Blog Profesia.sk
aug
25

Je váš nadriadený líder alebo len šéf? A prečo je dôležité poznať rozdiel?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Je váš nadriadený líder alebo len šéf? A prečo je dôležité poznať rozdiel?
Šéf alebo líder? I keď obidve slová pomenúvajú vedúcu osobu v riadení firmy, ich význam je odlišný. Rozdiely sú v správaní, myslení i prejavovaní emócií. A čo zdravie? Myslíte si, že správanie vášho nadriadeného ovplyvňuje aj vaše zdravie?

Rozdiel medzi šéfom a lídrom

Vedúca osobnosť, ktorá riadi vo firme väčší či menší úsek, prípadne celú spoločnosť, môže byť šéfom alebo lídrom. Rozdiel prezrádza predovšetkým jeho správanie, postoje a názory.

Šéf potrebuje pri riešení každodenných úloh počuť iba vaše ÁNO. Nezaujíma ho proces, akým sa k výsledku prepracujete, orientuje sa iba na výsledok. Naopak, líder znesie aj negatívnu odpoveď. Očakáva však zdôvodnenie a vysvetlenie. Takýmto spôsobom si lídri budujú vo svojom tíme dôveru, šéfovia, naopak, strach.

Ak sa vám podarí v práci výraznejší úspech, váš líder sa bude s vami úprimne tešiť. Šéfa váš úspech nepoteší, sústredí sa a dokáže si užívať len ten svoj. Kým prvý spomínaný sa túži neustále zlepšovať (nielen po pracovnej stránke), šéf potrebuje iba riadiť a panovať. Líder je emocionálny guru a správny psychológ. Emócie a cit umožňujú lídrom bližšie sa priblížiť k ľuďom vo svojom tíme.

Rozdiely sa prejavujú aj v prístupe k práci. Šéf vám ukáže, čo máte robiť. Líder vám ukáže, ako a prečo to urobiť. Vysvetlenie a zdôvodnenie pracovných činností vedie k väčšej samostatnosti a cieľavedomosti zamestnanca.

Vplyv nadriadeného na zamestnanca

Viaceré štúdie monitorovali vzťah medzi nadriadeným a zamestnancami na pracovisku. To, ako zamestnanci dôverujú ich manažmentu, je závislé od toho, ako sa k nim nadriadení správajú. Aké jednoduché. V štúdii Boss vs. Mental Health sa uvádza, že ak nadriadení nenadviažu so svojimi zamestnancami dobré vzťahy, vzniká medzi nimi priepasť. Ak tento stav pokračuje, pomyslená priepasť medzi nimi sa prehlbuje a môže byť dôvodom na opustenie práce. Manažér má totiž výrazný dosah na každodenný stres v práci, mzdu i pracovné zaťaženie.

Šťastie hľadajte na pracovisku

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Business and Psychology ovplyvňujú pocity šťastia na pracovisku vzťahy medzi zamestnancami a nadriadenými. Inak povedané –  lídri, ktorí podporujú svojich zamestnancov, môžu prispieť k ich šťastiu a šéfovia, ktorí nepodporujú svojich zamestnancov, môžu šťastie zamestnancov znižovať.

Aj zdravie hľadajte v práci

V rovnakom magazíne rozoberali i desaťročnú švédsku štúdiu, v ktorej bolo sledovaných 3000 zamestnaných mužov vo veku 18 až 70 rokov. Počas trvania štúdia sa v testovanej skupine vyskytlo 74 prípadov srdcových chorôb, väčšinou ukončených smrťou. U zamestnancov, ktorí uviedli, že ich nadriadení sú nekompetentní, bolo riziko ochorenia až o 25 % vyššie ako u tých, ktorí svojich vedúcich pracovníkov považovali za kompetentných lídrov. Lídri komunikovali, stanovovali ciele s ohľadom na ich možnosti plnenia a predovšetkým poskytovali spätnú väzbu zamestnancom.

V štúdii tiež vyhodnotili, že ak zamestnanec strávil v práci s nekompetentným šéfom viac ako štyri roky, riziko srdcových ochorení sa zvyšovalo až o 64 %. Súvisí to aj s faktom, že vystresovaní alebo nedocenení zamestnanci majú tendenciu siahnuť po cigarete či poháriku alkoholu, prípadne sa prejedajú. Ak je nespokojný zamestnanec zároveň rodičom alebo partnerom, túto nepohodu prenáša aj do vlastného domova.

Líder je vzorom pre svojich ľudí

Okrem osobnostných predpokladov si líder musí uvedomovať hodnotu a dôležitosť zdravia a pohody svojich zamestnancov. Sám by mal slúži ako zrkadlo pre svojich zamestnancov. Ak váš vedúci rozdeľuje pracovný a súkromný čas, neposiela zbytočné maily počas víkendov a počas práce si dáva s vami prestávky, máte šťastie. Vašu firmu či oddelenie vedie líder. Ak vás navyše pred ostatnými dokáže pochváliť za dobré výsledky, prípadne podporí finančnou prémiou, máte vyhraté.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook