Blog Profesia.sk
feb
13

Máte pestrú pracovnú minulosť? Vyzdvihnite ju ako svoj najväčší prínos

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Pracovný život | Značky: ,
Máte pestrú pracovnú minulosť? Vyzdvihnite ju ako svoj najväčší prínos
Na pracovnom trhu nie je výnimočné, že zamestnankyne a zamestnanci sú celý život oddaní jednému typu práce alebo pracujú na jednej pozícii. Mnohokrát k vlastnej i šéfovej spokojnosti. No čo ak by sme sa pozreli na tých, ktorí nevydržali na jednej pozícii a svoj životopis naplnili rôznorodými pracovnými skúsenosťami? Prečo by sme mali oceniť ľudí s pestrým životopisom? Môže byť takýto životopis skutočnou prednosťou?

Pestrý životopis ako prínos

Existujú ľudia, ktorí v pracovnej oblasti preskákali snáď všetko. Od práce v kaviarni cez hračkárstvo až po svet v rýchlom korporáte. Hľadali sa v umeleckej sfére, snažili sa presadiť vo svete technológií. Ako sa na to pozerá zamestnávateľ? Na prvý pohľad veľmi neisto. Rozmanité pracovné pozície v životopise môžu vykresliť uchádzača o prácu ako chaotického a nekonzistentného. No rozhľadený líder sa na veci pozerá s nadhľadom. Potenciálneho uchádzača o pracovnú pozíciu vníma ako človeka s rôznorodými skúsenosťami. Ako agilnú a odvážnu osobnosť, ktorá sa dokáže extrémne rýchlo prispôsobiť novým situáciám. A nie je to náhodou jedna z najžiadanejších soft skills budúcnosti?

Napíšte životopis, ktorý osloví

Ak máte rozmanitý životopis, nebojte sa to ukázať. Naopak, zdôraznite v ňom to, čo ste sa naučili na jednotlivých pracovných miestach. Ukážte, že vaše skúsenosti z rozličných odvetví dokážete prepájať. Schopnosť otvorenej komunikácie so zákazníkom v kaviarni zúročíte na klientskom oddelení. Viete tu využiť skúsenosť z minulej pozície asistenta, kde ste si cibrili precízne organizačné schopnosti. Symbióza týchto skúseností a daností z vás robí výnimočné univerzálneho a agilného kandidáta na pracovnú pozíciu.

TIP: Ku každej pracovnej pozícii, na ktorú sa hlásite, nakombinujte taký mix vašich doterajších skúseností, ktoré môžu potenciálenho zamestnávateľa zaujať najviac. Vyberajte teda tie najrelevantnejšie a časové medzery vysvetlite v sprievodnej správe alebo na osobnom pohovore. Pamätajte, že životopis by mal mať maximálne dve strany, nech je jednoducho stráviteľný a obsažný.

Rozmanitosť vás posunie hore

Vlastnosti, ktoré ste nadobudli na mnohých predchádzajúcich pozíciách, vás posúvajú o stupienok vyššie. Vaši protikandidáti so skúsenosťou z dvoch alebo troch pracovných pozícií môžu ťahať za kratší koniec. O aké mäkké zručnosti sa určite oprite pri uchádzaní sa o prácu?

  • Flexiblita a rýchla adaptácia

Toto sú vaše najväčšie tromfy. Pracovali ste na viacerých pozíciách, ste extra flexibilní a novým podmienkam či prostrediu sa prispôsobujete veľmi rýchlo.

  • Široké spektrum odborných znalostí a skúseností 

Na svet sa dokážete pozerať z viacerých uhlov. Výborne chápete rôzne aspekty podnikania. Či už organizovanie, komunikáciu alebo orientáciu na výsledok.

  • Schopnosť rýchleho učenia sa

Na každej novej pozícii ste sa museli niečo nové naučiť. Neustále vzdelávanie vám nerobí problém. Vykazujete vysokú schopnosť rýchlo sa učiť a prispôsobovať sa novým procesom, úlohám i technológiám.

  • Inovatívny prístup 

Neustále hľadáte niečo nové. Radi objavujte, skúmate, inovujete. Do tímu viete priniesť nové nápady a vdýchnuť kreatívneho ducha.

Rekordér z opačnej strany barikády

Ak ste opačný prípad a do rovnakej práce chodíte, odkedy ste opustili brány školy, inšpiruje vás príbeh 100-ročného pána. Ten sa stal držiteľom rekordu zapísaného v Guinnssovej knihe. Brazílčan Walter Orhtmann pracoval v jednej práci neuveriteľných 84 rokov a 9 dní. Začal pracovať, keď mal 15 rokov. Dodnes prácu a aktívny pohyb považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho života.

Nedupte si po vlastnej odvahe

Rôznorodý životopis nie je na škodu. Je vašou tajnou zbraňou. Zdôraznite v ňom nadobudnuté soft skills a venujte boju o nové pracovné miesto svoju energiu a odvahu. Buďte hrdí na pestré skúsenosti a ukážte ich budúcemu šéfovi. Najhoršie, čo sa vám môže stať, je, že získate novú skúsenosť na pracovnom interview. V najlepšom prípade nastúpite do novej práce.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook