Blog Profesia.sk
mar
9

5 tipov, ako odlíšiť svoj životopis

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , ,
5 tipov, ako odlíšiť svoj životopis
Životopis je vaším prvým kontaktom so spoločnosťou, v ktorej chcete pracovať. Šance na získanie nového miesta môže vylepšiť, alebo aj potopiť. Tajomstvom úspechu je kvalitný obsah, ktorý v spojení s vizuálne atraktívnou formou vás môže odlíšiť od ostatných uchádzačov.

Pripraviť zaujímavý a relevantný životopis vyžaduje čas. Je oveľa jednoduchšie mať jednu šablónu so základnými neutrálnymi informáciami. Môžete si myslieť, že vám to ušetrí čas aj prácu. Predstavte si ale, že váš životopis leží v kope 80 iných a opýtajte sa: „zaujal by vás?“ Preto odporúčame, zamerajte sa viac na kvalitu. Venujte dostatočný čas aktualizácii a prispôsobeniu životopisu aj motivačného listu pre každú pozíciu a dajte si záležať na forme.

Ako sa odlíšiť?

Rozmýšľate nad tým, ako aktualizovať svoj životopis, aby bol trendy a zaujal? Zaujímavý príklad zo sveta je študent Sumukh Mehta, ktorý vytvoril o sebe 20 stranový časopis vo vizuále britského časopisu GQ. Aký stupeň originality zvoliť, v prvom rade záleží na tom, na akú pozíciu, a do akej spoločnosti sa hlásite. Inak bude vyzerať životopis grafika a inak obchodného zástupcu. To však neznamená, že snaha a originalita nebude ocenená na všetkých frontoch.

  1. Zaujmite na začiatku. Personalista by mal hneď ako prvé vidieť vaše kontaktné informácie a aktuálne pracovné skúsenosti. Trendom je na začiatok uviesť krátky osobný profil. V rámci neho môžete pár vetami načrtnúť vaše pracovné úspechy, osobnostné vlastnosti a víziu (čomu a prečo by ste sa pracovne chceli venovať).
  2. Namiesto menovania, uvádzajte konkrétne príklady a čísla. Napríklad: „predaj nábytku, komunikácia so zákazníkmi“ povedzte takto: „Pravidelne som plnil mesačné predajné plány, najviac sa mi podarilo predať o 25% viac, ako bol plán. Dostával som pozitívne recenzie od zákazníkov.“
  3. Uvádzajte zručnosti, certifikáty a školenia relevantné pre pozíciu, na ktorú reagujete. To, že ste absolvovali kurz keramiky, nie je relevantné, pokiaľ sa nehlásite na pozíciu, ktorá s tým priamo súvisí.
  4. Predajte sa cez vaše úspechy. Ak máte blog alebo vás citovali v nejakom článku, vydali ste publikáciu, uveďte to v životopise. Ak ste kuchár a niekto v recenzii pochválil vaše jedlo, neváhajte sa s tým ukázať.
  5. Pridajte odkaz na váš profesionálny profil na sociálnej sieti, alebo na vašu webstránku. Ak personalistu zaujmete, tak si vás v online svete určite vyhľadá aj sám. Je ale fajn, ukázať, že idete s trendmi. To platí najmä pre vyššiu vekovú kategóriu. Búrajte predsudky a ukážte, že ste aktívni a viete sa orientovať v moderných technológiách.

TIP: Životopis si môžete vytvoriť aj na Profesia.sk a v našej databáze si vás zamestnávatelia môžu vyhľadať sami.   

Dôležitá je aj forma

Technológie sa neustále posúvajú dopredu, a to v každej oblasti. Preto životopis, aký ste posielali pred piatimi rokmi dnes už nikoho neohúri. Nemusíte si hneď najímať grafika. Moderné, zaujímavé a prehľadné CV zvládnete pripraviť aj sami. Ako na to? Pár základných pravidiel, ktoré sa oplatí dodržiavať:

  • Maximálny rozsah sú 2 A4.
  • Používajte vždy 1 typ písma.
  • Používajte maximálne 2 veľkosti písma.
  • Môžete využiť KAPITÁLKY alebo tučné písmo na nadpisy sekcií.
  • Využite aj inú farbu ako bielu a čiernu. Vždy však používajte iba jednu doplnkovú farbu.
  • Jednotlivé časti životopisu oddeľte medzerou.
  • Používajte stĺpce.

TIP: Voľne dostupné šablóny použite ako inšpiráciu, nekopírujte ich.

Čo je úlohou životopisu?

Vedeli ste, že prvý životopis vytvoril Leonardo Da Vinci v roku 1482? Napísal list, v ktorom predstavil svoje vynálezy a zručnosti Vojvodovi z Milána a uchádzal sa ním o jeho podporu. Odvtedy prešlo viac ako 500 rokov a časy sa zmenili. Dnes je základnou úlohou životopisu predstaviť vás a vašu kvalifikáciu na pracovné miesto. Personalista by mal z neho získať obraz o pracovných skúsenostiach a osobnostných predpokladoch. Za pár sekúnd potrebuje životopis vyhodnotiť a rozhodnúť sa, čo s ním ďalej urobí. Preto nepodceňujte jeho prípravu. Prvý dojem na personalistu spravíte len raz.

 

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook