Blog Profesia.sk
nov
8

Fotografia v životopise – áno alebo nie?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Fotografia v životopise – áno alebo nie?
Pripájať fotografiu k životopisu? Názory sa rôznia, niekto chce prezentovať svoju osobnú značku, iní sa boja diskriminácie.

Na Slovensku nemáme žiadne pravidlá, ktoré by sa venovali fotografiám v životopise. Je teda iba na vás, či si takúto formu sebareprezentácie zvolíte alebo nie. Z pohľadu zamestnávateľa by ste sa nemali ničoho báť. Funguje u nás totiž zákaz akejkoľvek diskriminácie ako v náborovom procese, tak aj v pracovnoprávnych vzťahoch.

Môžete však nájsť aj také ponuky, kedy zamestnávatelia priamo v informáciách o výberovom konaní vyžadujú fotografiu v životopise. Väčšinou ide o pracovné pozície ako hosteska, steward, letuška, recepčná a pod. Čo robiť vtedy? Ideálne je priložiť profesionálnu fotografiu k životopisu. Uchádzať sa o takú pozíciu môžete aj bez fotografie, no potom je to už len na zamestnávateľovi ako takúto žiadosť vyhodnotí.

Sú krajiny, v ktorých je fotografia v životopise nežiadúca

Slovensko, rovnako ako väčšina krajín Európskej Únie necháva uchádzačom voľnú ruku v tom, či dajú životopisu aj svoju tvár. Existujú však krajiny, v ktorých sa vyslovene neodporúča posielať životopis s fotografiou. Ide napríklad o Veľkú Britániu, USA či Kanadu. Prísne pracovné a antidiskriminačné zákony obmedzujú zamestnávateľov v týchto krajinách vyžadovať niektoré osobné údaje uchádzačov. Práve kvôli tomu zamestnávatelia nepožadujú ani fotografie a uchádzači ich neposielajú (výnimky sú povolania ako modeling či herectvo).

V krajinách, kam smerujú pracovné kroky Slovákov najčastejšie – Rakúsko, Nemecko či Poľsko, je fotografia bežnou súčasťou životopisu a personalisti ju vo vašom profesionálnom profile očakávajú. Práve jej vynechanie by vám mohlo dokonca uškodiť a urobiť vašu žiadosť menej výraznú. V Českej republike a Maďarsku je situácia podobná ako u nás a priloženie fotografiu je individuálne.

Životopis bez fotografie = menšia šanca na pohovor?

To, či vám fotografia zvýši alebo zníži šancu na pohovor je otázka, ktorej odpoveď záleží na viacerých faktoroch. O akú pozíciu ide, aký prístup má personalista, akú fotografiu pošlete, alebo či bola fotografia medzi požiadavkami?

V ideálnom svete by ale fotografia nemala mať vplyv na to, či ste vhodný kandidát na danú pozíciu. Na druhej strane, fotka môže o vás vypovedať viac ako si myslíte. Ak sa na to pozrieme z marketingového hľadiska, tak viaceré štúdie poukazujú na to, že ľudia oveľa lepšie reagujú a zapamätajú si tváre ako mená. Preto profesionálna, usmievavá fotka môže pomôcť dotvoriť váš profil a šanca, že sa vám personalista ozve, výrazne vzrastie. Ak však zvolíte nevhodnú fotografiu, budete pôsobiť neprofesionálne a môže prísť o príležitosť na novú prácu.

Životopis bez fotografie by mal pôsobiť nestranne a neutrálne. Možno práve vtedy majú šancu viac vyniknúť vaše skúsenosti. Ak však personalistu zaujmete a bude chcieť o vás vedieť viac, môže si vás jednoducho vyhľadať na sociálnych sieťach. Preto sa ľuďom, ktorí si aktívne hľadajú novú prácu, odporúča „upratať“ si na svojich sociálnych profiloch alebo si zmeniť nastavenie na súkromné.

Ako má fotografia do životopisu vyzerať?

Do životopisu patrí profesionálna fotografia. Najjednoduchšie si to predstavíte ako prívetivú fotografiu na pas alebo občiansky. Mali by ste mať slušné oblečenie, byť na fotke upravení a príjemný úsmev je vítaný. Mnohokrát sa ale stáva, že uchádzači chcú ukázať svoju neformálnu stránku a do životopisu používajú fotky ako na svoje sociálne siete, prípadne prvú fotku, ktorú majú v telefóne. Neraz pripájajú fotky s rodinnými príslušníkmi, selfie s rôznymi filtrami alebo zábery zo svojich koníčkov. Toto by ste robiť nemali. Dokonca ani keď si vypĺňate životopis na internete alebo na portáli akým je Profesia.sk.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook