Blog Profesia.sk
dec
21

Aké benefity by mali firmy ponúkať v roku 2023?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Aké benefity by mali firmy ponúkať v roku 2023?
Medzi ponúkanými benefitmi v pracovných inzerátoch počas roku 2022 dominovalo zázemie stabilnej spoločnosti, príspevok na šport či dovolenka navyše. Zamestnancov však najviac láka flexibilita v čase i mieste výkonu práce a možnosti odborného vzdelávania. Aké benefity by mali ponúkať firmy, aby sa stali atraktívnymi zamestnávateľmi?

Každá firma má svoje vlastné podmienky a benefity, ktoré poskytuje svojim zamestnancom. Tie sa líšia v závislosti od odvetvia, veľkosti aj typu firmy a aj keď môžu byť rôznorodé, jedno majú spoločné – ak sú správne vyskladané, dokážu zvýšiť našu pohodu a spokojnosť v práci.

Zamestnanci sa môžu stretnúť nielen s finančnými benefitmi ako odmeny, 13. plat, podiel zo zisku či rôzne druhy finančných príspevkov a zamestnaneckých zliav, ale aj s nefinančnými ako vzdelávacie kurzy, tréningy, flexibilné pracovné podmienky či práca z domu.

Aké benefity ponúkali firmy v inzerátoch zverejnených na Profesia.sk v roku 2022?

Najčastejšie ponúkané benefity v roku 2022

Podrobne sme sa pozreli na viac ako 300 000 pracovných ponúk inzerovaných na portáli Profesia v roku 2022. Na popredných priečkach v ponúkaných benefitoch sú:

  • Práca v stabilnej spoločnosti
  • Príspevok na šport
  • Dovolenka navyše
  • Príspevok do dôchodkového systému
  • Možnosť home office
  • Bonus pri životnej udalosti
  • Práca v medzinárodnej/nadnárodnej spoločnosti
  • Firemné akcie
  • Mimoriadne odmeny/bonusy/prémie/príplatky
  • 13. plat
  • Jazykové kurzy

V prvej desiatke sa okrem toho ešte umiestnili kariérny rast či stravné lístky. V tomto prípade však nejde priamo o benefity, skôr popis a charakter výkonu práce. Stravné lístky boli tiež benefitom len vtedy, keď prinášali hodnotu navyše oproti zákonom stanovenej výške, v opačnom prípade by sa v ponuke benefitov nemali objavovať vôbec.

Lákavé benefity zvyšujú atraktivitu zamestnávateľa

Jedna vec je ponuka a druhá dopyt. Pozreli sme sa preto aj na benefity, ktoré považujú za lákavé a dôležité samotní zamestnanci. Ako zdroj dát nám poslúžila anketa Najzamestnávateľ 2022, kde môžu ľudia označiť top benefity, ktoré konkrétni zamestnávatelia ponúkajú.

V rebríčku obľúbenosti u ľudí vedú flexibilný pracovný čas (45 % respondentov), práca z domu, odborné vzdelávanie a účasť na konferenciách, píše Zuzana Fabrici v článku o atraktivite zamestnávateľov. V aktuálnom ročníku Najzamestnávateľa môžete stále hlasovať aj vy. Vyberte si svojho favorita a benefity, ktoré ponúka.

Zdá sa, že v bežnej ponuke benefitov zamestnávateľov a dopyte zamestnancov ešte stále vidno veľké rozdiely. Flexibilné podmienky (práca z domu či pohyblivá pracovná doba), ktoré sú pre zamestnancov na prvom mieste, sú zároveň spojené s dôverou aj psychologickým bezpečím. Preto je zviditeľňovanie toho, čo robia atraktívni zamestnávatelia inak, dôležité.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook