Blog Profesia.sk
feb
3

Ako využiť životopis na Profesia.sk naplno? Máme pre vás 7 tipov

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Ako využiť životopis na Profesia.sk naplno? Máme pre vás 7 tipov
Hľadáte si prácu a chceli by ste zvýšiť svoje šance na oslovenie potenciálneho zamestnávateľa? Alebo uvažujete o zmene zamestnania a na aktívne vyhľadávanie nových pracovných výziev nemáte čas? Zverejnenie životopisu na Profesii je zaujímavou príležitosťou. Ako ju využiť naplno?

Online databáza životopisov na www.profesia.sk sa teší veľkej popularite tak medzi uchádzačmi o zamestnanie, ako aj spoločnosťami, ktoré hľadajú nových zamestnancov. Keďže o tom, či vás zamestnávateľ osloví s ponukou práce, môžu niekedy rozhodnúť detaily, rozhodli sme sa pripraviť zoznam 7 odporúčaní, ako hľadanie práce prostredníctvom online životopisu na našej stránke zefektívniť.

Myslite na základné štandardy kvalitného životopisu

O tom, ako napísať dobrý životopis sa toho napísalo veľa. Je vašou vstupenkou na pracovný pohovor a prvým dokumentom, ktorý zaujíma každého personalistu. Pri písaní životopisu je potrebné dodržať niekoľko základných kritérií, inak sa jeho kvalita môže znížiť. Vyberáme niektoré z nich:

  • Prijateľný rozsah – odporúčané sú max. 2 normostrany
  • Prehľadnosť – jednoduché vety rozdelené do odrážok zaujmú viac ako obsiahly text
  • Gramatická a faktická správnosť uvedených údajov
  • Uvedenie relevantných a aktuálnych informácií o vašom vzdelaní a pracovných skúsenostiach
  • Originalita – vyhýbajte sa klišé typu „som komunikatívny(a), samostatný(á), zodpovedný(á)“

„Pred zverejnením životopisu si skontrolujte gramatické chyby či preklepy, ktoré môžu jeho celkovú kvalitu znížiť.“

Radšej raz zavolať ako stokrát písať e-mail

Vaše kontaktné údaje si pred zverejnením životopisu skontrolujte. Preklep v e-mailovej adrese alebo telefónnom čísle môže byť zbytočnou chybou, pre ktorú sa pripravíte o pracovnú príležitosť. Zároveň myslite na to, že väčšina spoločností uprednostňuje telefonickú komunikáciu a v prípade, že uvediete len svoj e-mail, vaše šance sa môžu znížiť. Odporúčame používať personalizovanú adresu v tvare [email protected] namiesto adries typu [email protected], ktoré nepôsobia profesionálne.

Nebojte sa vložiť fotografiu

Nájdu sa uchádzači, ktorí sa bránia pridaniu fotografie do životopisu z obavy, že si firmy vyberajú zamestnancov podľa sympatií. Personalistov však treba vnímať ako profesionálov, pre ktorých je podstatný celkový profil kandidáta. Životopisy s fotografiou zároveň pôsobia osobnejšie a môžu tak viac zaujať. Netreba zabúdať na zvolenie vhodnej fotografie, ktorá zobrazuje predovšetkým vašu tvár. Chybou sú fotky z veľkej diaľky, rozmazané zábery alebo aktuálny „nešvar“ u mladších uchádzačov v podobe rôznych filtrov. Mačacie ušká do fotky v životopise skutočne nepatria 😉

Kombinácia hľadaných pozícií môže zavážiť

Pri zverejnení životopisu na Profesii si volíte pracovné pozície, na ktorých by ste chceli pracovať. Keď firma hľadá zamestnanca na tejto pozícii, zobrazí sa jej váš životopis. Pri výbere týchto pozícií odporúčame rozhodnúť sa pre také, ktoré sú nejakým spôsobom príbuzné alebo sú rovno z jednej kategórie (napr. administratíva, strojárstvo, zdravotníctvo). Spoločnosti pri obsadzovaní pracovných miest totiž uprednostňujú kandidátov s jasným profesijným profilom. Ak životopis obsahuje množstvo navzájom nesúvisiacich pozícií (napr. generálny riaditeľ a upratovačka), na zamestnávateľa to môže pôsobiť nedôveryhodne.

Hľadajte si prácu inkognito

Chceli by ste zmeniť prácu, ale obávate sa, že sa to dozvie váš súčasný zamestnávateľ? Vďaka funkcii Skryť životopis pred firmami už nemusíte! Súčasťou online formulára pre zverejnenie životopisu na Profesia.sk je možnosť vybrať si firmy, ktorým sa váš životopis nezobrazí. Výhodou tejto funkcie je to, že počet spoločností, ktoré si môžete vyhľadať, je prakticky neobmedzený. Nemusíte si preto vyberať len vášho aktuálneho zamestnávateľa, ale aj ďalšie firmy, o ktorých ponuky nemáte záujem. Táto služba funguje pre všetky spoločnosti, ktoré sú zaregistrované v Obchodnom registri.

Vaše osobné údaje sú v bezpečí

Oslovila vás nejaká spoločnosť s ponukou práce a nenašli ste jej inzerát na stránke? Nie je dôvod na obavy! Niektoré firmy využívajú prístup do databázy, aj keď v tom čase nemajú zverejnenú ponuku. Každá spoločnosť, ktorá využíva naše služby, prechádza pred ich sprístupnením procesom overovania. Naše oddelenie zákazníckej podpory preverí v rámci dostupných informácií firemné údaje, kontakty či históriu spoločnosti. V prípade akýchkoľvek nejasností firmu kontaktujeme. Prostredníctvom našich VOP firmy informujeme o tom, že údaje uchádzačov uvedené v našej databáze slúžia výlučne na účely vyhľadávania nového zamestnanca a nesmú byť použité na iné účely.

Udržiavajte si váš životopis aktuálny

Našli ste si nové zamestnanie a ďalšie ponuky práce už pre vás nie sú relevantné? Nezabudnite si zverejnenie vášho životopisu deaktivovať. Životopisy v našej databáze sú zverejnené na obdobie troch mesiacov. O jeho aktivácii aj o ukončení zverejnenia uchádzačov informujeme e-mailom. Ak ste si už našli zamestnanie, odporúčame zobrazenie vášho CV po prihlásení do konta ukončiť, aby vás firmy nekontaktovali zbytočne. Pri prípadnom ďalšom zverejnení myslite na to, aby ste si aktualizovali obsah životopisu (napr. pridaním posledného zamestnania) a informácie o hľadanej práci (napr. termín možného nástupu).

chocholacek@profesia.sk
Lukáš Chocholáček
Customer Support Specialist
Profesia spol. s r.o.
Lukáš pracuje na oddelení Customer Care, kde zbiera a analyzuje zákaznícke podnety. Svoje spisovateľské ambície napĺňa občasným príspevkom do Profesia blogu. Vo voľnom čase ho nájdete liezť po horách, na pive alebo pri sledovaní najnovších trendov na sociálnych sieťach.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook