Blog Profesia.sk
júl
6

Povolania budúcnosti. Čo nás čaká v roku 2050?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
Povolania budúcnosti. Čo nás čaká v roku 2050?
Nové technológie a inovácie prinášajú priestor na vznik úplne nových profesií a povolaní. Lietanie do vesmíru, 3D tlač či opätovné využívanie odpadu sú zaujímavé oblasti, ktoré v budúcnosti prinesú aj nové pracovné miesta. Viete, čo budete vypĺňať do riadku „Zamestnanie“ v roku 2050?

Návrhár odpadkov

Kreatívni ľudia, ktorí majú pozitívny vzťah k prírode, sa v budúcnosti môžu uplatniť ako návrhári odpadkov. Z odpadu vytvoreného ľuďmi budú pomocou upcyklácie vytvárať nové predmety, ktoré budú mať ďalšie využitie. Svoje uplatnenie si nájdu v oblasti strojárstva, materiálových vied i v priemyselnom dizajne.

Pre koho je povolanie vhodné? Kreatívci, dizajnéri, environmentálni aktivisti

Manažér etického zabezpečovania zdrojov

Osoby zodpovedné za etické zabezpečovanie zdrojov budú vo firmách vyberať najlepších dodávateľov, analyzovať a vypočítavať obstarávacie náklady a znižovať výdavky. Do vstupných údajoch, podľa ktorých budú rozhodovať, zahrnú nielen finančnú, ale i ekologickú a etickú stránku dodávateľov.

Pre koho je toto povolanie vhodné? Organizačne zdatní, finančník, environmentalista

Opatrovateľ starých ľudí

Populácia neustále rastie. Podľa oddelenia ekonomických a sociálnych sietí pri OSN bude na našej planéte v roku 2050 približne 9,8 miliardy ľudí. Zvyšujúcou sa populácia rastie aj počet starších a nevládnych ľudí, ktorí budú potrebovať celodennú starostlivosť a opateru. Už len dúfať v dostatočné finančné ohodnotenie opatrovateľov.

Pre koho je toto povolanie určené? Zdravotník, fyzioterapeut, empatický človek

Sprievodca vo vesmírnej rakete

Už Jules Verne vo svojich príbehoch písal o vzrušujúcich výletoch do stredu zeme. Povolanie, o ktorom roky snívajú malí chlapci, sa v roku 2050 stane reálnym. Vedci a odborníci v leteckom a kozmickom priemysle pokračujú v presadzovaní nových inovácií a technológií, ktoré uľahčia komerčné cestovanie. Sprievodca vo vesmírnej rakete bude zodpovedný za to, aby cesta do vesmíru bola bezpečná, poučná a zábavná.

Pre koho je toto povolanie vhodné? Astronauti, bádatelia, sprievodcovia

Inžinier 3D tlače

3D tlač je pomerne nový spôsob výroby, ktorý využíva počítačom podporovaný dizajn. Pri 3D tlači vznikajú nové produkty a výrobky z rôznych materiálov v najrozličnejších tvaroch. Táto práca si vyžaduje vysokú špecializáciu a odbornosť nielen technickej oblasti, ale i materiálovej a dizajnovej. Predpokladá sa, že v roku 2050 už bude rozšírená aj 3D tlač potravín. Jednoducho si zjete to, čo si vytlačíte.

Pre koho je toto povolanie vhodné? Detailisti, technicky zdatní, materiáloví experti

Správca dronov

Počas nasledujúcich 20 rokov drony stratia svoju novosť a budú čoraz viac integrované do bežného života. Využívané budú predovšetkým v logistike na krátke vzdialenosti, oceníme ich pri donáške jedla. Správcovia dronov budú stanovovať a presadzovať štandardy pre získavanie a údržbu flotily dronov. Ich služby využijú firmy, ktorá takéto služby budú ponúkať.

Pre koho je toto povolanie vhodné? Technicky zdatní, právnici, letoví inžinieri

Špecialista na integráciu človek – stroj

Robotizácia výroby je dnes už bežnou súčasťou. Roboty postupne prenikajú aj do všetkých segmentov. Aby vzťah medzi človekom a strojom fungoval korektne, sa v budúcnosti postará špecialista na integráciu človek – stroj. Títo špecialisti budú musieť preukázať schopnosti a danosti v oblasti neuropsychológie a inžinierstva. Vyžadovať sa budú vynikajúce komunikačné schopnosti a vysoká emočná inteligencia.

Pre koho je toto povolanie vhodné? Strojnícki inžinieri, psychológovia

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook