte, aké sú podmienky pre uchádzača a posúďte, či ich spĺňate. Ak nemáte potrebné skúsenosti a pri reakcii vychádzate z predpokladu „veď skúsim“, môže sa stať, že u inzerujúcej firmy navodíte dojem, že o miesto nemáte relevantný záujem alebo že nedokážete odhadnúť svoje schopnosti. Prečo je to dôležité? Môže vás to pripraviť o príležitosť zamestnať sa v tejto firme, ak v budúcnosti zverejní ďalšie ponuky, ktorých podmienky už budete spĺňať. To isté platí, ak firma zverejní viacero ponúk naraz. Váš životopis preto odporúčame poslať len na jednu z nich.

Myslite zároveň na to, kedy na ponuku zareagovať. Rekord jedného uchádzača, ktorý reagoval na obsiahly inzerát s množstvom informácií asi minútu po jeho zverejnení, zrejme neprekonáte. Čas vašej reakcie by ste však mali prispôsobiť rozsahu pracovnej ponuky. Ak sa dôsledne oboznámite so všetkými uvedenými informáciami, vyhnete sa nepríjemnej situácii, pri ktorej napríklad pošlete vašu žiadosť bez ďalších požadovaných príloh, napr. motivačného listu.

Ako zareagovať na pracovnú ponuku?

Vypĺňate pri reakcii na ponuku na Profesii sprievodný text? Ak nie, mali by ste začať. Nevyplniť sprievodný text je ako prísť na pohovor a nepozdraviť. Sprievodný text slúži na informovanie adresáta (inzerujúcu firmu), o akú pozíciu sa uchádzate a aké prílohy prikladáte k vašej žiadosti (životopis, motivačný list). Sprievodným textom môžete nahradiť motivačný list a uviesť v ňom aj informácie o tom, prečo na ponuku reagujete a prečo si myslíte, že ste vzhľadom na vaše skúsenosti správnym kandidátom.

Majte prehľad o tom, kam ste poslali svoj životopis

Ak si hľadáte prácu a svoje žiadosti posielate na niekoľko ponúk naraz, je prirodzené, že detaily všetkých inzerovaných pozícií si zapamätáte ťažko. Odporúčame preto udržiavať si prehľad o tom, na ktoré ponuky ste reagovali. Môže vám pomôcť aj Zoznam reakcií vo vašom konte uchádzača na Profesii. Hovorí sa totiž, že druhú príležitosť na to, aby ste urobili prvý dojem, už nedostanete. Pôsobí neprofesionálne, ak sa s vami spojí firma, ktorú zaujal váš životopis, a vy sa nepamätáte, na akú pozíciu ste reagovali, prípadne že ste na ňu vôbec reagovali.

Robíte všetko dobre a stále sa vám nedarí?

Ak uspejete v tom, že pri hľadaní práce neurobíte žiadnu chybu, váš životopis je kvalitný, reagujete na relevantné ponuky a pri úvodnej komunikácii s firmou postupujete správne, môže to znamenať, že vaše skúsenosti, schopnosti či vzdelanie nie sú v konkurencii ďalších uchádzačov dostatočné. Znamená to len jedno, mali by ste si zvyšovať vašu kvalifikáciu. Ako na to?

Prihláste sa na jazykový alebo počítačový kurz a spomeňte to vo vašom motivačnom liste. Absolvujte krátke online školenie na internete a informáciu o získanom certifikáte uveďte vo vašom životopise. Ak ste evidovaní na Úrade práce, neváhajte sa informovať o možnostiach rekvalifikačných kurzov. Toto všetko vám môže pomôcť zvýšiť kvalitu vášho životopisu, a následne tak získať väčšie možnosti pri hľadaní práce.

Myslite pozitívne a naučte sa robiť kompromisy

Ak sa vám dlhodobo nedarí nájsť prácu podľa vašich predstáv, nenechajte sa demotivovať. Zvážte možnosť zamestnania sa na inej, možno pre vás menej atraktívnej pozícii alebo prijať ponuku, ktorá nespĺňa vaše platové predstavy. Udržíte sa tak v pracovnom tempe a môžete získať nové skúsenosti, ktoré využijete, keď si budete hľadať prácu v budúcnosti. Prípadne získate príležitosť zaujať svojho budúceho zamestnávateľa priamo na pracovisku a zabezpečiť si tak kariérny postup.

chocholacek@profesia.sk
Lukáš Chocholáček
Customer Support Specialist
Profesia spol. s r.o.
Lukáš pracuje na oddelení Customer Care, kde zbiera a analyzuje zákaznícke podnety. Svoje spisovateľské ambície napĺňa občasným príspevkom do Profesia blogu. Vo voľnom čase ho nájdete liezť po horách, na pive alebo pri sledovaní najnovších trendov na sociálnych sieťach.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: veronika | 17. mája 2023 03:17
    Odpovedať

    Čo ak si hľadám prácu v odbore až 10 rokov po ukončení školy?

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook