Blog Profesia.sk
jún
7

Čo musíte vedieť na najlepšie platených pozíciách?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky:
Čo musíte vedieť na najlepšie platených pozíciách?
Sú zodpovední za chod veľkých spoločností, od ich rozhodnutí závisí finančné ohodnotenie desiatok či stoviek zamestnancov. Sú veľmi schopní, analytickí, empatickí a komunikatívni. Na pleciach nesú veľkú zodpovednosť, ktorá je vyvážená vysokým platom. To, či by ste si priali dostávať na účet ich plat, sa pýtať nemusíme. Uniesli by ste však na ramenách aj obrovskú zodpovednosť?

Riaditelia, top manažéri a lekári

Najlepšie platená pracovná pozícia na Slovensku v roku 2023 je riaditeľ IT. Ide o spojenie vysokej riadiacej pozície spolu s oblasťou informačných technológií, v ktorej je odmeňovanie dlhodobo nadpriemerné. Priemerná mzda riaditeľa/riaditeľky IT predstavuje 3 869 €, čo je viac ako 5-násobok minimálnej mzdy. Na druhé miesto sa v rebríčku najlepšie ohodnotených pracovných miest dostala pozícia generálneho riaditeľa/riaditeľky s platom 3 593 €. S mesačným platom 2 851 € obsadili tretiu priečku country manažéri/manažérky, resp. country riaditelia.

Do desiatky najlepšie platených miest sa dostali aj technickí riaditelia, lekári či IT manažéri. Ak pracujete v oblasti informačných technológií a spĺňate predpoklady na prácu IT architekta, máte vyhraté. Ide o pozíciu, ktorí zamestnávatelia v roku 2023 inzerovali až 945-krát. Ponúkaný plat na tejto pozícii je 2 687 €.

V Európe kraľujú rebríčkom lekári 

Vrchol rebríčka najlepšie platených miest v krajinách Európskej únie obsadili lekári. Oprávnene. Starajú o to najcennejšie. Do horných pozícii sa dostali aj právnici, účtovníci a manažéri z oblasti informačných technológií a finančníctva. Povolanie vedca je v zahraničí uznávanou a tiež dobre platenou prácou, no na Slovensku sa toto povolania do rebríčka TOP 10 nedostalo.

5 kľúčových vlastností dobre zarábajúcich

Na to, aby ste stáli na čele spoločnosti ako generálny riaditeľ alebo vrcholová manažérka, vám nepostačí usilovnosť a kúsok šťastia. K vykonávaniu takejto práce je nevyhnutná niekoľkoročná prax. Rozhodní, empatickí a skúsení manažéri prinesú do firmy nový vietor. Očakáva sa, že podobnú pozíciu už zastávali. Ak nie, ich skúsenosti s vedením tímu, riadením procesov, delegovaním a strategickým rozhodovaním sú podložené výsledkami z minulých pozícií.

Okrem dlhoročnej praxe sa v požiadavkách inzerujúcich spoločností opakuje znalosť anglického jazyka, vynikajúce komunikačné schopnosti, tímovosť, analytické schopnosti a zodpovednosť.

Budúce vlastnosti žiadajú zamestnávatelia už dnes

Z portálu Linkedin a platformy Coursera zozbieralo World Economics Forum dáta, podľa ktorých vytvorili zoznam soft skills žiadúcich v roku 2025. Viaceré z nich sa pretláčajú do požiadaviek zamestnávateľov už teraz. Ide o aktívne učenie, flexibilitu či využívanie nových technológií a programov. Na to, aby ste zastávali vysoko hodnotenú pozíciu, musí byť vaše vzdelávanie celoživotné, myslenie kritická a voľná pevná.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook